Συνέντευξη με τους The BitterSweet: «Σταματήσαμε λίγο να ψαχνόμαστε και να αναζητάμε το πρωτότυπο και το ανατρεπτικό. Σαφώς απότοκο των κάκιστων καιρών»

Μετράνε 15 χρόνια ζωής. Ένας πυρήνας μουσικής δημιουργίας, καλλιτεχνικής έκφρασης και σταθερής παρουσίας στον χώρο παρά τα όσα δύσκολα αντιμετώπισε. Η μπάντα που δημιουργήθηκε από τον Νίκο Αλαβάνο κινείται σε indie και pop-rock δρόμους. Μέσα σε μια περίοδο όπου όλοι μας προσπαθούμε να επιστρέψουμε στη κανονικότητα, το συγκρότημα σκέφτεται θετικά και αναμένει τη κυκλοφορία του τρίτου μουσικού του άλμπουμ με τίτλο September. Σήμερα, στο your e-articles οι The BitterSweet.

-Πώς σχηματίστηκαν οι The BitterSweet; 

Τον Ιούνιο του 2007, έπρεπε να κατεβάσω ένα σχήμα στην Τήνο για μια σειρά συναυλιών. Έτσι, και κάπως βιαστικά, σχηματίστηκε η πρώτη σύνθεση της μπάντας. Το όνομα μου ήρθε επίσης βιαστικά την ίδια περίοδο.

-Πώς επιλέχθηκε το όνομα του συγκροτήματος; 

Το όνομα χρωστάει στο κομμάτι BitterSweet από τον δίσκο Country Life των Roxy Music.

-Που κινούνται τα ακούσματα που σας επηρέασαν; 

Psychedelic rock, prog rock, indie 80’s και 90’s rock και μπάντες όπως οι Beatles, οι Floyd, οι Blur και οι Radiohead. Επίσης καλλιτέχνες όπως ο Bowie και ο Nick Cave.

-Η διαδικασία που συνθέτετε τα κομμάτια σας; 

Δεν υπάρχει στάνταρ μανιέρα. Συνήθως βρίσκω πρώτα την αρμονική δομή (συγχορδίες) στην κιθάρα ή στο πιάνο και πάνω κουμπώνω τους στίχους. Αλλά, η έμπνευση μπορεί να σε βρει από το πουθενά και οπουδήποτε. Στον ύπνο σου, στο δρόμο… Κατόπιν η ιδέα μεταφέρεται στο studio και μορφοποιείται σε κομμάτι.

-Από πού αντλείτε την έμπνευση; 

Επικαιρότητα, φευγαλέα θέματα, προσωπική ζωή, χιουμοριστική διάθεση, γεγονότα που σου συμβαίνουν από οπουδήποτε. Γράφουμε για τα πάντα!

-Είναι εύκολο να λειτουργείτε ως ομάδα; 

Οι The BitterSweet είναι μπάντα που έχει κεντρικό στιχουργό και συνθέτη, οπότε αυτό απλοποιεί κάπως τα πράγματα. Όμως, είναι αλήθεια ότι δεν είναι πάντα εύκολο ένα γκρουπ όπως το δικό μας, που αποτελείται σταθερά από 5 μέλη, να λειτουργεί ομόφωνα και αρμονικά. Θα προκύψουν μοιραία διαφωνίες και δυσκολίες. Δηλώνω όμως χαρούμενος γιατί τα τελευταία 3 χρόνια λειτουργούμε με μεγάλη ομόνοια και σύμπνοια. Και με όρεξη.

-Πώς αναλογίζεστε τον πρώτο σας δίσκο, το Dancing In The Zoo, που κυκλοφόρησε το 2012; 

Σαν κάτι τολμηρό, δύσκολο, ρισκαδόρικο και ολίγον τι παλαιό. Το περιβάλλουμε όμως με αγάπη και ευγνωμοσύνη, γιατί με αυτό τον δίσκο συστηθήκαμε στον κόσμο.

-Η δεύτερή σας δισκογραφική κατάθεση είναι το The Age Of Delirium. Κυκλοφόρησε μετά από έξι χρόνια. Τι εικόνες και υλικά συλλέξατε για αυτή τη δουλειά;  

Πολύ υλικό, πολλές εικόνες, πολλή δουλειά, πολλές πρόβες, πολλά live, πολλές εσωτερικές κόντρες. Ταραχώδης αλλά γόνιμη και δημιουργική περίοδος για το γκρουπ. Και αυτό αποτυπώνεται θέλουμε να πιστεύουμε και στο μουσικό περιεχόμενο του album.

-Είχατε διαφορετική προσέγγιση για την υλοποίηση του δίσκου σε σχέση με τη πρώτη σας δουλειά; 

Ναι, αποφασίσαμε ομόφωνα ότι το The Age Of New Delirium θα είχε μια πιο ζωντανή προσέγγιση, ένα live feeling, χωρίς overdubs και φιοριτούρες, σε αντίθεση με το 1ο μας album, που ήταν πολύ πιο επιτηδευμένο. Το θέλαμε άμεσο και δυνατό.

-Μέσα στο 2021 κυκλοφόρησε το single An Easy One. Πώς προέκυψε αυτή η δημιουργία; 

Στην κουζίνα ενός σπιτιού το 2019, τζαμάροντας μια κιθάρα, θέλησα να γράψω ένα πολύ απλό κομμάτι που οι στίχοι του πραγματεύονται αυτό ακριβώς, το πόσο όμορφο είναι τελικά μερικές φορές να συνθέτεις πολύ απλά και απροβλημάτιστα άμεση μουσική.

-Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στιγμή στη πορεία του συγκροτήματος που θεωρείτε ως ξεχωριστή; 

Το 2018 η μπάντα κινδύνευσε σοβαρά με διάλυση. Γενικά είναι πολύ δύσκολο να συντηρείς μια αγγλόφωνη ροκ μπάντα στην Ελλάδα πάνω από 10ετία. Εκεί, με τις κατάλληλες αλλαγές μελών και την επιμονή στο όραμά μας, αλλάξαμε mentality και ρότα και όλα έκτοτε πάνε πολύ καλύτερα. Αυτή για μένα είναι η σημαντικότερη και πιο ξεχωριστή στιγμή στη 15χρονη ιστορία των The BitterSweet. Μαζί με τη συμμετοχή μας στο Ejekt Festival του 2013.

-Κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο; 

Συμμετοχή σε μεγάλο εγχώριο ή διεθνές festival. Είμαστε πάντα αισιόδοξοι!

-Υπάρχουν νέες μπάντες που είναι άξιες προσοχής; 

Και στον Ελληνικό και από το διεθνή χώρο. Στα διεθνή, που τα κατέχουμε καλύτερα, θα αναφέρω τους Black Country, New Road, την Courtney Barnett, τους Protomartyr και τους Fontaines DC. Και πολλοί άλλοι που φυσικά μου διαφεύγουν τώρα, κλασικά. Υπάρχει πολλή και αξιόλογη νέα παραγωγή.

-Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν και να εδραιωθούν μέσα στη κρίση του μουσικού χώρου και της δισκογραφίας που πια δεν υφίσταται; 

Ειδικά στην Ελλάδα, σχεδόν ακατόρθωτο. Μας κρατάει το μεράκι, η αγάπη και το πάθος για αυτό που κάνουμε. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια μηχανισμός προώθησης και στήριξης καλλιτεχνών.

-Πώς κρίνετε τη κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας του 2022; 

Ταραχώδη, τραγική, πρωτόγνωρη. Ο κόσμος έχει σκάσει, είναι στα όριά του. Ελπίζω πραγματικά να πιάσαμε πάτο, να μην έχει πιο κάτω.

-Επηρέασε η πανδημία τη ζωή των καλλιτεχνών; 

Πάρα πολύ. Αρνητικά μάλλον, αλλά και κάπως αποκαλυπτικά και καινοτόμα. Μας έμαθε να σκεφτόμαστε, να συνθέτουμε και να λειτουργούμε διαφορετικά.

-Στάθηκε η Κυβέρνηση αντάξια των δυσκολιών; 

Ως The BitterSweet δεν απαντάμε ποτέ σε ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου. Πάγια πολιτική μας.

-Τι σας ενοχλεί στη σημερινή ελληνική κοινωνία; 

Η ανάγκη για το εύκολο, η καταφυγή στο εύκολο, το απροβλημάτιστο και το αναμασημένο. Γενικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μας συγκινεί πλέον μόνο η πληροφορία fast food. Σταματήσαμε λίγο να ψαχνόμαστε και να αναζητάμε το πρωτότυπο και το ανατρεπτικό. Σαφώς απότοκο των κάκιστων καιρών.

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα; 

Να επιμείνει με πάθος, αγάπη και αυταπάρνηση μέχρι τέλους στον αγώνα του. Αν πιστεύει πραγματικά στα όνειρά του και δουλεύει σκληρά, θα δικαιωθεί! Επιμονή λοιπόν.

-Τα όνειρά σας για το μέλλον; 

Η σύντομη έκδοση του νέου, 3ου lp μας με τίτλο September, πολλές συναυλίες και ομοψυχία στo group. Σκεφτόμαστε πάντα θετικά.

-Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το νέο σας single με τίτλο SeXXXing. Ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτό το διάστημα; 

Σύντομα θα εκδοθεί το τρίτο μας album, όπως προείπα. Επίσης ετοιμάζουμε πολλά live σε όλη την Ελλάδα για την προώθησή του σύντομα. Stay tuned! Και σαφέστατα θα ακολουθήσουν και άλλα singles από το September.

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε The BitterSweet; 

Αγώνας, όραμα, αφοσίωση, πάθος για τη μουσική, τα γλυκά και τα πικρά της ζωής.

The BitterSweet σας ευχαριστώ για την επικοινωνία μας.

Εμείς σε ευχαριστούμε.

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...