Συνέντευξη με την Ελεάννα Ζεγκίνογλου και τον Πόλυ Κυριάκου: «Δυο εργάτες, δύο εραστές της τέχνης που την υπηρετούν με τόση αγάπη»

Εκείνη, μια πολυσύνθετη δημιουργός και ερμηνεύτρια. Εκείνος, ένας ξεχωριστός ποιητής και γενναίος στιχουργός. Συναντήθηκαν, κοίταξαν ο ένας μέσα στη ψυχή του άλλου και οι ζυμώσεις τους γέννησαν όμορφα τραγούδια. Προπομπός της δισκογραφικής τους δουλειάς υπήρξε το «Ήρθες Μα Δεν Είχες Τι Να Πεις», ένα βαθιά ερωτικό τραγούδι. Ο δίσκος όμως είναι γεγονός και τιτλοφορείται «Φελλός». Με αφορμή την ιδιαίτερη σύμπραξή τους μιλούν στο Your e-articles η Ελεάννα Ζεγκίνογλου και ο Πόλυς Κυριάκου.

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;
Μουσική είναι η συνομιλία με τον Θεό. Οι «κουρδισμένοι» ήχοι που ακούμε στη ζωή μας, για να αντέχουμε όλους τους «ξεκούρδιστους».

-Τι είναι η έμπνευση;
Μια γέννηση που έρχεται χωρίς προειδοποίηση.

-Ποια συναισθήματα κυλούν μέσα σας όταν δημιουργείτε;
Αναλόγως με το περιεχόμενο της έμπνευσης. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν υπόκειται ούτε σε κανόνες ούτε σε προγραμματισμούς.

-Πώς προέκυψε η επαφή και η συνεργασία σας;
Μας έφερε σε επαφή ο Γιώργος Ανδρέου ο οποίος πριν 10 χρόνια αναζητούσε στίχους για την παραγωγή ενός δίσκου που δρομολογούσε η Ελεάννα. Ο στίχος μου που επέλεγε η Ελεάννα να μελοποιήσει έμελλε να είναι το ξεκίνημα μιας βαθιάς και ουσιαστικής καλλιτεχνικής συνεργασίας. Αυτή η πρώτη συνεργασία ταυτόχρονα έφερε στο καλάθι της και μια μακροχρόνια φιλία.

-Στις 17 Γενάρη κυκλοφόρησε η δισκογραφική σας συνεργασία που τιτλοφορείται «Φελλός». Πώς γεννήθηκε ο δίσκος;
Πρώτα ήρθε ο στίχος και η ποίηση. Η μουσική έδωσε πνοή στο ρυθμό των λέξεων.

Φωτογραφία: Μαρία Κλινάκη

-Σε τι ύφος θα κινηθούν τα τραγούδια;
Πρόκειται για τη συνύπαρξη τραγουδιών που ξεκίνησαν να γράφονται το 2016, την εποχή που ο στιχουργός Πόλυς Κυριάκου ζούσε ακόμα στη Νέα Υόρκη. Πολιτικά, κοινωνικά και ερωτικά τραγούδια που άλλοτε εμπεριέχουν το ανεκπλήρωτο, άλλοτε την κοινωνική αδικία και άλλοτε τον σαρκασμό για την σημερινή πραγματικότητα.

-Τι βιώσατε από την αρχή μέχρι το τέλος του δίσκου;
Τη διαδρομή ενός αγνώστου, αλλά και μακρινού δρόμου που κράτησε πολλά χρόνια. Γεμάτος μυρωδιές, χρώματα και περιπέτειες.

-Τι επιθυμείτε να καταθέσετε με την κοινή σας δημιουργία;
Πολύ απλό. Την αγάπη μας για το ελληνικό τραγούδι, μιαν αγάπη που και οι δύο του συντελεστές βιώνουν καθημερινά. Ο «Φελλός» θέλει να βρεθεί μέσα στη σημερινή κοινωνία η οποία έχει πολλά θέματα, πολλές αδικίες, πολλά κακώς έχοντα.

-Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η λέξη «Φελλός» ως τίτλος;
Είναι ο τίτλος ενός ομώνυμου τραγουδιού, ένα ποίημα δικό μου που τόσο έντεχνα μελοποίησε η Ελεάννα.

-Ετοιμάζετε μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, πράγμα σπάνιο για τα τωρινά δεδομένα της δισκογραφίας. Πώς κρίνετε το τοπίο στην ελληνική δισκογραφία;
Η ελληνική δισκογραφία πέρασε τεράστιες δυσκολίες. Σιγά σιγά θαρρούμε πως θα γυρίσει ο τροχός.

-Γίνονται πράγματα άξια σημασίας; Υπάρχουν σπουδαίοι δημιουργοί εκεί έξω;
Φυσικά και υπάρχουν. Θα ήταν μεγάλη ήττα, εάν σταματούσε η δημιουργία. Αλλάζουν απλώς οι καιροί. Αλλάζουν οι προτεραιότητες και οι ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων.

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο καλλιτέχνη, για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;
Να αγαπήσει την εξέλιξή του. Να μάθει και να μάθει πολλά – όπως λέει και κάποιος ποιητής – από αυτούς που ίσως έχουν γράψει σπουδαία έργα. Να είναι σεμνός και διακριτικός όπου κι αν πάει, όσο κι αν διακριθεί. Να διαβάζει και να ασκείται. Εξαρτάται όμως σε ποια όνειρα αναφέρεστε…

-Τι εύχεστε για το μέλλον;
Να βρεθεί ένας τρόπος να γεννήσουμε κι άλλα όμορφα τραγούδια. Να μιλήσουμε με ουσία…

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε το όνομα «Ελεάννα Ζεγκίνογλου» και «Πόλυς Κυριάκου»;
Δυο εργάτες, δύο εραστές της τέχνης που την υπηρετούν με τόση αγάπη…

-Ελεάννα και Πόλυ, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.
Και εμείς σε ευχαριστούμε.

Φωτογραφίες: Μαρία Κλινάκη

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Επιμέλεια συνέντευξης: Ευγενία Κελαράκου

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...