Συνέντευξη με τους Sidetrack: «Να μην υπάρξουν ξανά τραγικά περιστατικά όπως του Άλκη, του Παύλου, του Ζακ»

Δημιουργήθηκαν το 2017. Ακούραστοι και με γεμάτες μπαταρίες λαμβάνουν θέση για όσα συμβαίνουν. Όπλα τους η ευαισθησία και η καλλιτεχνική ματιά. Αφορμή της συζήτησής μας είναι το τρίτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Όγδοο και φέρει τον τίτλο Όσο Σκέφτεσαι Το Αύριο. Σήμερα, φιλοξενώ στο your e-articles τους Sidetrack.

-Πώς σχηματίστηκαν οι Sidetrack; 

Η μπάντα σχηματίστηκε το 2017, όταν μέσα από μουσικές συναντήσεις προέκυψαν τραγούδια τα οποία αποφασίσαμε ότι θα θέλαμε να ηχογραφήσουμε και να παρουσιάσουμε ζωντανά. Μεταξύ μας γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια καθώς έχουμε συνυπάρξει σε σχήματα καλλιτεχνών που είχαν δισκογραφία.

-Πώς επινοήθηκε το όνομα του συγκροτήματος; 

Για αρκετό καιρό ψάχναμε όνομα, ανεπιτυχώς. Με την πληροφορία τόσο γρήγορη πλέον το να βρεις κάποιο όνομα δεν είναι εύκολη διαδικασία. Κάποια στιγμή έπεσε στο τραπέζι το Sidetrack. Μας άρεσε και το κρατήσαμε. Έτσι και αλλιώς θεωρούμε ότι υπόσταση σε ένα όνομα μπάντας και κατ΄επέκταση και σε αυτή, δίνει η δουλειά που παρουσιάζει μέσα στα χρόνια.

-Τα ακούσματα που σας επηρέασαν; 

Αν αρχίσουμε να σου λέμε καλλιτέχνες και γκρουπ που μας επηρέασαν, θα μιλάμε μέχρι αύριο. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να σου αναφέρουμε τους Beatles, τους Rolling Stones, τον David Bowie, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Δήμο Μούτση και πολλά ακόμα γκρουπ που έχουν περίοπτη θέση στην δισκοθήκη μας.

-Ο τρόπος που φτιάχνετε τα κομμάτια σας; 

Η παραγωγική διαδικασία για να έχει ενδιαφέρον και για να σου δίνει κίνητρο δεν πρέπει να είναι συνταγή. Ενδεικτικά, ο κάθε ένας από εμάς δουλεύει πάνω σε μια αρχική ιδέα την οποία κάποια στιγμή θα παρουσιάσει σε μια πρόβα. Άλλες φορές έρχεται κάτι πιο ολοκληρωμένο και το ζητούμενο είναι να δώσει ο καθένας μας μια διαφορετική οπτική. Η τραγουδοποιία είναι υποτιμημένη μορφή τέχνης.

-Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; 

Κυρίως από την καθημερινότητα. Προσπαθούμε να έχουμε μονίμως τις κεραίες μας ανοιχτές, ώστε να δεχόμαστε ερεθίσματα και προσλαμβάνουσες από παντού. Είτε είναι η ίδια η κοινωνία, είτε ένα βιβλίο, είτε οι άνθρωποι είτε οι ήχοι κλπ.

 -Τα θετικά και τα αρνητικά του να λειτουργούν ομαδικά οι μουσικοί ενός συγκροτήματος;

Θεωρούμε πως δεν προκύπτουν αρνητικά παρά μόνο θετικά, όταν οι μουσικοί ενός συγκροτήματος δουλεύουν ομαδικά. Καθώς εργάζονται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, η οποία δεν είναι άλλη από το να προχωρήσει το συγκρότημα κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα. Αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, που σίγουρα είναι καλύτερο να την επωμίζονται όσο πιο πολλά άτομα γίνεται. Εξάλλου, η ιστορία έχει δείξει ότι τα πιο πετυχημένα γκρουπ ήταν αυτά που τα μέλη τους έκαναν καλή παρέα, έστω για κάποιο διάστημα.

-Ποιο είναι το τραγούδι που έχετε γράψει και σας αντιπροσωπεύει στο μέγιστο βαθμό;

Είναι σαν να ζητάς από κάποιον γονιό να ξεχωρίσει κάποιο από τα παιδιά του. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο μεμονωμένα. Να προσθέσουμε σε αυτό πως επειδή γράφουμε συνέχεια μας αντιπροσωπεύουν περισσότερο τα πιο πρόσφατα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει.

-Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο τελευταίος σας δίσκος, το Όσο Σκέφτεσαι Το Αύριο. Πώς προέκυψε αυτή η δισκογραφική κατάθεση;

Με το που ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα, προσπαθήσαμε να βρούμε ένα τρόπο να μην μας πάρει από κάτω η κατάσταση. Προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να περάσουμε τον χρόνο μας δημιουργικά και έτσι γράψαμε τραγούδια τα οποία γρήγορα μπήκαμε στην διαδικασία να ηχογραφήσουμε. Έτσι, μετά από αρκετές ώρες στο στούντιο και βέβαια με την βοήθεια του Νίκου Ρέτσου που ανέλαβε την παραγωγή, ολοκληρώθηκε ο δίσκος Όσο Σκέφτεσαι Το Αύριο που αποτελεί την τρίτη μας δισκογραφική δουλειά.

-Τι νιώθετε όσο σκέφτεστε το αύριο;

Ο ολοκληρωμένος στίχος λέει πως όταν σκέφτεσαι το αύριο τόσο αυτό καθυστερεί. Πρέπει να δίνουμε σημασία στο να ζούμε ό,τι μας δίνεται σήμερα. Πρακτικά αύριο κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει.

-Υπάρχουν νέες μπάντες που είναι άξιες προσοχής; 

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές νέες μπάντες στην Ελλάδα, είτε με ελληνικό είτε με αγγλικό στίχο, που όχι μόνο είναι άξιες προσοχής αλλά είναι και εξαιρετικές ιδιαίτερα στην εναλλακτική ηλεκτρική μουσική. Μακάρι να δοθεί η ευκαιρία σε όλες να παρουσιάσουν την δουλειά τους όπως επιθυμούν και να πάει η κιθαριστική μουσική σκηνή ένα βήμα παρακάτω.

-Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν και να εδραιωθούν μέσα στη κρίση του μουσικού χώρου και της  κατακερματισμένης δισκογραφίας; 

Είναι πολύ δύσκολο. Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι διαφορετικό από το να συνεχίσει να προσπαθεί και να δουλεύει, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Κάποια στιγμή όλη αυτή η δουλειά θα αποφέρει καρπούς. Και δεν εννοούμε μόνο οικονομικούς. Αυτό είναι το τελευταίο, το οποίο μπορεί να μην έρθει και ποτέ. Δεν έχει καμία σημασία. Εξάλλου, τι πιο ωραίο από το να μαζεύεσαι με φίλους σου και να δημιουργείς.

-Πώς κρίνετε τη κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας του 2022; 

Με μία φράση, είμαστε ακόμα σε σύγχυση. Όλα δείχνουν να είναι ρευστά και η ψαλίδα την ανισοτήτων δυστυχώς ανοίγει. Δεν μιλάμε μόνο για την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων. Άλλωστε κοντεύει μια δεκαετία που ακούμε κυρίως για αυτό. Η ζωή δεν είναι μόνο η οικονομία. Τα πράγματα είναι ρευστά ακόμα και σε θέματα αξιών, ήθους, λογικής, νοοτροπίας και εν τέλει καθημερινότητας. Ίσως θεωρούμε πιο σημαντικούς τους τελευταίους παράγοντες γιατί καθορίζουν πιο βαθιές συμπεριφορές.

-Επηρέασε η πανδημία τη ζωή των καλλιτεχνών; 

Η πανδημία επηρέασε τη ζωή όλου του κόσμου. Οι καλλιτέχνες ήταν από τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν πιο δραματικά, σε ό,τι αφορά την δουλειά τους. Γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους που σε αυτά τα 2 χρόνια χρειάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα ώστε να βιοποριστούν. Στενάχωρη κατάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτοί αποτελούν σε μεγάλο βαθμό την εν δυνάμει πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας.

-Στάθηκε η Κυβέρνηση αντάξια των δυσκολιών; 

Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα. Καταρχάς να πούμε ότι ακόμα κρίνεται καθώς δεν έχουμε τελειώσει οριστικά με την πανδημία και την θητεία της. Σίγουρα υπήρξαν κάποιες θετικές κινήσεις αλλά κατά κύριο λόγο βρέθηκε και αυτή σε σύγχυση παίρνοντας μέτρα που κάποιες στιγμές δεν ήταν ξεκάθαρα και ίδια για όλους. Σε ό,τι έχει να κάνει με την στήριξη των καλλιτεχνών, θα την χαρακτηρίζαμε, στην καλύτερη περίπτωση, ελλιπής.

 -Πώς κρίνετε τη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Ο λαός αυτός έχει περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Μετά την οικονομική κρίση, ήρθε κολλητά η πανδημία. Κλείσανε επιχειρήσεις, καταστραφήκανε πολλά νοικοκυριά. Αν βάλεις στην εξίσωση και τον πολιτισμικό ξεριζωμό η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Ευελπιστούμε πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι διαχρονικά, ο λαός αυτός έχει αποδείξει ότι με έναν μαγικό τρόπο, βρίσκει θάρρος και κουράγιο και προχωράει παρόλο τις δυσκολίες έστω και την τελευταία στιγμή.

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα; 

Δεν είμαστε σε θέση να δίνουμε συμβουλές. Αρχικά, κοιτάμε να βελτιώνουμε τους εαυτούς μας σε όλα τα επίπεδα και να γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Με το παραπάνω σαν γνώμονα να δουλεύουμε σκληρά και να μην τα παρατάμε σε καμία στιγμή. Ο νέος άνθρωπος πρέπει να κοιτάει συνέχεια εκεί που θέλει να πάει.

-Τα όνειρά σας για το μέλλον; 

Σε κοινωνικό επίπεδο, ονειρευόμαστε μια κοινωνία χωρίς την οποιαδήποτε μορφή βίας ή ρατσισμού. Να μην υπάρξουν ξανά τραγικά περιστατικά όπως του Άλκη, του Παύλου, του Ζακ. Ένας κόσμος που δεν θα φοβάται το αύριο, το διαφορετικό και το ανθρώπινο.

 -Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε Bitter Sweet; 

 Το τραγούδι των Verve, Bitter sweet symphony.

Cause it’s a bittersweet symphony, that’s life

Trying to make ends meet, you’re a slave to money then you die..

Γλυκόπικρη γεύση αλλά και αλήθεια.

Sidetrack σας ευχαριστώ για την επικοινωνία μας.

Εμείς σε ευχαριστούμε.

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...