«Βάσει σχεδίου»: Το νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα του Νεοκλή Γαλανόπουλου που θα απολαύσετε

Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα από τα πιο ευπώλητα είδη. Συνεπώς, κυκλοφορεί πληθώρα τίτλων κάθε χρόνο, τόσο ελληνικών όσο και ξένων. Ποια είναι όμως τα βασικά στοιχεία που καθιστούν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ελκυστικό για τον μέσο – όχι απαραίτητα λάτρη του είδους – αναγνώστη;

Καταρχάς, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το story lane, δηλαδή ο τρόπος που έχει στηθεί η ιστορία, ώστε να υπάρχει μία ενδιαφέρουσα υπόθεση. Τα στοιχεία οφείλουν να δίνονται σταδιακά, βαδίζοντας προς την επίλυση του μυστηρίου, ενώ η ανατροπή (plot twist) αποτελεί απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας. Το νέο νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Νεοκλή Γαλανόπουλου, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, εμπεριέχει όλα αυτά τα στοιχεία και ακόμα περισσότερα.

Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που προκαλεί υποψίες και ένα άλλο, στην παρακάτω στροφή, το οποίο στη συνέχεια μοιάζει με φόνο, καθώς και μία αυτοκτονία που κρύβει μυστήριο κινητοποιούν τον πεπειραμένο ιδιωτικό ντέτεκτιβ, Βαγγέλη Διαλυνά, να αναλάβει δράση, ενώ βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του. Στο μυστήριο που περιβάλλει την πλούσια κληρονόμο, Μωρού, κρύβεται το κλειδί της υπόθεσης και αργότερα και αυτό της καρδιάς του.

Ο τολμηρός αναγνωρίσιμος – λόγω τηλεοπτικής παρουσίας – ντέτεκτιβ βουτάει στον υπόκοσμο και έρχεται σε επαφή με «καρφιά», διεφθαρμένους αστυνομικούς και τοκογλύφους, αναζητώντας την αλήθεια. Πολλά στοιχεία θα τον αποπροσανατολίσουν, πολλές κλειστές πόρτες θα βρεθούν μπροστά του, όπως και αινιγματικοί τύποι, ενώ η νεαρή Μωρού μοιάζει ένοχη. Ή μήπως είναι το επόμενο θύμα; Αμέτρητες αλήθειες ζωής θα ειπωθούν από τον πρώην αστυνομικό και νυν ιδιωτικό ντέτεκτιβ Διαλυνά, φανερώνοντας μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, καθώς και έναν βαθιά πληγωμένο άνθρωπο.

To κείμενο είναι πυκνογραμμένο και δεν αφήνει τίποτα στον αέρα, καθοδηγώντας τον αναγνώστη, με μία γλώσσα περίτεχνη, χωρίς περιττούς βερμπαλισμούς και ανούσια πομπώδη λεκτικά σχήματα. Οι διάλογοι είναι ευρηματικοί και ρεαλιστικοί.

Όλα αυτά καθιστούν το βιβλίο απολαυστικό και ταυτόχρονα έτοιμο να μεταφερθεί στην οθόνη. Σίγουρα θα το απολαύσετε όσο λίγα του είδους…

Οπισθόφυλλο:
Η έρευνα για το ύποπτο θανατηφόρο τροχαίο, που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο απόστρατος ταξίαρχος της αστυνομίας και νυν δημοφιλής ‒ λόγω τηλεόρασης ‒ ιδιωτικός ντετέκτιβ Βαγγέλης Διαλυνάς, θα τον οδηγήσει στη νεαρή ζάπλουτη κληρονόμο Ελευθερία Μώρου, η οποία, αν και ιδιοκτήτρια – ένοικος μιας μεγαλοπρεπούς έπαυλης στην Κηφισιά, βγαλμένης λες από μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή, δεν έχει ‒ και ούτε θέλει να έχει ‒ καμία σχέση με «αριστοκρατικά τζάκια». Ο Διαλυνάς δεν θα αργήσει να διαπιστώσει ότι η απλή, προσηνής και μάλλον αιθεροβάμων δεσποινίς με τις καλλιτεχνικές τάσεις και φιλοδοξίες – καθώς και η επίζηλη περιουσία της, ασφαλώς – βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σκοτεινής υπόθεσης με περίεργα «δυστυχήματα», οικογενειακά μυστικά και κακόβουλα ψέματα. Το κλειδί του μυστηρίου, όμως, δεν είναι το μόνο κλειδί που κρατάει η Μώρου. Κρίνοντας από αρκετά δείγματα ασυνήθιστης για το χαρακτήρα του και αντίθετης προς τη φήμη του συμπεριφοράς του βετεράνου ντετέκτιβ, ήδη από τη μέρα της αρχικής γνωριμίας τους, θα έλεγε κανείς ότι η Μώρου κρατάει και το κλειδί της καρδιάς του…

Συνέντευξη του συγγραφέα: εδώ

Περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα: εδώ

Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε από τη σελίδα στο FB του εκδοτικού Καστανιώτης

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.