Νίκος Παλαμήδας: «Η αλήθεια είναι ότι σε έναν χρόνο, τέσσερα διηγήματα, δείχνουν ότι υπάρχει μέλλον στην υπόθεση συγγραφή»

Σήμερα στο your e – articles θα γνωρίσουμε τον συγγραφέα διηγημάτων Νίκο Παλαμήδα και τα έργα του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ατέχνως.

– Να σας γνωρίσουμε πρώτα. Με τι ασχολείστε όταν δεν γράφετε;

Είμαι μάγειρας σε ένα γηροκομείο στην Αγγλία. Ζω 7 χρόνια και όταν δεν γράφω, μου αρέσει να περνάω τον ελεύθερό μου χρόνο στην εξοχή. Έχει όμορφα κάστρα και παλιά αρχοντικά επισκέψιμα. Πολλές φορές διαβάζω ή περπατώ. Όταν έχω άδεια ταξιδεύω πολύ.

– Τι αγαπάτε και τι φοβάστε;

Αγαπώ γενικά την ζωή. Πολυτιμότερο αγαθό η υγεία και ο χρόνος μας, ο οποίος είναι ακόμα πιο πολύτιμος. Είναι να φοβάται κάνεις τους ιδιοτελείς ανθρώπους. Σίγουρα θα αδικήσουν κάποιον. Δυστυχώς το όλο σύστημα προάγει την ιδιοτέλεια και την υπέρμετρη φιλοδοξία στα όρια του αρριβισμού. Με φοβίζουν οι μη ανθρώπινοι άνθρωποι. Κάτι έχουν απωλέσει και αυτό είναι η καρδιά.

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

Ξεχωρίζω τον Γιάννη Μαρή, τον πρωτοπόρο του αστυνομικού διηγήματος στην Ελλάδα. Επίσης μου αρέσει ο Manuel Vazquez montalban από την Ισπανία και ο Ιταλός Andrea Camilleri.

– Με ποιον χαρακτήρα βιβλίου ταυτίζεστε και γιατί;

Από τους πολλούς χαρακτήρες των τεσσάρων διηγημάτων μου, δεν μπορώ να πω ότι ταυτίζομαι με κάποιον. Είναι προϊόν της φαντασίας μου όλοι και ξεχωριστές προσωπικότητες. Θα έλεγα, κάποιοι χαρακτήρες που έχουν φιλότιμο όπως ο Σωτήρης από το «κορίτσι της φωτογραφίας», ή ο Γιάννης στο καινούριο μου διήγημα που θα κυκλοφορήσει σύντομα, έχουν κάποια στοιχεία που μου ταιριάζουν.

– Πείτε μας λίγα λόγια για τα βιβλία σας;

Η αλήθεια είναι ότι σε έναν χρόνο, τέσσερα διηγήματα δείχνουν ότι υπάρχει μέλλον στην υπόθεση συγγραφή. Το αστυνομικό διήγημα στο εξωτερικό έχει πολλούς πιστούς αναγνώστες. Ευελπιστώ ξανά και στην Ελλάδα. Βασικό χαρακτηριστικό μου είναι η εύκολη ανάγνωση, η παραστατικότητα, η εμβάθυνση στους κύριους χαρακτήρες και η ανατροπή η οποία υπάρχει σε όλα τα βιβλία μου. Όπως λένε πολλοί αναγνώστες, δεν μπορούν να αφήσουν το βιβλίο καθώς η πλοκή τους συναρπάζει.

– Ξεχωρίζετε κάποια από τις ιστορίες σας και γιατί;

Δε θα έλεγα ότι ξεχωρίζω ιδιαίτερα κάποιες από τις ιστορίες μου. Τα αγαπώ εξίσου. Εδώ υπάρχει το στοιχείο της διαφοροποίησης. Διαφορετικοί ήρωες σε κάθε διήγημα και διαφορετικό το είδος πλοκής. Στο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Αιγαίο» έχουμε δράση και ένταση σε θαλάσσιο περιβάλλον. Στο «κορίτσι της φωτογραφίας» έχουμε κρυμμένα μυστικά και διπλωματία. Στον «φίλο» Έχουμε ίντριγκα και μια καλά οργανωμένη μαφία ξεπλύματος, ενώ στο επόμενο διήγημα, θα είναι έντονο το στοιχείο το μεταφυσικό.

– Αντιμετωπίσατε κάποια δυσκολία κατά την συγγραφή τους;

Η συγγραφή από μόνη της είναι μια επίπονη διαδικασία. Η στιγμή που γράφεις είναι ιερή καθώς το χέρι πάει από μόνο του σε αυτά που πλάθει το μυαλό και υπαγορεύει η καρδιά και η κρίση σου. Αρκετές σκηνές των διηγημάτων τις ζούσα και δεν ήταν λίγες οι φορές που ξενύχτησα ή έχασα τον ύπνο μου με την πλοκή που ήταν έντονη σε κάποια σημεία.

– Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο συγγραφέα;

Θα έλεγα σε έναν νέο συγγραφέα δύο πράματα τα οποία πρέπει να θυμάται πάντα. Πρώτον, να γράφει αυτός και να μην επηρεάζεται από γνώμες τρίτων. Στην συγγραφή κάνεις κατάθεση ψυχής και είναι προσωπική υπόθεση. Φυσικά όλοι μας επηρρεαζόμαστε, μαθαίνουμε και χτίζουμε το στυλ μας με τον καιρό. Ό,τι γράφουμε, πρέπει να είναι δικό μας. Δεύτερον να έχει υπομονή. Ένα βιβλίο κάνει και 10 χρόνια για να ταξιδεύσει. Το βιβλίο δεν έχει ημερομηνία λήξης και τιμώ όλους όσους εξέδωσαν ένα βιβλίο και συνέβαλλαν στην διάδοση του πολιτισμού και των ελληνικών γραμμάτων.

– Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Η αλήθεια είναι ότι έκανα μια καλή αρχή με αρκετά διηγήματα. Το ίδιο εύχομαι για το μέλλον. Θα συνεχίσω να γράφω καθώς έχω την χαρά να έχω έναν πρώτο κύκλο αναγνωστών που περιμένει κάθε φορά το επόμενο διήγημα. Δική μου η χαρά όταν ο κύκλος αυτός διευρύνεται και σε κάθε παρουσίαση γινόμαστε περισσότεροι. Παράλληλα, με το διήγημα γράφω και ποίηση. Κάποια στιγμή θα τα μαζέψω τα ποιήματα και θα κάνω μια έκδοση  όλων. Έως τότε θα συνεχίσω να γράφω και να συμβάλλω από την θέση μου στην διάδοση του αστυνομικού διηγήματος και στην γενικότερη ιδέα του βιβλίου. Το βιβλίο είναι ακόμα εδώ και έχει πολλούς νέους συγγραφείς που το προάγουν. Εκεί ανήκω και εγώ.

Σας Ευχαριστώ

Περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του: εδώ

Ακόμα περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.