Βαγγέλης Ιωσηφίδης, ο σημερινός καλεσμένος μας στο yourearticles να μιλήσουμε για λογοτεχνία, καθώς ο ίδιος είναι φιλόλογος, συγγραφέας και επιμελητής στον εκδοτικό οίκο Ελκυστής από τον οποίο κυκλοφορούν και τα βιβλία του. Τέλος διατηρεί δύο κανάλια στο youtube από τα οποία παρουσιάζει άλλους συγγραφείς με τα έργα τους και δίνει συγγραφικές συμβουλές (tips).
-Μάλλον τα είπα όλα για εσένα Βαγγέλη, ωστόσο θα ήθελες να αναφέρεις οτιδήποτε άλλο για εσένα;
Λίγο πολύ αυτός είμαι, αλλά ξέρεις, όλα τα παραπάνω είναι απλώς λέξεις. Όταν τα βιώνεις είναι κάτι παραπάνω. Η δουλειά και η τέχνη χαρίζουν απλόχερα μαγεία στη ζωή μας, όταν τις αγαπάμε κι εμείς. Αυτό είναι το ευτύχημα με την περίπτωσή μου, θα έλεγα. Δε μετανιώνω για καμία από τις παραπάνω ασχολίες και δε θα τις άλλαζα.
-Τι αγαπάς, τι φοβάσαι, τι έχεις χάσει σε αυτή τη ζωή;
Αγαπάω τη γαλήνη, την περιέργεια και την καλαισθησία και προσπαθώ να τις ενσταλάζω στο έργο μου, την καθεμία στο δικό της σημείο και στη δική της ποσότητα. Φοβάμαι τις χαμένες ευκαιρίες, τη στασιμότητα και την αναλγησία: τα δύο πρώτα δε θα ήθελα να μου έρθουν, το τρίτο το φοβάμαι στους άλλους. Τώρα, τι έχω χάσει; Τον ύπνο μου, από τότε που αποφάσισα να ασχοληθώ με όλα αυτά τα δημιουργικά. Ξυπνάω τις πρώτες πρωινές ώρες και κρατάω σημειώσεις.
-Υπάρχει κάποια αγαπημένη συνήθεια «τελετουργικό» μες στην μέρα την οποία δεν αλλάζεις για τίποτα στον κόσμο;
Ναι, το φαγητό. Με γεμάτο στομάχι κι ενέργεια μπορεί κανείς να είναι δημιουργικός και παραγωγικός. Όσο μπορώ λοιπόν τηρώ αυτόν τον κανόνα, για χάρη της ποιότητας σε ό,τι κάνω.
-Ποιοι συγγραφείς σε έχουν επηρεάσει;
Σίγουρα από τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με τον εξαιρετικό Χάρι Πότερ με επηρέασε βαθιά, ειδικά για τη συγγραφή της σειράς «Η Γη των Αμόλυντων». Η κλασική λογοτεχνία εν γένει για τις 7 Καταραμένες Ιστορίες και ο Τομ Ρόμπινς με το Άρωμα του Ονείρου έχει επηρεάσει την ψυχοσύνθεσή μου σε βαθμό που δύσκολα περιγράφεται.
-Ξεκίνησες την συγγραφική σου πορεία το 2019 με το έργο σου «Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού». Περί τίνος πρόκειται; Πώς πήρες την απόφαση να γίνεις συγγραφέας;
Η απόφαση να γίνω συγγραφέας είχε έρθει πολύ νωρίτερα, στα φοιτητικά μου χρόνια, καθώς είχα διαβάσει πάρα πολλά βιβλία και ήθελα να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Τότε ξεκίνησα τις 7 Καταραμένες Ιστορίες, που μου πήραν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν. Ο Φιλήμων ήρθε αρκετά αργότερα και ήταν απλά ιστορίες που έγραφα για εμένα, για να ικανοποιήσω την περιέργειά μου, να φτιάξω την ιδανική ατμόσφαιρα και να χαθώ μέσα της. Εν τέλει εκδόθηκε. Είναι οι αυτοτελείς υποθέσεις του ερευνητή Φιλήμονα, όλες περίεργες και αλλόκοτες, που εκτυλίσσονται σε 21 διηγήματα.
-Ακολουθούν οι «7 Καταραμένες ιστορίες» και βρίσκεσαι στην ολοκλήρωση της επικής τετραλογίας σου «Η Γη των Αμόλυντων», θα ήθελες να μας μιλήσεις γι’ αυτά τα έργα σου;
Οι 7 Καταραμένες Ιστορίες είναι το έργο στο οποίο έχω βάλει την περισσότερη ενέργεια και σκέψη, οπότε για την ώρα είναι το πιο σοβαρό, αν επιτρέπεται ο όρος, από τα έργα μου. Όσο για τη Γη των Αμόλυντων, είναι μια σειρά φαντασίας στην οποία αφέθηκα ελεύθερος και ταξίδεψα πρώτα εγώ και μετά οι αναγνώστες σε έναν δικό μου κόσμο, με τη μαγεία να έχει καθοριστικό ρόλο.
-Πότε να περιμένουμε το 4ο και τελευταίο βιβλίο της τετραλογίας σου «Η Γη των Αμόλυντων»;
Το τέταρτο μέρος έχει γραφτεί. Θα το περάσω μία επιμέλεια εγώ, θα το στείλω στον εκδοτικό και υπολογίζω πως τέλη του 2023 ή κάπου στις αρχές του 2024 θα το έχουμε. Είναι ένα ταξίδι που εδώ και χρόνια θέλω να δω να ολοκληρώνεται.
-Είσαι ταγμένος στο λογοτεχνικό είδος της φαντασίας μπορούμε να πούμε μετά από 5 έργα σου που ανήκουν σε αυτό το είδος, πώς και γιατί κατέληξες σε αυτή την επιλογή αντί να γράφεις ένα πιο «εμπορικό» λογοτεχνικό είδος;
Ταγμένος ακριβώς δε θα έλεγα, αν και μια σειρά τεσσάρων βιβλίων φυσικά μονοπωλεί τη συγγραφική μου ιδιότητα όλα αυτά τα χρόνια. Γενικά γράφω αυτό που ευχαριστεί εμένα, οπότε το εμπορικό κομμάτι θα έρθει, αν έρθει, εφόσον γράφω καλά. Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στις πλειοψηφίες, στις οποίες γενικώς δεν ανήκω.
-Τι θεωρείς φταίει και το είδος της φαντασίας είναι παραγκωνισμένο όσον αφορά την ελληνική λογοτεχνία αλλά γίνεται ένα από τα πιο ευπώλητα είδη όταν η προέλευση είναι από ξένους δημιουργούς;
Ο ξένος δημιουργός έχει ήδη καταξιωθεί όταν έχει μεταφραστεί και έρχεται στην Ελλάδα από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους. Είναι φοβερά δύσκολο να ξεπεραστεί αυτός ο ανταγωνισμός. Η ελληνική λογοτεχνία έχει κάποια λίγα σπουδαία ονόματα στον χώρο, αλλά γενικά θέλει να ωριμάσουμε. Να πάψουμε να ζούμε στη σκιά των ιδεών των μεγάλων δημιουργών και να αποκτήσουμε τη δική μας ταυτότητα και δυναμική. Ίσως τότε να δούμε αποτέλεσμα.
-Εκτός από συγγραφέας είσαι και επιμελητής, ποιες οι απαιτήσεις σε αυτό, πώς ξεχωρίζει σε ένα βιβλίο η σωστή επιμέλεια; Δυσκολότερο είναι να γράφεις τα δικά σου έργα ή να επιμελείσαι έργα άλλων;
Η επιμέλεια είναι ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο. Η σωστή επιμέλεια φαίνεται με το να είναι αόρατη –οξύμωρο αλλά αληθινό–, δηλαδή ο αναγνώστης να διαβάζει χωρίς να κολλάει συνεχώς σε λάθη στίξης, σύνταξης και ορθογραφίας. Για να το πετύχει αυτό, ο επιμελητής πρέπει να διαβάζει πολύ, να εξελίσσεται και να είναι πολύ προσεκτικός. Κατά την επέμβαση στο λογοτεχνικό κομμάτι είναι πιο δημιουργικό το ζήτημα, όμως δεν παύει να είναι το έργο κάποιου άλλου. Το να γράφει όμως κανείς το δικό του έργο έχει μια μαγεία απαράμιλλη, παρά τις όποιες δυσκολίες. Δεν είναι συγκρίσιμα.
-Η φιλολογία που έχεις σπουδάσει σου δίνει τα εργαλεία για τη συγγραφή και την επιμέλεια βιβλίων ή θα είχες πράξει τα ίδια και αν είχες σπουδάσει κάτι που δεν συσχετίζεται καθόλου (π.χ. μαθηματικά);
Φυσικά και η σχολή αυτή είναι ιδανική, αν και όχι μονόδρομος, για έναν συγγραφέα. Η επαφή με την ελληνική γλώσσα και η σιγουριά που έρχεται μαζί είναι ανεκτίμητα στοιχεία. Βέβαια κι άλλοι άνθρωποι έχουν πολύ καλή επαφή με τη γλώσσα, καλύτερη από τον μέσο φιλόλογο, και τους θαυμάζω. Για εμένα, ο συγγραφέας πρέπει να γνωρίζει τη γλώσσα τουλάχιστον όσο ένας φιλόλογος, συχνά και καλύτερα.
-Δύο κανάλια στο youtube όπου ασχολείσαι με την συγγραφή, θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια σχετικά;
Το Συγγραφικό Στέκι, το κανάλι που συνδιαχειρίζομαι με τον φίλο και συνεργάτη Αλέξανδρο Ίτσιο, είναι μια όαση. Μπορώ και γνωρίζω κόσμο από τον χώρο της συγγραφής, ανακαλύπτω ιδέες, απόψεις και περνάω πολύ καλά, προσφέροντας με τη σειρά μου και κάτι στους υπόλοιπους συγγραφείς. Το προσωπικό μου κανάλι, από την άλλη, είναι μια συνεχής ανακάλυψη. Άλλοτε χιουμοριστικό κι άλλοτε σοβαρό, το κανάλι αυτό με έχει αλλάξει σε ένα επίπεδο απερίγραπτο. Δεν ξέρω πως θα ήμουν χωρίς αυτή την ενασχόληση. Μάλιστα, συνεχώς υπάρχει η πρόκληση του να γίνομαι καλύτερος σε αυτό που κάνω και να παραμένω δημιουργικός και πρωτότυπος.
-Ποιες συμβουλές θα έγινες σε έναν νέο συγγραφέα που ξεκινάει τώρα την πορεία του;
Να παραμένει αληθινός σε αυτό που κάνει και να παρατηρεί τα πάντα, χωρίς να μιμείται. Από εκεί και πέρα, συνέχεια και συνέπεια στη δουλειά του, χωρίς να δίνει συγχωροχάρτια στον εαυτό του για τα λάθη του.
-Έχεις και άλλες ιδέες έτοιμες στα σκαριά που αναμένεται να υλοποιήσεις μετά την κυκλοφορία του 4ου και τελευταίο βιβλίο της τετραλογίας σου «Η Γη των Αμόλυντων»;
Πάρα πολλές. Το θέμα είναι ποια από όλες θα υλοποιηθεί στη συνέχεια. Πιθανότατα θα στραφώ σε κάτι που έχει περισσότερο τα στοιχεία του μυστηρίου, της δράσης και ίσως του κοινωνικού σχολιασμού. Ταυτόχρονα, δε θα εγκαταλείψω τη φαντασία, αν και θέλω ένα διάλειμμα μετά τη Γη των Αμόλυντων.
-Ευχαριστούμε γι’ αυτή τη συνέντευξη.
Εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία και για τις πολύ ωραίες ερωτήσεις, Γιώργο!
Βαγγέλης Ιωσηφίδης, ο προσωπικός ιστότοπος του συγγραφέα: εδώ
Βαγγέλης Ιωσηφίδης, το κανάλι του: «Συγγραφικό Στέκι» στο Youtube, : εδώ
Βαγγέλης Ιωσηφίδης, περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του: εδώ
Βαγγέλης Ιωσηφίδης, το προσωπικό κανάλι του συγγραφέα στο Youtube: εδώ
Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ