Γνωριμία με τις «Έξυπνες Πόλεις» (Smart Cities): Τι πρέπει να περιμένουμε;

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη των δυνατοτήτων μας ως κοινωνία, έχουμε σίγουρα καταφέρει πράγματα που άλλαξαν την ζωή των ανθρώπων και συνέβαλαν στην διαμόρφωσή της όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Με βάση αυτή την λογική, ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν καθημερινά να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Ένα μέρος, λοιπόν, αυτού του στόχου καθιστά την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση των συμβατικών πόλεων σε «Έξυπνες Πόλεις», γνωστές και ως smart cities.

Πριν, όμως, δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεισφέρει αυτή η αλλαγή στο σύγχρονο «ευ ζην», ας πούμε κάποια πράγμα για το τι ονομάζεται ευφυής πόλη. Με τον παραπάνω όρο δηλώνεται ένα οργανωμένο σύστημα σε μια πόλη (π.χ. Αθήνα) που συνδυάζει τα τεχνολογικά εργαλεία και το περιβάλλον που ζούμε, προσφέροντας πληροφορίες στους πολίτες, υπηρεσίες την ώρα που τις χρειάζονται καθώς και αυτοματοποιημένες λύσεις για το περιβάλλον και την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση (feedback). Με την πρώτη αναφορά να γίνεται περίπου το 2002, το project αυτό είχε αρκετό χρόνο να εξελιχθεί, με εξειδικευμένες έρευνες από κυβερνήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο φτάνοντας η κάθε μία όλο και πιο κοντά στον στόχο της.

Τα γιατί και τα πώς της έξυπνης πόλης!

Όπως γίνεται φανερό και από τα σημερινά ποσοστά, τεράστιο πλήθος ανθρώπων έχεισυγκεντρωθεί στις πόλεις, με αποτέλεσμα να αναζητούνται νέες λύσεις για την ομαλή συμβίωσή τους. Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο οι «έξυπνες πόλεις» και οι δομές τους έρχονται να προτείνουν μια καινοτόμο αλλαγή.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το «πώς»; Μα, φυσικά, μέσω της τεχνολογίας που έχουμε ήδη στα χέρια μας, όπως οι αισθητήρες, οι κάμερες, τα αυτοματοποιημένα συστήματα και οι συνδέσεις (π.χ. οπτικές ίνες) για γρήγορη μεταφορά των πληροφοριών. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέσα που προτείνονται, για να μας λύσουν τα χέρια σε ημερήσια βάση. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή στην διάθεσή μας, προσφέροντας τις παρακάτω υπηρεσίες :

· Ενημέρωση (σε πραγματικό χρόνο) για διαθέσιμο χώρο στάθμευσης, χώρους εύκολης πρόσβασης από Α.μ.Ε.Α. και έξυπνη εύρεση αυτοκινήτου.

· Ρύθμιση κυκλοφοριακού προβλήματος με χρήση αισθητήρων εντός της πόλης και ανάλογη αναδιαμόρφωση διαδρομών.

· Έξυπνη διαχείριση και αναδιανομή ενέργειας (π.χ. φωταγώγηση με βάση τον τόπο, χρόνο και τις ανάγκες των πολιτών) αξιοποιώντας συσκευές μέτρησης με σκοπό την συγκεκριμένη εργασία.

· Χρήση fitband και smart wearables για άμεση ενημέρωση σε σχέση με την υγείαμας.

Oι διευκολύνσεις, ωστόσο, δεν αποτελούν προνόμιο μόνο των ίδιων των πολιτών αλλά και της διοίκησης και, φυσικά, του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε. Η συνεισφορά τους εντοπίζεται στα παρακάτω θέματα:

Α) Διοικητικά θέματα

· Γρηγορότερη και απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων φορέων μέσω νέων εφαρμογών που θα βοηθούν στην αποσυμφόρηση του γραφειοκρατικού συστήματος εξυπηρέτησης.

· Άμεση ενημέρωση των τοπικών αρχών για έκτακτα περιστατικά (π.χ. πυρκαγιά , ατυχήματα).

· Παροχή αναλυτικού “feedback” στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Β) Περιβαλλοντολογικά θέματα

· Διευκόλυνση χρήσης των Μ.Μ.Μ. με αναβάθμιση και ανάπτυξη νέων εφαρμογών για την ενημέρωση των επιβατών με στόχο των περιορισμό των αυτοκινήτων μέσα στην πόλη και την ελάττωση εκπομπών αερίων (CΟ2) στην ατμόσφαιρα.

· Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων για την αυτοματοποιημένη καλλιέργεια τροφών με οικολογικά πρότυπα και με βάση τους μετρητές κατανάλωσης.

Οι προϋποθέσεις

Για την ριζική αναβάθμιση και ανάπτυξη ενός «οικοσυστήματος» απαιτείται να πληρούνται ορισμένες πολύ βασικές προϋποθέσεις. Αν χρειαζόταν να τις χαρακτηρίσουμε με μια λέξη – κλειδί, αυτό θα ήταν η «πολυεπιπεδικότητα». Το δομικό αυτό σύστημα, για να λειτουργήσει, χρειάζεται τουλάχιστον 4 επίπεδα, το επίπεδο που αφορά την ανθρώπινη κοινωνία, της γέννησης της πληροφορίας, του περιβάλλοντος και της λήψης της πληροφορίας (hardware) και τέλος της μεταφοράς της. Η πληροφορία ξεκινά από τον άνθρωπο, λαμβάνεται από τους σένσορες που βρίσκονται στο περιβάλλον και ταξιδεύει προς την αξιοποίησή της.

Βασική προϋπόθεση για την λειτουργία αυτού του οργανωμένου συστήματος πέρα από τον ανθρώπινο παράγοντα είναι το Hardware και το Software. Η εγκατάσταση και η χρήση των τεχνολογικών μέσων, όπως οι αισθητήρες, αποτελεί τον πυλώνα αυτής της διαδικασίας. Χωρίς αυτά τίποτα δεν μπορεί να καταγραφεί και επομένως, να επεξεργαστεί. Στο βαθύτερο επίπεδο, στο software, καλείται ο προγραμματιστής να δώσει τις εντολές επεξεργασίας, δηλαδή προγράμματα και αλγόριθμοι που τρέχουν με το hardware και χωρίς τα οποία όλες οι προηγούμενες ενέργειες δεν έχουν νόημα. Στην διαδικασία μεταφοράς στο τελευταίο επίπεδο, ζωτικής σημασίας είναι η ύπαρξη μεγάλης ταχύτητας μεταφορά δεδομένων (internet speed) με τη χρήση οπτικών ινών. Τέλος, και τα δύο απαιτούν μία κοινή παράμετρο, το οικονομικό κεφάλαιο, για να τεθούν σε λειτουργία, για τα έξοδα κατασκευής και εγκατάστασης.

Γιατί αργούμε;

Aφού λοιπόν φτάσαμε στην παράμετρο «χρηματοδότηση», είναι αναγκαίο να επισημανθεί ο λόγος που κρατάει πίσω την αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας. Η αιτία δεν είναι άλλη από τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της.

Τα ποσά που χρειάζεται μια κυβέρνηση, για να δημιουργήσει τις παραπάνω υποδομές είναι υπέρογκα και σίγουρα δυσεύρετα λόγω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα καμία πόλη έως σήμερα να μην έχει φτάσει στο απόλυτο. Ωστόσο, ένα πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης χρηματοδότησης, που περιγράφει ακριβώς το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται, είναι η Βαλένθια της Ισπανίας. Η Βαλένθια κατέβαλε περίπου 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη αυτών των προδιαγραφών και αναμένει πλέον το αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης.

Ολοκληρώνοντας, αν και για πολλούς κάτι τέτοιο φαντάζει φουτουριστικό και μακρινό σε σχέση με το τώρα (και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που τους διαψεύδουν ως ένα βαθμό) πάνω από 100 πόλεις σε όλον τον κόσμο πληρούν τις προϋποθέσεις, η κάθε μία σε διαφορετικό βαθμό. Ο βαθμός αυτός αποτελεί και το μέσο αξιολόγησής τους. Στην κορυφή για το 2018 (σύμφωνα με το Forbes) βρίσκεται η Νέα Υόρκη και πίσω της το Λονδίνο και το Παρίσι. Αρκετά μακριά από την κορυφή είναι η Ελλάδα με την Αθήνα στην 91η θέση, ενώ περά από την πρωτεύουσα σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην Πάτρα, το Ηράκλειο, και τα Τρίκαλα (πειραματική εφαρμογή δικτύου 5G).

Πηγές:

Γεια σε όλους . Είμαι φοιτητής κοινωνιολογίας και στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την τεχνολογία και οτιδήποτε την περιέχει. Οι συσκευές (από κινητά μέχρι κονσόλες και υπολογιστές) είναι η αδυναμία μου . Ότι έχει οθόνη και κουμπιά σίγουρα με έχει κερδίσει εκ των προτέρων ως φίλο του και σύντομα ελπίζω και εσάς!