Διονύσης Αναλυτής: «Έμπνευση αποτελούν οι εμπειρίες μου, όσα νιώθω και όσα φαντάζομαι»

Λίγα λόγια για σένα. Τι αγαπάς και τι σε φοβίζει;

Ασχολούμαι με την μουσική, την ποίηση και την φωτογραφία. Αγαπώ την δημιουργία και φοβάμαι την πιθανότητα κάποτε να πάψει να υπάρχει.

Ποιο πιστεύεις είναι το μεγαλύτερό σου κατόρθωμα;

Σε εξωτερικό επίπεδο, να καταφέρω να κάνω ένα μουσικό άλμπουμ σχεδόν ολοκληρωτικά μόνος μου από την σύνθεση μέχρι την ηχογράφηση και παραγωγή. Σε πιο εσωτερικό, να αναγνωρίζω τα λάθη μου και την θέση μου στον κόσμο.

Πρώτα ανακάλυψες την κλίση σου στη μουσική ή στην ποίηση; Τι αποτέλεσε ερέθισμα να αρχίσεις και στα δύο;

Ξεκάθαρα πρώτα τη μουσική μιας και η μελωδία προσφέρει γαλήνη στον θόρυβο που έχει ο κόσμος. Γι’ αυτό και πρώτα ξεκίνησα με το να παίζω κιθάρα και να συνθέτω τραγούδια. Αλλά όταν άρχισα να νιώθω τον αντίκτυπο των στίχων μέσα μου, τότε σκέφτηκα: «Κάτι θέλει να μου πει ο/η στιχουργός εδώ..»

Αυτή την επιθυμία άρχισα να κυνηγάω, να επικοινωνήσω συναισθηματικά μέσω των λέξεων και των μορφών στην ποίησή μου.

Τι θα ήταν για σένα η ευτυχισμένη ζωή;

Η αποδοχή της έλλειψης. Η ισορροπία μεταξύ επιθυμίας, ορίων και συμβιβασμών.

Ποιο είναι το motto σου;

Δεν έχω κάποιο. Ίσως ότι θέλω να ζω την κάθε στιγμή συνειδητά.

Τι αποτέλεσε έμπνευση για την συγγραφή της συγκεκριμένης ποιητικής συλλογής;

Όλα τα ποιήματα αποτελούν μια ενότητα, Μόνο τη Νύχτα, εκεί που η επιθυμία και η λίμπιντο ξυπνά. Έμπνευση αποτελούν οι εμπειρίες μου, όσα νιώθω και όσα φαντάζομαι.

Ποιος ποιητής αποτέλεσε πρότυπο σου;

Δεν έχω πρότυπα πια, αλλά θαυμάζω τον Καβάφη και τον Εμπειρίκο.

Ποια τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια;

Είναι μακριά ακόμα η 2η ποιητική συλλογή. Γράφω νέα ποιήματα, αλλά θέλω να αφήνω αρκετό χρόνο να περνά, για να αισθανθώ αν είναι αξιόλογα, και πόσο αντέχουν στις αλλαγές του χρόνου και του ίδιου μου του εαυτού. Γενικά, είμαι κατά της κυκλοφορίας ποιητικών συλλογών συχνά. Ο Καβάφης εξέδωσε όλα κι όλα 154 ποιήματα εν ζωή, ποιοι είμαστε εμείς να κυκλοφορούμε ποιήματα κάθε χρόνο, προσθέτοντας περισσότερη φασαρία στον ήδη χαοτικό μας κόσμο;

Σχόλιο: «Μόνο τη νύχτα». Ποιήματα γραμμένα για τα φώτα που μένουν ανοιχτά μέχρι το ξημέρωμα στις πολυκατοικίες. Για τους ανθρώπους που ξενυχτούν για έναν έρωτα ή μαζί με κάποιον έρωτα. Για τον έρωτα ως αρχή, ως η δύναμη που φέρνει την γέννηση. Για τα ζευγάρια που επιμένουν σ’ αυτόν μέσα σε δύσκολες περιόδους, που συνεχίζουν να αγκαλιάζονται και να μένουν μαζί. Επίσης, ο ποιητής αναφέρεται σε ένα άλλο είδος έρωτα, τον ανεκπλήρωτο. Αποτυπώνει περίτεχνα τον ψυχοσωματικό πόνο που σου δημιουργεί ένας τέτοιου είδους έρωτας. Όμορφα χαμόγελα, όνειρα πάνω στο μαξιλάρι, ξενυχτώντας πάνω του, ο ύπνος που έρχεται με αναμνήσεις και φαντασίες. Τα ποιήματα έχουν έναν λυρισμό και ρυθμό λες και διαβάζεις ένα τραγούδι μεταβαίνοντας ομαλά από τον ένα στίχο στον άλλον και σταθερή δομή. Ευφάνταστη θεωρείται και η δημιουργία λέξεων. Συνδυάζει δύο λέξεις ή διαχωρίζει εσκεμμένα απλές προσπαθώντας να αποδώσει την συναισθηματική του κατάσταση, τα γεγονότα μέσω των εικόνων που δημιουργεί, τα βιώματα και τις εμπειρίες του. Επίσης βλέπουμε διάφορες εικόνες της καθημερινότητας. Ένα πάγωμα σε μια εικόνα και μας επιτρέπεται να δούμε όλες τις λεπτομέρειες. Φωνές, ήχοι, θόρυβος, γέλια και ένας χορός ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό. Τις δύο όψεις του έρωτα. Αυτόν που θεραπεύει στις δυσκολίες με τη φράση «Έλα, πάμε στο κρεβάτι μας», τις θύμισες και την νοσταλγία. Μια ποιητική συλλογή που αξίζει να διαβαστεί…

Βιογραφικό: Ο Διονύσης Αναλυτής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε ηλεκτρολόγος µηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάζεται στο κοµµάτι των Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών. Από εφηβική ηλικία παίζει κιθάρα, ασχολείται µε τη σύνθεση μουσικής και τη στιχουργική. Το 2009 ίδρυσε την µπάντα ‘i saw 43 sunsets’, µε τους οποίους κυκλοφόρησαν έναν δίσκο ενώ το 2020 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό δίσκο του σαν σόλο καλλιτέχνης ‘Analytis’ και σκηνοθέτησε όλα τα βιντεοκλίπ για τα τραγούδια του. Παράλληλα ασχολείται µε τη φωτογραφία, µε κύριο θέµα το αστικό τοπίο της Αθήνας. Επίσης, συνεργάστηκε αρκετά χρόνια µε την ιστοσελίδα DudukaTheatre, γράφοντας θεατρικά δοκίµια και κριτικές. Την περίοδο 2018-2020 φοίτησε στο ποιητικό εργαστήρι Τάκης Σινόπουλος στη Νέα Ιωνία. 

Μπορείτε να βρείτε την ποιητική συλλογή σε όλα τα βιβλιοπωλεία αλλά και στο site των εκδόσεων: https://www.pigi.gr/product/poiisi-mono-ti-nyxta/

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.