10 πράγματα για τη Σελήνη

Το «δικό μας» φεγγάρι φαίνεται να σχηματίστηκε όταν η Γη συγκρούστηκε με ένα αντικείμενο στο μέγεθος του Άρη. Αμερικανοί αστροναύτες έχουν τοποθετήσει 6 σημαίες στη Σελήνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ιδιοκτησία τους, καθώς ένας παγκόσμιος νόμος το 1967 αποτρέπει τα έθνη από οποιαδήποτε ιδιοκτησία του διαστήματος.  

Η Σελήνη είναι περίπου 3,7 φορές μικρότερη από τον πλανήτη μας, Γη. (Η ακτίνα ισημερινού της Σελήνης είναι 1.737,5 χιλιόμετρα).

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία ανακάλυψης διότι ήταν ορατή από την αρχαιότητα.

Πραγματοποιεί μια τροχιά σχήματος οβάλ γύρω από τη Γη.

Η Σελήνη είναι τόσο «συγχρονισμένη» με τον πλανήτη μας που βλέπουμε κάθε φορά μόνο τη μία πλευρά της. Το 1959 αντικρίσαμε την απομακρυσμένη πλευρά της ύστερα από αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης.

Αποτελεί το φυσικό δορυφόρο της Γης σε απόσταση -κατά μέσο όρο- περίπου 385.000 χιλιομέτρων.

Διαθέτει μια λεπτή ατμόσφαιρα, τη λεγόμενη εξώσφαιρα, στην οποία δεν μπορείς να αναπνεύσεις.

Το φεγγάρι μας είναι βραχώδες, στερεό σώμα με αρκετούς κρατήρες.

Η έλλειψη υγρού νερού και η ατμόσφαιρα της Σελήνης δεν δίνουν πιθανότητα ύπαρξης ζωής – όπως τη γνωρίζουμε. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2020 η NASA εντόπισε για πρώτη φορά νερό στην επιφάνεια της Σελήνης, αυξάνοντας τα σενάρια για μελλοντική αποικία της ανθρωπότητας.

Αποτελεί το μοναδικό ουράνιο σώμα το οποίο έχουν επισκεφτεί άνθρωποι. Έχουν κάνει «επιχείρηση» περισσότερα από 105 διαστημόπλοια.

Οι αστροναύτες της αποστολής Apollo έφεραν πίσω στη Γη 382 κιλά σεληνιακού υλικού – πετρώματα και χώμα – το οποίο μελετάται μέχρι και σήμερα.

Πηγή: NASA

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.