28η Οκτωβρίου 1940

Σαν σήμερα, το 1940 πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, το οποίο μνημονεύεται και εορτάζεται εδώ και δεκαετίες. Το γεγονός αυτό αφορά την άρνηση της υποδούλωσης της Ελλάδας στους Ιταλούς δια στόματος του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συμβάν. Ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι την προηγούμενη μέρα, δηλαδή την 27η Οκτωβρίου, κατείχε ήδη το τελεσίγραφο το οποίο θα έδινε στον Μεταξά. Ουσιαστικά, ο Μουσολίνι ζητούσε να επιτραπεί η διέλευση των στρατευμάτων του από την ελληνοαλβανική περιοχή κι έπειτα, να κατακτήσει μερικά ελληνικά εδάφη στρατηγικής σημασίας, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ώστε να μπορεί να ανεφοδιάζεται ο στρατός του.

Αυτό το τελεσίγραφο δόθηκε ιδιοχείρως στον Μεταξά τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου. Εκείνος, θεωρώντας πως αυτά τα αιτήματα ήταν ποταπά για το ελληνικό έθνος, απάντησε αρνητικά αναφέροντας πως ξεκινά πόλεμος. Έτσι, η Ελλάδα έλαβε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και εορτάζει την είσοδό της στο πόλεμο σε αντίθεση με άλλες χώρες οι οποίες γιορτάζουν την ημερομηνία που ολοκληρώθηκε ο πόλεμος.

Στο “Έπος του Σαράντα”, όπως είναι γνωστός ο συγκεκριμένος πόλεμος, χαρακτηριστική φιγούρα αποτέλεσε και η τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο. Υπήρξε η αοιδός που ενθάρρυνε τους μαχητές στο αλβανικό μέτωπο και μεταλαμπάδευε την σπίθα του ενθουσιασμού για τα κατορθώματα των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο.

Τέλος, κάτι που ίσως να μην είναι τόσο γνωστό. Το 1952 η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να καθιερώσει την εορτή της Αγίας Σκέπης στις 28 Οκτωβρίου αντί της 1ης του ιδίου μήνα, επειδή θεωρήθηκε πως η Παναγία υπήρξε αρωγός των Ελλήνων στρατιωτών στο αλβανικό μέτωπο. Έχοντας όλα αυτά κατά νου το αίσθημα δέους και υπερηφάνειας δε χάνεται ποτέ. Ζήτω το Έθνος!

Είμαι απόφοιτη της Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μετά από την πολυετή εργασιακή μου απασχόληση ως καθηγήτρια κατάλαβα ακόμη περισσότερο την χρησιμότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού, ενός κλάδου που αγάπησα πολύ, και θα αποτελεί την έμπνευση για τα άρθρα μου.