Άποψη: Οι Καθαροί-από τη συγγραφέα Φραντζέσκα Μάνγγελ-Εκδόσεις Μίνωας

«Οι Καθαροί»: Aπό τις εκδόσεις Μίνωας και τη συγγραφέα Φρατζέσκα Μάνγγελ κυκλοφορεί το εξαιρετικό αυτό δυστοπικό μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο προφητικό που περιγράφει ήδη το παρόν, όπως το ζούμε. Και προβλέπει το δυσοίωνο μέλλον της ανθρωπότητας, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα άμεσα. Ταυτόχρονα υπάρχει και η αντίστοιχη επίκληση στο θυμικό για τα όσα ζοφερά έχει ζήσει ήδη αυτός ο κόσμος.

Η δυστοπία είναι ένα λογοτεχνικό είδος που ανθίζει μέρα με την μέρα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι πλέον έχει γίνει βίωμα της ίδιας της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Ξεκινώντας από τα μνημόνια, συνεχίζοντας με την πανδημία του Κορωνοϊού και καταλήγοντας, παρασυρόμενοι από τα απόνερα, στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Η ίδια ιστορία άλλωστε μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναληφθεί ως φάρσα και παρόλο που η ανθρωπότητα έζησε ήδη 2 ΠΠ, οδεύει και προς έναν τρίτο. Τον τελευταίο που θα διεξάγει πριν τον ολοκληρωτικό αφανισμό της, μιας και πλέον πολλές χώρες διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο.

Αυτός είναι ο κόσμος του παρελθόντος. Σε μεγάλο βαθμό του παρόντος και κατά πάσα πιθανότητα του μέλλοντος αν δεν αλλάξει κάτι. Έντεχνα στο βιβλίο ο τόπος και ο χρόνος σβήνει με τη συγγραφέα Φρατζέσκα Μάνγγελ να επισημαίνει στον αναγνώστη με νόημα πως τα γεγονότα που εξελίσονται στο βιβλίο της, έγιναν, γίνονται και μπορούν να ξανασυμβούν.

Σε έναν κόσμο χωρίς ηθική και αξίες όπου το κόμμα κάνει κουμάντο και εξυψώνει ή καταβαραθρώνει όποιον του αντιστέκεται διαδραματίζεται η ιστορία, με τους πολλούς να ζουν με ένα πενιχρό εισόδημα και κουπόνια για συσσίτια. Όλα ντυμένα στα λευκά και οι ήρωες σχεδόν διάφανοι χωρίς ελπίδα και νόημα ύπαρξης. Τίποτα δεν υπάρχει και τίποτα δεν μπορεί εύκολα να διασωθεί από αυτή τη δυστοπία. Ούτε καν η ιατρική περίθαλψη.

Η γλώσσα απλή λιτή και κατανοητή, χωρίς περιττούς βερμπαλισμούς, επιφέρει ως αποτέλεσμα το βιβλίο να είναι ευανάγνωστο. Η κινηματογραφική αφήγηση της συγγραφέας Φρατζέσκας Μάνγγελ θα σας καθηλώσει και θα σας συναρπάσει…

«Καθαρός με καθαρή» και «σημαδεμένος με σημαδεμένη», ένας διαχωρισμός που ο κόσμος δεν πρέπει να ξαναβιώσει ποτέ. Το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και η ύψιστη αρετή της ανθρωπιάς, είναι αδιαπραγμάτευτα οι βασικές αρχές μίας πολιτισμένης και σύγχρονης κοινωνίας. Αυτό είναι και το κύριο νόημα του συγκεκριμένου έργου που θέλει να περάσει στον αναγνώστη η συγγραφέας μέσω της εξαιρετικής της πένας.

Αυτό το βιβλίο ήρθε για να μείνει και να στιγματίσει τον αναγνώστη που θα επιλέξει να το διαβάσει. Προφητικό, συμβολικό και μελλοντολογικό. Επίκαιρο όσο λίγα βιβλία!

Σχετικά με το βιβλίο

Συνέντευξη με τη συγγραφέα για το βιβλίο της «Οι Καθαροί» : εδώ

Περισσότερα για το βιβλίο «Οι Καθαροί» και τη συγγραφέα: εδώ

Περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.