«Πετρούλες στη φακή» από την Μαίρη Βανδώρου – Εκδόσεις Κομνηνός (Άποψη)

Και ποιος δεν έχει δει τη μαμά του ή και τη γιαγιά του να καθαρίζει προσεκτικά τις φακές; Και ήταν ερώτηση όλων μας «Γιατί το κάνεις αυτό μαμά/γιαγιά;» Που να ξέραμε ότι η απάντηση – και όχι μόνο – θα δοθεί στις μέρες μας, μέσω ενός πρωτότυπου παραμυθιού με τίτλο «Πετρούλες στη φακή», γραμμένο από τη Μαίρη Βανδώρου σε Εκδόσεις Κομνηνός.

Μεσώ ενός διαφορετικού παραμυθιού, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν, εισέρχεται στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας, η Μαίρη Βανδώρου. Μαζί με την Πετρούλα και τον Πετράκη, δύο αδερφάκια, περιγράφει το ταξίδι της φακής, την ώρα που εκείνες εγκλωβίστηκαν μαζί τους. Και κάπως έτσι, ανακαλύπτουν τόπους πολύ διαφορετικούς και μακρινούς απ’ εκείνους που ξέρουν, και φτάνουν ως και στο γεύμα ενός ανθρώπου, που είναι το τελικό στάδιο για τη φακή. Εκείνοι όμως;

Με λίγα λόγια, παράλληλα με την εκμάθηση πώς οι φακές από σποράκια, φτάνουν σε μια κατσαρόλα, ακολουθούν και ο Πετράκης και η Πετρούλα, με μόνη διαφορά ότι για εκείνους αυτό το ταξίδι είναι λιγάκι… ριψοκίνδυνο.

Το διαφορετικό σ’ αυτό το τόσο ιδιαίτερο και νεωτερικό παραμύθι, είναι ότι δε βασίζεται τόσο στο φανταστικό, όσο στην πραγματικότητα, απλοϊκά, και χρησιμοποιώντας στοιχεία αλληγορικά σε συνδυασμό με την προσωποποίηση των άψυχων πραγμάτων, μία τεχνική πολύ αγαπημένη στα μικρά παιδιά. Μέσω εκείνης, κατανοούν καλύτερα την όποια συνθήκη. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι φάκες, είναι ένα φαγητό, όχι και τόσο αγαπημένο, κυρίως στις μικρές ηλικίες. Παρόλο που η ιστορία δε βασίζεται απόλυτα στις φακές, με την έννοια να φέρονται εκείνες σαν πραγματικά πρόσωπα, υπάρχει άρρηκτα σύνδεση μαζί τους εφόσον αναφέρεται στη διαδικασία παραγωγής από την αρχή ως το τέλος. Μπορεί ένα τέτοιο βιβλίο σαν αυτό, να αποτελεί την αφορμή που χρειάζεται καμιά φορά ένα παιδί, προκειμένου να δει κάτι με άλλο μάτι.

Επιπλέον, μπορεί να αναφερόμαστε σε Πετρούλες, όμως ο θεσμός της αδελφοσύνης ή της αδερφικής φιλίας, είναι διάχυτος σε όλο το παραμύθι, καθώς δεν αφήνουν ο ένας τον άλλο σε όποια περιπέτεια κι αν βρεθεί μπροστά τους. Κατ’ επέκταση, η συγγραφέας θέλει να δείξει ότι αυτόν τον θεσμό, τον βρίσκουμε οπουδήποτε, ακόμα και σε δύο πετρούλες, και είναι σημαντικό να διδάσκεται από μικρή ηλικία.

Η εικονογράφηση του βιβλίου, έχει γίνει από την ίδια τη συγγραφέα, όντας γραφίστρια. Δένονται υπέροχα όλες οι σελίδες μία προς μία, με έντονα και ζωηρά χρώματα, τραβώντας την προσοχή των μικρών αναγνωστών. Στο τέλος του βιβλίου, θα βρούμε και τη συνταγή για τις πιο νόστιμες φακές.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εν λόγω παραμύθι έχει αποσπάσει έπαινο, στον 9ο διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό της UNESCO, Τεχνών, Λόγου και Επιστημών, το 2020. Σε έναν αντίστοιχο διαγωνισμό, έχει διακριθεί επίσης με έπαινο, και το άλλο της παραμύθι με τίτλο «Παραμύθι του Δάσους».

«Πετρούλες στη φακή» της Μαίρης Βανδώρου από τις Εκδόσεις Κομνηνός: εδώ

Διαβάστε περισσότερα βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.