«Το βραχιόλι της φωτιάς» – Το συγκλονιστικό βιβλίο που έγινε σειρά

Η νέα σειρά της ΕΡΤ που φέρει τον τίτλο «Το βραχιόλι της φωτιάς» και βασίζεται στο ομότιτλο ιστορικό μυθιστόρημα της Βεατρίκη Σαΐας – Μαγρίζου, έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα Ertflix. Μια σειρά που προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι, και πλημμυρίζει τον τηλεθεατή με χιλιάδες συναισθήματα. Εμείς την παρακολουθήσαμε και σήμερα γράφουμε γι’ αυτήν.

Η ιστορία, που όπως έχει δηλώσει η συγγραφέας του βιβλίου, είναι η αληθινή ιστορία της οικογένειάς της, αρχίζει με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη το 1917. Η εβραϊκή οικογένεια Κοέν, χάνοντας τα πάντα, αναζητάει βοήθεια από τον τσιγγάνικο καταυλισμό, κι εκεί η Μπενούτα, η μάνα της οικογένειας, φέρνει στον κόσμο το πέμπτο της παιδί, τον Ιωσήφ. Ένα παιδί που γεννήθηκε μέσα στη φωτιά κι εκείνη τον κυνήγαγε σ’ όλη του τη ζωή. Το δράμα της οικογένειας συνεχίστηκε, όταν κηρύχθηκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και κατέληξαν στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Άουσβιτς. Ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες αυτής της κόλασης, ήταν ο Ιωσήφ, ο οποίος διηγείται την ιστορία, και θυμάται εκείνα τα χρόνια, όντας πλέον ο ίδιος σύζυγος και πατέρας.

Είναι η πρώτη φορά που η τηλεόραση στην Ελλάδα, αγγίζει αυτή τη μαύρη σελίδα της ιστορίας μας. Αυτή την ιστορία, που κανένα σχολείο δε δίδαξε αλλά οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε. Μιλάμε για μια δουλειά, με υψηλή αισθητική, συγκινητική και κινηματογραφική, που δεν ωραιοποίησε καμία κατάσταση, αλλά αποτύπωσε όλα τα βάσανα και τον πόνο αυτών των ανθρώπων, όπως ακριβώς συνέβησαν. Μας έκανε να μεταφερθούμε σε εκείνη την εποχή, και πολλές φορές να νιώθουμε ότι βιώνουμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις μαζί με τους ήρωες, οι οποίοι ήταν άκρως αληθινοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, μέχρι και τον τελευταίο ρόλο.

Το δυνατό σενάριο, που σου κόβει κάθε λεπτό την ανάσα, επιμελήθηκαν ο Νίκος Απειρανθίτης και η Σοφία Σωτηρίου, ενώ την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γιώργος Γκικαπέππας. Όσον αφορά τις ερμηνείες, καθηλώνουν, συγκινούν και σε τσακίζουν συναισθηματικά, απορώντας με τη δύναμη των ηθοποιών να γυρίσουν τέτοιες σκηνές. Δεν παίζουν απλά, καταθέτουν την ψυχή τους.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, που δούλεψαν μπροστά και πίσω απ’ τις κάμερες για να απολαύσουμε εμείς αυτό το αριστούργημα στις οθόνες μας. Έχουμε πολλά να διδαχθούμε μέσω αυτής της σειράς, γι’ αυτό και η αξίζει η προβολή της απ’ όλους μας.
Και τα 8 ανατρεπτικά επεισόδια, θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα Εrtflix ως τις 31 Ιανουαρίου. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 22:00, στην ΕΡΤ1, με διπλό επεισόδιο την πρώτη βδομάδα, και θα παίζεται κάθε εβδομάδα την ίδια μέρα και ώρα.

Συντελεστές
  • Σενάριο: Νίκος Απειρανθίτης, Σοφία Σωτηρίου
  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας
  • Πρωτότυπη μουσική τίτλων τέλους: Μίνως Μάτσας
  • Ερμηνεύει: ο Γιάννης Πάριος
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος, Βασίλης Μουρίκης, Ντίνος Μαχαίρας
  • Ενδυματολόγος: Μαρία Κοντοδήμα
  • Σκηνογράφος: Λαμπρινή Καρδαρά
  • Executive Producer: Βίκυ Νικολάου
  • Διεύθυνση παραγωγής: Αλεξάνδρα Ευστρατιάδη, Θάνος Παπαδάκης
  • Εκτέλεση παραγωγής: HYBRID COM & PRO
  • Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Ψαρράς (Μωής Κοέν), Ελισάβετ Μουτάφη (Μπενούτα Κοέν), Χρήστος Λούλης (Ιωσήφ), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Έστερ), Σπύρος Σταμούλης (Κωνσταντίνος), Νεφέλη Κουρή (Ζακλίν), Μιχάλης Ταμπακάκης (Ηλίας), Δημήτρης Αριανούτσος (Ιωσήφ-νεότερος), Χριστίνα Μαθιουλάκη (Ραχήλ), Γιώργος Ζιάκας (Θανάσης), Νικολέτα Χαρατζόγλου (Σαρίνα), Ηλέκτρα Μπαρούτα (Ματίλντα), Γκαλ Ρομπίσα (Νταβίντ), Παναγιώτης Ξυνός (Ιωσήφ σε παιδική ηλικία) κ.ά.

Πηγή πληροφοριών: εδώ

Συνέντευξη της συγγραφέως: εδώ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.