Χρωμοπαγίδα – Άννα Λύκου από τις εκδόσεις Άνω Τελεία (Άποψη)

Χρωμοπαγίδα: Ένα ιδιαίτερο βιβλίο από αυτά που δεν κυκλοφορούν κάθε μέρα το οποίο παντρεύει εύστοχα το στοιχείο του φανταστικού και του πραγματικού, του ονειρικού μα και του απτού. Ένα λογοτεχνικό διαμάντι το οποίο καθιστά την ανάγνωση απόλαυση.

Στη Χρωμοπαγίδα, συναντάμε ήρωες των οποίων οι ζωές έχουν βαλτώσει και οι ίδιοι βρίσκονται αναπάντεχα βυθισμένοι στην ανυπαρξία, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Όλοι τους, σαν αστρικά σώματα, κινούνται γύρω από την ευτυχία αδυνατώντας ωστόσο να την προσεγγίσουν.
Θα περιπλανηθείτε σε έναν κόσμο πλασμένο σαν όνειρο, μα καθόλα ρεαλιστικό. Θα διαβάσετε λέξεις με πολλές ερμηνείες και πληθώρα νοημάτων και θα αισθανθείτε ένα κομμάτι από τις ζωές ξεχωριστών χαρακτήρων.

Αυτή είναι και η ουσία του βιβλίου το οποίο είναι γραμμένο πατώντας στο λογοτεχνικό ρεύμα του μαγικού ρεαλισμού, εξάπτοντας τη φαντασία και δημιουργώντας στον αναγνώστη εικόνες που ταξιδεύουν σε άγνωστες τοποθεσίες. Σπανίως θα διαβάσετε παρόμοιο μυθιστόρημα σήμερα, κυριευμένοι από τον μιμητισμό των ξένων λογοτεχνικών ρευμάτων που απαιτούν κυρίως έντονη δράση και έχουν κατακλύσει τον χώρο του βιβλίου.

Η Χρωμοπαγίδα έχει τις προδιαγραφές για λογοτεχνικό βραβείο, πρόκειται για ένα διαμάντι κυριολεκτικά και συνεπώς εάν λατρεύετε να καταπίνετε τις λέξεις και να τις γεύεστε, αν μπορείτε να φανταστείτε ακόμα κόσμους, ανθρώπους ξεχωριστούς και ιδιαίτερους, είναι αναμφίβολο ότι θα σας εντυπωσιάσει.
Σε αντίθεση περίπτωση, προσπεράστε το και αναζητείστε ένα πιο «εμπορικό» βιβλίο.

«Τα πάντα είναι δυνατόν να αλλάξουν άρδην σε μία μόνο στιγμή έτσι, αν η ονειροπαγίδα τύχει και εξαφανιστεί ή κατά λάθος μπλεχτεί σε ένα πλυντήριο, το βέβαιο είναι πως τα όνειρα θα συνεχίσουν να βρίσκονται κάπου τριγύρω». ( από τον επίλογο του βιβλίου)

Συνέντευξη με την συγγραφέα: εδώ

Χρωμοπαγίδα – Άννα Λύκου από τις εκδόσεις Άνω Τελεία: εδώ

Περισσότερες συνεντεύξεις συγγραφέων και απόψεις για βιβλία: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.