Συνέντευξη με τους PAGAN: «Η συγκέντρωση στα αστικά κέντρα και οι καταιγιστικοί ρυθμοί ζωής μας απομάκρυναν από την ύπαιθρο και τη ρίζα, αλλά δεν έχουμε ξεχάσει την καταγωγή μας»

Αποτελούν ένα ετερόκλητο μείγμα μουσικής και θεατρικής κίνησης. Ένα πρωτοποριακό συγκρότημα που γεννήθηκε το 2020 θέλοντας να εκφράσει όλα όσα αποτελούν έμπνευση για αυτό. Τη φύση και τις δυο μεγαλύτερες δυνάμεις της ζωής. Τον έρωτα και τον θάνατο. Με αφορμή την εμφάνισή τους στο ΚΥΤΤΑΡΟ Live Club στις 27 Οκτωβρίου όπου θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά το έργο τους στο αθηναϊκό κοινό, συνομιλώ στο your e-articles με τους PAGAN.

-Πώς σχηματίστηκαν οι PAGAN; 

Πριν από πολλά χρόνια μετά από ένα ξενύχτι περπατούσαμε με την παρέα στην παλιά πόλη της Δράμας και τραγουδούσαμε. Κάποια στιγμή ο αδελφικός μου φίλος El Tio ζήτησε να ισοκρατήσουμε και άρχισε να τραγουδάει το Γιάννη μου το μαντήλι σου. Ήταν η καρμική στιγμή που ξύπνησε κάτι μάλλον βαθιά ριζωμένο μέσα μου, και ξεκίνησε ένα συναρπαστικό ταξίδι έρευνας με προορισμό να ενωθεί το DNA της σύγχρονης μουσικής με την παραδοσιακή, ιδιαιτέρως με αυτή που δεν γνωρίζουμε πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της. Κυρίως όμως με απασχολούσε εάν θα μπορούσε να γεννηθεί καινούργιος ήχος με αυτή τη «γενετική» πληροφορία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού άρχισαν σιγά σιγά να ανεβαίνουν στο καράβι όλοι αυτοί οι υπέροχοι συνοδοιπόροι που σήμερα ονομάζουμε PAGAN

-Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τη λατινική λέξη paganus, ο άνθρωπος της υπαίθρου. Χρειαζόμαστε την επιστροφή μας στη φύση; Μας πνίγει το τσιμεντένιο σκηνικό των μεγαλουπόλεων που μας περιβάλλει; 

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν φύγαμε ποτέ από τη φύση. Η βιομηχανική επανάσταση συνέβη στο τελευταίο δευτερόλεπτο της μακράς ανθρώπινης ιστορίας. Η συγκέντρωση στα αστικά κέντρα και οι καταιγιστικοί ρυθμοί ζωής μας απομάκρυναν από την ύπαιθρο και τη ρίζα, αλλά δεν έχουμε ξεχάσει την καταγωγή μας. Η μουσική αποτελεί ένα κλειδί για να ανοίξει η πόρτα αυτής της μνήμης. Αυτό προσπαθεί και η ομάδα μας. Υπάρχει βέβαια και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο που ζει ακόμη στην ύπαιθρο. Όσον αφορά στο οικιστικό τοπίο, δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα που δεν σεβάστηκε καθόλου την κουλτούρα και την αρχιτεκτονική ιστορία, και στον βωμό του κέρδους εγκαθίδρυσε μία φτηνή και άναρχη αισθητική, που κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την υπέροχη εικόνα των πόλεων και των χωριών μας.

-Τα μουσικά ακούσματα που σας έχουν επηρεάσει; 

Νομίζω ότι για να απαντήσω εκ μέρους όλων θα πρέπει να παραθέσω όλη τη λίστα της σύγχρονης και παλαιάς μουσικής. 

-Η μουσική σας ταυτότητα; 

Αυτή η ερώτηση μας απασχολεί από την αρχή του πειραματισμού. Μετά τις πρώτες συναυλίες ρωτούσαμε το κοινό να μας πουν τι μουσική άκουσαν, και συνήθως δεν υπήρχε άμεση απάντηση. Η επικρατέστερη άποψη ήταν μάλλον σύγχρονη παραδοσιακή, αλλά και πάλι δε νομίζω ότι καλύπτει όλες τις πτυχές της μουσικής μας. Ευελπιστούμε ότι θα ορίσει την ταυτότητά μας ο κόσμος καθώς εξελισσόμαστε. Προσωρινά λέμε ότι παίζουμε PAGAN music.

-Με ποια διαδικασία δημιουργείτε; 

Υπάρχουν διάφορες οδοί για να δημιουργήσεις. Στους PAGAN όμως που υπάρχει ένα δραματολογικό υπόβαθρο σε κάθε έργο, ακολουθείται μία διαδικασία που μοιάζει ίσως πιο πολύ με αυτή της κινηματογραφικής μουσικής, αλλά χωρίς την εικόνα. Δηλαδή οδηγείς τον ήχο να δημιουργήσει εικόνες νοητά. Παραδείγματος χάρη για το Hydro που επένδυσε τη διαφήμιση του νερού, αρχικά ζητήθηκε ένα κομμάτι για να χορέψει ο Τάσος Νούσιας, που ανήκει απόλυτα στη θεματολογία του συγκροτήματος γιατί υμνεί το νερό, τη σημαντικότερη πηγή ζωής και τον χορό. Έτσι δημιουργήθηκε πρώτα ο ρυθμός που είναι συρτός και απόλυτα γήινος και τελετουργικός, και στη συνέχεια γεννήθηκε η μελωδία σαν μία έκρηξη νερού μπροστά σε αυτή τη μαγική στιγμή. Ελπίζω να σας έδωσα μία ιδέα για το πως γράφεται η μουσική των PAGAN.

Τι αποτελεί έμπνευση; 

Η φύση και οι δυο μεγαλύτερες δυνάμεις της ζωής. Ο έρωτας και ο θάνατος. Η αρχή και το τέλος δηλαδή. 

-Τα συναισθήματά σας όταν εμφανίζεστε στη σκηνή; 

Έκσταση και συγκίνηση. Νιώθουμε ότι παίρνουμε μέρος σε μια μυσταγωγία, μέσω της οποίας συνδεόμαστε, μαζί με τους θεατές, με αρχέγονες μνήμες και ένστικτα που φέρουμε όλοι βαθιά μέσα μας αλλά δεν ανακαλούμε εύκολα.  

-Πώς λειτουργείτε σαν ομάδα; 

Η ομάδα των PAGAN εκτός από τους performers περιλαμβάνει πίσω από τη σκηνή καλλιτέχνες και τεχνικούς που βιώνουν την εξέλιξη του ρεύματος που δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο. Η φιλοσοφία μας έγκειται στον κανόνα «πρώτα ο άνθρωπος και μετά ο συνεργάτης», αρκεί να πληρούνται και τα δύο. Υπάρχει μια πολύ ωραία ενέργεια στη δημιουργική ροή, που κάνει το περιπολικό δίκτυο που στήνεται να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες; 

Υπάρχει ένα ήρεμο κλίμα με άφθονο χιούμορ, σεβασμό και αγάπη. Όσο ωριμάζει η δημιουργία τόσο οι διαφωνίες γίνονται συμφωνίες.

-Τι ονειρεύεστε για το μέλλον; 

Έναν κόσμο χωρίς μίσος με σεβασμό στον άνθρωπο. Αλλά επειδή δυστυχώς κάθε σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας περιέχει κυρίως πολέμους, καταστροφές και διαφθορά, έχουμε σταματήσει να ονειρευόμαστε, και αγωνιζόμαστε μέσω της τέχνης μας να διαδοθεί τουλάχιστον η πίστη προς τον άνθρωπο και τις αξίες που τον διέπουν.

-Ετοιμάζετε κάτι αυτή την περίοδο; 

Στις 27 Οκτωβρίου στο ιστορικό ΚΥΤΤΑΡΟ Live Club θα παρουσιάσουμε το έργο μας για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό. Θα είναι μία παραγωγή για την οποία έχουμε δουλέψει πολύ, και ευχόμαστε μέσω της μυσταγωγίας και της έκστασης να χορέψουμε και να ταξιδέψουμε στα σκιερά μονοπάτια της ψυχής μας. Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. 

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε PAGAN;

Το μεγάλο ταξίδι που χρειάστηκε για να φτάσουμε στο σήμερα, που ένα παιδικό όνειρο τείνει να γίνει πραγματικότητα. 

PAGAN σας ευχαριστώ για την επικοινωνία μας.

Και εμείς σε ευχαριστούμε.

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...