«Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού» – Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής(Άποψη)

Η συλλογή διηγημάτων του Βαγγέλη Ιωσηφίδη «Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.

Η ανάγνωση του βιβλίου μου έφερε κατευθείαν στην μνήμη μου την σειρά «The X-Files» που έβλεπα μικρός (οι παλιοί καταλαβαίνουν, οι νέοι γκουγκλάρουν). Ο ερευνητής του μεταφυσικού Φιλήμων που χειρίζεται ένα tablet για να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους καθότι μουγγός εκ γενετής είναι μία εξόχως πρωτότυπη σύλληψη πρωταγωνιστή που κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Εικάζω ότι δυσκόλεψε τον συγγραφέα σε κάποιες περιπτώσεις αλλά χειρίστηκε την συνθήκη αριστοτεχνικά με ένα εξαίρετο αποτέλεσμα.

Μέσα από έξυπνες, ευρηματικές και ανατρεπτικές ιστορίες ο συγγραφέας δημιουργεί ένα περιβάλλον που θυμίζει αστυνομικό νουάρ με ισχυρές δόσεις μυστηρίου πάντα στα όρια της φαντασίας. Μία σύνθεση άκρως γοητευτική και εξόχως δυναμική η οποία σε συνεπαίρνει εύκολα.

Πρόκειται για ένα ευχάριστο σύνολο ιστοριών που θα λατρέψετε και δεν θα σας κουράσει καθόλου, μικρά ευχάριστα λογοτεχνικά σφηνάκια που θα σας αφήσουν μία γλύκα όταν τελειώσουν.

Θα το απολαύσετε αυτό το αναγνωστικό ταξίδι…

Υπόθεση βιβλίου:

Ο Φιλήμων Σαμπάκος είναι ένας άνθρωπος άλαλος εκ γενετής, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιδιωτική έρευνα. Τα ανήσυχα βήματά του τον έφεραν στον ασταθή και παράξενο κόσμο του μεταφυσικού, όπου και απέκτησε μεγάλη φήμη ανά την Ελλάδα. Έχουν δει πολλά τα μάτια του: απαγωγές από εξωγήινους, εξαφανίσεις χωρίς ίχνη, στυγερές δολοφονίες, τέρατα της λαογραφίας και ταραγμένα μυαλά. Στο παρόν βιβλίο γράφω όσες υποθέσεις του μου περιέγραψε μέχρι τώρα, υπογράφοντας στις γλαφυρές, χειρόγραφες επιστολές του με το ψευδώνυμο Μερακλής Πουαρό.

Συνέντευξη του συγγραφέα Βαγγέλη Ιωσηφίδη: εδώ

«Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού» από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.