Πώς να γίνετε κακοί γονείς με καλές προθέσεις – Εκδόσεις Σόκολη (Άποψη)

Το «Πώς να γίνετε κακοί γονείς με καλές προθέσεις», το βιβλίο της Μαρίας Κοκκινού – Κλάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σόκολη. Είχαμε την τύχη να το διαβάσουμε και θα σας μιλήσουμε γι’ αυτό. Θα αποτελεί το Χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορείτε να κάνετε στον εαυτό μας.

«Οφείλουμε να επιτρέπουμε στα παιδιά μας να νιώθουν δυστυχισμένα μερικές φορές και να γνωρίζουν ότι τα πάντα στη ζωή ακολουθούν ένα κύκλο. Μετά την δυστυχία, έρχεται η ευτυχία.» Η φράση αυτή έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου καθόλη την διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας αυτό το διάστημα, όπου, ως ψυχολόγος, έχω επαφή, συναντήσεις και συνεδρίες με γονείς παιδιών κάθε ηλικίας όπου το μοναδικό τους μέλημα είναι η ευτυχία των παιδιών τους. Κάθε φορά που χρησιμοποιούσα την φράση αυτή, οι γονείς ένιωθαν περισσότερη ζεστασιά και κατανόηση, αποφορτιζόταν το αίσθημα της ανησυχίας και του άγχους και συνειδητοποιούσαν ότι δεν χρειάζεται να είναι οι «τέλειοι» γονείς, να τα ξέρουν όλα ή να μην αφήνουν τα παιδιά να στενοχωριούνται. Σημασία έχει να τα διδάξουν να μάθουν τι είναι η ζωή, πώς να έχουν αυτοέλεγχο, πώς να προστατεύονται, τι να εκτιμούν και να σέβονται.

Αποτελεί ένα βιβλίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για προσωπική χρήση από τους γονείς οι οποίοι διαβάζοντάς το θα ενδυναμωθούν, θα παρατηρήσουν ότι είναι αρκετοί μπροστά σε αυτά που προσφέρουν στα παιδιά τους, όπου με απλότητα και ειλικρίνεια μπορούν να περάσουν μηνύματα και αξίες ζωής. Δεν είναι απαραίτητο να είναι αυστηροί με ποια πράγματα δεν κάνουν σωστά, αλλά να εστιάσουν σε αυτά που κάνουν σωστά και να αποτελέσουν οι ίδιοι κίνητρο προς αυτοβελτίωση. Ένας ήρεμος, γαλήνιος και ευχάριστος γονέας, ένας γονέας ειλικρινής με τον εαυτό του, που παραδέχεται και εκφράζει τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, τα συναισθήματά του, πάντα έχει διάθεση για τα παιδιά του και πάντα βρίσκει τρόπους να συνδεθεί μαζί τους. Έτσι, κι εκείνα είναι ικανοποιημένα και ευτυχισμένα δίπλα του. Ο ίδιος αποτελεί ένα υγιές πρότυπο όπου αργότερα τα παιδιά θα επιλέξουν τι απ’ όλα όσα διδάχθηκαν θα κρατήσουν στον χαρακτήρα τους, στη ζωή τους και τι θα τροποποιήσουν και θα αλλάξουν για να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν στην κοινωνία.

Παράλληλα, αποτελεί έναν καλό οδηγό προς επαγγελματίες ψυχικής υγείας οι οποίοι συναναστρέφονται με γονείς ώστε να εντοπίσουν τι χρειάζεται κάθε γονέας και που μπορούν να τους βοηθήσουν να ενδυναμωθούν και να στηριχθούν ψυχικά. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κατανοήσουν την φύση των προβληματισμών και των ανησυχιών που φέρνουν ως αιτήματα στις συνεδρίες, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα που «κουβαλούν» μέσα τους. Για μένα το βιβλίο αυτό έγινε αρωγός στην προετοιμασία σχολών γονέων που δημιουργήθηκαν σε πλαίσιο εργασίας.

Εικόνα 1: Βιωματική Σχολή Γονέων – Παρουσίαση

Το μήνυμα που μεταφέρει η συγγραφέας, κάτι που ασπάζομαι κι η ίδια μέσα από την εργασία μου ως τώρα, είναι ότι όλοι είστε ήδη «καλοί γονείς από την στιγμή που παρέχετε στα παιδιά σας ασφάλεια, αγάπη και ένα πλούσιο σε εμπειρίες περιβάλλον. Και ενώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να είστε καλοί γονείς, μερικές φορές γίνεστε κακοί γονείς στην προσπάθειά σας να υπερβείτε τον εαυτό σας.» Τα παιδιά το μόνο που χρειάζονται από εσάς είναι να εφοδιαστούν με όλες τις αρετές που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στη ζωή, να την ευχαριστηθούν, να ζήσουν, να μάθουν, να κατανοήσουν, αλλά και να γίνουν ο καλύτερος εαυτός τους.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που σε βάζει σε σκέψεις και προβληματισμούς για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, που σε καθοδηγεί χωρίς να σε συμβουλεύει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Που σε προκαλεί να βελτιώσεις κομμάτια που σε δυσκολεύουν, που δεν σε κρίνει, αλλά ενισχύει τους τομείς που είσαι ήδη καλός. Είναι άμεσο, ευκολοδιάβαστο και κατανοητό. Και ξεκινώντας πάντα από τον εαυτό μας και συνειδητοποιώντας που είμαστε και τι σχέσεις θέλουμε να δημιουργήσουμε με τα παιδιά μας, καταλήγουμε να μας αγαπάμε, καταλήγουμε να μας αγαπούν τα παιδιά και να αγαπάμε και εμείς αυτά. Γιατί «αν εστιάζουμε στα θετικά, εντοπίζουμε και τα θετικά στον εαυτό μας και στους άλλους και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συμπαθήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας και να δημιουργήσουμε πιο όμορφες σχέσεις».

Πώς να γίνετε κακοί γονείς με καλές προθέσεις, το βιβλίο: εδώ

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)