Αν επιβιώσεις από μια δοκιμασία, οφείλεις να πεις την ιστορία σου. Αυτό είναι το καθήκον μας.
Ο κόσμος είναι γεμάτος συναρπαστικές γυναίκες, η καθεμία με τη δική της συναρπαστική ιστορία. Η αναγνώρισή τους ιστορικά, μετράει μόνο 80 χρόνια περίπου. Σαφώς, σε ένα άρθρο δεν μπορούν να αποτυπωθούν όλες οι περίπλοκες λεπτομέρειες της ζωής τους.
Ωστόσο, η Ιστορία είναι γεμάτη με προφίλ εντυπωσιακών ατόμων που χρησιμεύουν ως εξέχοντες εκπρόσωποι του φύλου τους, και τις καθιστά ως τις πιο σημαντικές γυναίκες που επηρέασαν την ιστορία σε όλο τον κόσμο.
Είτε ως βασίλισσα ή έως απλή πολίτις, έδωσαν το στίγμα τους στις τέχνες και τις επιστήμες, στην πολιτική αρένα της χώρας τους και στην παγκόσμια σκηνή.
Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες κατάφεραν να ξεφύγουν από τις αντιξοότητες. Μερικές πάλεψαν την αντίθεση της κοινωνίας, ενώ άλλες αντιμετώπιζαν οικογενειακή ίντριγκα. Για αιώνες, το να είσαι απλώς «γυναίκα» ήταν ένα εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσουν αυτά τα άτομα.
Βασίλισσες
Για παράδειγμα η περίπτωση της Χατσεπσούτ, της μεγαλύτερης κόρης του αρχαίου Αιγύπτου βασιλιά Θούτμοζε Ι και της βασίλισσάς του, Αχμόζ. Αφού πέθανε ο πατέρας και ο θετός αδελφός της, επετράπη στη Χατσεπσούτ να αναλάβει το ρόλο του αντιβασιλέα μόνο επειδή ο νόμιμος κληρονόμος, ο γιος της, ήταν βρέφος.
Εκμεταλλεύτηκε πλήρως την κατάσταση, διεκδικώντας ουσιαστικά τον θρόνο για τον εαυτό της, ενώ ετοιμαζόταν να συγκυβερνήσει με τον γιο της. Για γυναίκα, η Χατσεπσούτ άσκησε πρωτοφανή δύναμη. Οι καλλιτέχνες τις αυλής, έχοντας άγνοια για το πως είναι μια βασίλισσα με τέτοια δύναμη, την απεικόνισαν ως άντρα, με γενειάδα.
Μια άλλη ηγέτιδα της Αιγύπτου, η Κλεοπάτρα, ανέβηκε στην εξουσία όταν ήταν 18 ετών, συγκυβερνώντας με τον αδερφό της, τον Πτολεμαίο XIII. Ως μεγαλύτερη αδελφή κατά 8 χρόνια, η Κλεοπάτρα έγινε γρήγορα ο κυρίαρχος κυβερνήτης, παρά τη δυσαρέσκεια του Πτολεμαίου XIII. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τον Πτολεμαίο να αφαιρέσει βίαια την Κλεοπάτρα από τη θέση της.
Η νεαρή βασίλισσα δεν έκατσε άπραγη σε αυτό το πραξικόπημα. Πήγε στη Συρία, όπου συγκέντρωσε αμέσως ένα στρατό και επέστρεψε για να αντιμετωπίσει τον αδερφό της σε μια επιτυχημένη προσπάθεια ανάκτησης του θρόνου.
Η Κλεοπάτρα ενίσχυσε τη θέση της μέσω έξυπνων πολιτικών και ρομαντικών συμμαχιών με τον μελλοντικό αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα και τον Ρωμαίο στρατηγό του Μάρκο Αντώνιο και αποδείχθηκε η πραγματική κινητήρια δύναμη πίσω από τον αιγυπτιακό θρόνο για 22 χρόνια.
Άλλες γυναίκες έγιναν ισχυροί κυβερνήτες άμεσα μέσω του γάμου ή της γέννησης. Η Ελεονόρ της Ακουιτανίας, για παράδειγμα, είχε σημαντική δύναμη ως σύζυγος και μητέρα πολλών βασιλέων βασιλιάδων της Γαλλίας και της Αγγλίας.
Για τους πραγματικά πιστούς, δεν χρειάζονται τα θαύματα. Για όσους δεν πιστεύουν, κανένα θαύμα δεν είναι αρκετό.
~ Nancy Gibbs
Ως κόρη του William X, Δούκα της Ακουιτανίας, η Ελεονόρ κληρονόμησε μεγάλο μέρος της δυτικής Γαλλίας μετά το θάνατό του. Το 1137, παντρεύτηκε τον κληρονόμο του θρόνου της Γαλλίας, τον Λουδοβίκο VII, και έγινε βασίλισσα της Γαλλίας. Όταν ο γάμος ακυρώθηκε το 1152, παντρεύτηκε τον κληρονόμο στο θρόνο της Αγγλίας, τον Ερρίκο Β’, και έγινε βασίλισσα της Αγγλίας. Εκείνη και ο Λουδοβίκος είχαν δύο κόρες, αλλά με τον Ερρίκο απόκτησαν τρεις κόρες και πέντε γιους, συμπεριλαμβανομένου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, και του Ιωάννη, και οι δύο θα γίνονταν βασιλιάδες της Αγγλίας. Οι κόρες της παντρεύτηκαν επίσης τις βασιλικές οικογένειες της Βαυαρίας, της Καστίλης και της Σικελίας.
Οι γυναίκες της Αγγλίας δεν υποβιβαζόντουσαν πάντα στο ρόλο της γυναίκας και της μητέρας των βασιλιάδων. Μερικές από αυτές κυβέρνησαν τη χώρα μόνες τους. Η πρώτη βασίλισσα της Αγγλίας που κυριάρχησε από μόνη της ήταν η Μαίρη I, κόρη του Ερρίκου VIII και της πρώτης του συζύγου, Catherine of Aragon. Η Μαίρη είναι πιο γνωστή με το ψευδώνυμο «Bloody Mary», ένα ψευδώνυμο που κέρδισε προσπαθώντας απεγνωσμένα να καταστείλει μια εξέγερση των Προτεσταντών και να αποκαταστήσει τον Ρωμαιοκαθολικισμό στην Αγγλία. Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτής της τριετούς, τελικά αποτυχημένης μάχης.
Μετά το θάνατο της θετής-αδελφής της Μαίρη, η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο και έγινε η βασίλισσα της Αγγλίας σε ηλικία 25 ετών. Οι θρησκευτικές και πολιτικές συγκρούσεις δεν εξαφανίστηκαν υπό την κυριαρχία της, αλλά η Αγγλία εμφανίστηκε ως μια πιο ισχυρή χώρα στη σκηνή του κόσμου μέχρι το τέλος της.
Μένοντας στη μνήμη του λαού ως πιο αγαπητή από τη “Bloody Mary”, η Ελισάβετ κυβέρνησε για 45 χρόνια. Η βασιλεία της, ωστόσο, δεν ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία. Αυτή η τιμή πηγαίνει στη Βασίλισσα Βικτώρια Α, η οποία κυβέρνησε το Ηνωμένο Βασίλειο για σχεδόν εξήντα τέσσερα χρόνια. Η επιρροή της ήταν τέτοια κατά τη διάρκεια της μακράς της βασιλείας που αποθανατίστηκε ονομάζοντας μια ολόκληρη εποχή που πήρε το όνομά της – Βικτωριανή Εποχή.
Ακόμα και σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο κυβερνάται από μια γυναίκα. Όπως και η πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ, η Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στο θρόνο όταν ήταν 25 ετών. Μέσα από τον γιο και τον κληρονόμο της, πρίγκιπα Κάρολο, η Ελισάβετ συνδέεται με άλλες αξιοσημείωτες γυναίκες όπως την Diana, Princess of Wales. Η προσωπικότητα, η ομορφιά της Diana και η συνεχής υποστήριξη των τεχνών, των θεμάτων για τα παιδιά και της ανακούφισης από το AIDS την έκαναν γρήγορα μια δημοφιλή δημόσια προσωπικότητα σε όλο τον κόσμο. Ο πρόωρος θάνατός της το 1997 στην ηλικία των 36 προκάλεσε μεγάλο θρήνο.
Τα σημαντικότερα και πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο δεν μπορείς να τα δεις ούτε να τα αγγίξεις. Πρέπει να τα αισθανθείς στην καρδιά σου.
~ Hellen Keller
Πολιτική Σκηνή
Άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο καθοδηγούνται επίσης από γυναίκες στη σύγχρονη εποχή. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία ήταν η Sirimavo Bandaranaike, εξελέγη να ηγηθεί στο Σρι Λάνκα το 1960. Τελικά θα συνεχίσει να υπηρετεί τρεις θητείες σε αυτό το αξίωμα, παραμένοντας σημαντικό μέρος της πολιτικής της Σρι Λάνκα μέχρι το θάνατό της το 2000. Έξι χρόνια αργότερα, η Indira Gandhi έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ινδία. Υπηρέτησε τέσσερις θητείες πριν δολοφονηθεί το 1984.
Πάντα να θυμάστε ότι όταν σιωπούμε, είμαστε μία. Και όταν μιλάμε, γινόμαστε δύο.
~Indira Ganndhi
Η Ιρλανδία εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της, τη Mary Robinson, το 1990 και το 2006, η Ellen Johnson-Sirleaf έγινε η πρώτη γυναίκα που ήταν επικεφαλής κράτους σε Αφρικανική χώρα όταν εξελέγη πρόεδρος της Λιβερίας.
Ακτιβισμός
Αντί να ασκούν τη δύναμή τους, μερικά από τα άτομα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον τίτλο ήρθαν στο προσκήνιο βοηθώντας να ενδυναμώσουν άλλες γυναίκες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Susan B. Anthony και η Elizabeth Cady Stanton προσπάθησαν να κερδίσουν για τις γυναίκες στην Αμερική το δικαίωμα ψήφου.
Αν η πρώτη γυναίκα που δημιούργησε ο Θεός ήταν αρκετά δυνατή να αναποδογυρίσει τον κόσμο, τότε όλες οι γυναίκες μαζί μπορούμε να τον φέρουμε στα ίσα του
~ Εlizabeth Cady Stanton
Το 1920, το έργο τους κορυφώθηκε με την 19η τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στις γυναίκες.
Η Emmeline Pankhurst και η κόρη της Christabel έκαναν το ίδιο πράγμα στην Αγγλία. Το 1928, οι «σουφραζέτες» είδαν το πέρασμα του νόμου περί εκπροσώπησης του λαού που δίνει στις γυναίκες και τους άνδρες ίσα δικαιώματα ψήφου στην Αγγλία.
Και άλλες πολλές αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων. Στη δεκαετία του 1800, η Ηarriet Tubman αγωνίστηκε για να δει άνδρες και γυναίκες αφροαμερικάνων να αντιμετωπίζονται ως ίσοι στην αμερικανική κοινωνία. Μια σκλάβα που δραπέτευσε, η Τούμπμαν βοήθησε αμέτρητους άλλους να ελευθερωθούν στο Underground Railroad.
Οταν κατάλαβα ότι πέρασα αυτή τη γραμμή, κοίταξα τα χέρια μου να δω αν ήμουν το ίδιο άτομο. Υπήρχε τόση δόξα στο κάθετι. Ο ήλιος χρύσιζε πάνω στα δέντρα και πάνω από τις πεδιάδες, και ένιωθα ότι ήμουνα στον Παράδεισο
~ Ηarriet Tubman
Μια άλλη γυναίκα που εργάστηκε ακούραστα για λογαριασμό άλλων ήταν η Eleanor Roosevelt. Μία από τις πιο θαυμάσιες γυναίκες του 20ου αιώνα, η Ρούσβελτ χρησιμοποίησε τη θέση της ως πρώτη κυρία για να βοηθήσει τους Αφροαμερικανούς, τα παιδιά και τους φτωχούς.
Δραστηριοποιείται στο Συνδικαλιστικό Σωματείο Γυναικών και στο League of Women Voters, και, στα επόμενα χρόνια, ως πρόεδρος της Επιτροπής για το καθεστώς των γυναικών επί της προεδρίας του Τζον Φ. Κένεντι, βοήθησε επίσης να ανοίξει το δρόμο για τις Αμερικανίδες να κάνουν τη διαφορά στην πολιτική και σε άλλους τομείς.
Δεν γνωρίζω ποιο είναι το πεπρωμένο σας, αλλά ξέρω ένα πράγμα: Οι μόνοι από εσάς που θα γίνετε πραγματικά ευτυχισμένοι, θα είναι αυτοί που θα βρουν τον τρόπο να υπηρετήσουν την Ανθρωπότητα.
~ Albert Sweitzer
Ο ακτιβισμός δεν είναι το μόνο μέσο με το οποίο οι γυναίκες μπόρεσαν να βοηθήσουν πολλά άτομα ταυτόχρονα.
Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου μεταξύ των ελίτ ατόμων που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο επηρέασαν τις μάζες όχι μόνο με την υπηρεσία τους αλλά και με την προώθηση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Η Florence Nightingale, που τη θυμούνται κυρίως ως νοσοκόμα, ήταν επίσης ένας ακούραστος κοινωνικός μεταρρυθμιστής που βοήθησε στην αναμόρφωση των στρατιωτικών ιατρικών συστημάτων και των συστημάτων προμήθειας. Επινόησε επίσης μοντέλα για την πρακτική της νοσηλευτικής που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
Για τι είναι ο Μυστικισμός; Δεν είναι η προσπάθεια να πλησιάσουμε το Θεό, όχι με τελετές ή λειτουργικά, αλλά με εσωτερική διάθεση;
~ Florence Nightingale
Δεν είναι απλώς μια άλλη λέξη για τη φράση «Το Βασίλειο των Ουρανών είναι μέσα σου»; Ο παράδεισος δεν είναι ούτε μέρος ούτε χρόνος.
Επιστήμη
Περίπου την ίδια στιγμή που η Nightingale διοργάνωσε την αναγέννηση της νοσηλευτικής, η Elizabeth Blackwell άνοιξε ένα μονοπάτι που θα επέτρεπε τελικά στις γυναίκες να γίνουν γιατροί.
Για ό,τι γίνεται ή μαθαίνεται σε μια τάξη γυναικών γίνεται,
λόγω της κοινής γυναικείας τους ιδιότητας κοινό κτήμα για όλες τις γυναίκες
Θεωρείται ως η πρώτη γυναίκα γιατρός στη σύγχρονη εποχή, η Blackwell άνοιξε ιατρικό κολέγιο για γυναίκες στη Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το Women’s Medical College για να βοηθήσει τους άλλους να παρακάμψουν τις δυσκολίες και τις προκαταλήψεις που είχε υποστεί η ίδια η Blackwell όταν εγγράφηκε σε ιατρική σχολή.
Οι γυναίκες της επιστήμης κάνανε πολύ μεγάλα βήματα για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα. Η Elizabeth Stern διεξήγαγε πρωτοποριακή έρευνα για τους παράγοντες κινδύνου και τις αιτίες και την εξέλιξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η έγκαιρη ανίχνευση και τα εξαιρετικά επιτυχημένα μέτρα θεραπείας για τη συγκεκριμένη ασθένεια κατέστη δυνατή χάρη στα ευρήματα της Stern.
Η προώθηση του ελέγχου των γεννήσεων της Margaret Sanger έκανε κάτι περισσότερο από το να δίνει στις γυναίκες επιλογές όταν πρόκειται για αναπαραγωγή. Η προσφορά της βοήθησε στη μείωση των υψηλών ποσοστών βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας που επικρατούσαν στις αρχές της Αμερικής του 20ου αιώνα.
Και παρόλο που η δουλειά της ήταν σε μεγάλο βαθμό μη διαπιστευμένη, η Rosalind Franklin έπαιξε ζωτικό ρόλο στην αποκάλυψη του μυστηρίου του DNA.
Τέχνες
Υπάρχουν οι γυναίκες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη συλλογική δημιουργική ιστορία της ανθρωπότητας. Αρκετές διακεκριμένες και ταλαντούχες γυναίκες διασκεδάζουν και φωτίζουν το κοινό μέσω της τέχνης τους.
Η Sarah Bernhardt και η Marlene Dietrich, για παράδειγμα, είναι μεγάλα ονόματα της σκηνής και της οθόνης, αντίστοιχα. Οι παραστάσεις τους έγιναν το υδατογράφημα με το οποίο άλλες ηθοποιοί έχουν μετρήσει τη δική τους καριέρα.
Ένα αστέρι της σκηνής και της οθόνης από μόνη της, η Lucille Ball είναι ίσως πιο γνωστή ως το αστέρι του τηλεοπτικού προγράμματος I Love Lucy. Η εκπομπή έφερε την επανάσταση στις τηλεοπτικές κωμικές σειρές χρησιμοποιώντας μια ρύθμιση τριών καμερών, σε αντίθεση με τη μία στατική κάμερα, για να καταγράψει τη δράση. Αρκετές άλλες εκπομπές ακολούθησαν γρήγορα.
Σήμερα, η μορφή πολυκάμερας είναι το πρότυπο για τηλεοπτικές κωμωδίες. Η Ball μας έκανε να γελάμε ως ένας από τις μεγαλύτερες κωμικές ηθοποιούς. Επιπλέον ήταν μια έξυπνη επιχειρηματίας που έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες που διοικούσαν μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής του Χόλυγουντ, ανοίγοντας το δρόμο για τις μελλοντικές γενιές γυναικών παραγωγών και επικεφαλής στούντιο.
Άλλες γυναίκες επέλεξαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με τη γραπτή λέξη. Το πρώτο μυθιστόρημα του κόσμου, η ιστορία του Genji, γράφτηκε από μια γυναίκα, την Ιαπωνέζα συγγραφέα Murasaki Shikibu.
Παρέα με τον Όμηρο στο πάνθεον των μεγάλων ποιητών της αρχαίας Ελλάδας είναι η Σαπφώ, η οποία έγραψε για την αγάπη, το πάθος και την εκπαίδευση νεαρών γυναικών στις «γαμήλιες τέχνες».
Στην Αγγλία, η μυθιστοριογράφος Jane Austen και, αργότερα, οι αδελφές Brontë, η Charlotte και η Emily, υφαίνονταν παραμύθια που τελικά θα γίνονταν κλασικά έργα. Η Jane Eyre της Charlotte ήταν μια άμεση επιτυχία από κριτικούς και αναγνώστες όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, ενώ η δραματική και ποιητική φύση για το Ανεμοδαρμένα Ύψη της Emily δεν εκτιμήθηκε πλήρως μέχρι και χρόνια αργότερα.
Ανεξάρτητα, και τα δύο μυθιστορήματα θεωρούνται πρωταρχικά παραδείγματα εξαιρετικής αγγλικής λογοτεχνίας – όπως και ολόκληρο το έργο της Austen.
Εξαιρετικό Καθήκον
Ένα άλλο βιβλίο που εξακολουθεί να έχει τη δύναμη να αγγίζει τους ανθρώπους σήμερα δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά απομνημόνευμα.
Το ημερολόγιο ενός νεαρού κοριτσιού, απεικονίζει τη σύντομη ζωή της Άννας Φρανκ, ενός από τα εκατομμύρια των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Περισσότερο από ένα κλασικό πολεμικό βιβλίο, το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ βάζει ένα ανθρώπινο πρόσωπο σε μια αδιανόητη τραγωδία και χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας σε όλες τις νεαρές γυναίκες που αντιμετωπίζουν αντιξοότητες.
Στη χώρα μας η Λασκαρίνα “Μπουμπουλίνα” Πινότση ήταν Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πιθανότατα, υπήρξε η πιο σπουδαία γυναίκα που έλαβε μέρος στην επανάσταση.
Η Μπουμπουλίνα, έχοντας γίνει ήδη μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, που προετοίμαζε την ελληνική επανάσταση, και όντας η μόνη γυναίκα που μυήθηκε σε αυτή, στον κατώτερο βαθμό μύησης αφού οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές, καθώς γυρνούσε στις Σπέτσες, αγόραζε μυστικά όπλα και πολεμοφόδια από τα ξένα λιμάνια, τα οποία μετά έκρυψε στο σπίτι της, ενώ ξεκίνησε την κατασκευή του πλοίου Αγαμέμνων, της ναυαρχίδας της, η οποία ολοκληρώθηκε το 1820.
Για τη ναυπήγηση του Αγαμέμνονα καταγγέλθηκε στην Υψηλή Πύλη ότι ναυπήγησε κρυφά πολεμικό πλοίο, αλλά η Μπουμπουλίνα κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή του δωροδοκώντας τον απεσταλμένο Τούρκο επιθεωρητή στις Σπέτσες και πετυχαίνοντας την εξορία αυτών που την κατήγγειλαν. Μετά θάνατον, έλαβε τιμητικά από την Ελληνική Πολιτεία τον τίτλο της Υποναυάρχου για τον ηρωϊσμό της στο έπος του 1821.
Η Μαρία Αμαλία “Μελίνα” Μερκούρη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός με αντιδικτατορική δράση. Ηθοποιός βραβευμένη με πλήθος διεθνών βραβείων και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού – η μακροβιότερη στην Ελλάδα – τα έτη 1981-89 και 1993-94.
Η Μελίνα στη διάρκεια της κατοχής του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου φιλοξενούσε και τάιζε ανθρώπους και φίλους. Στη μνήμη και σε αναγνώριση της πολιτιστικής συνεισφοράς της Μελίνας Μερκούρη, έχει ορισθεί από την UNESCO το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» ως βραβείο πολιτιστικής προσφοράς.
Το βραβείο αυτό δίδεται με τη συνδρομή του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού από το 1997 και ανά δύο χρόνια, σε ανθρώπους ή οργανισμούς με σπουδαία δράση στην διάσωση ή διατήρηση πολιτισμικών μνημείων της ανθρωπότητας.
Τα εμπόδια δεν μπορούν να με σταματήσουν, κάθε εμπόδιο μου δίνει δύναμη να το επιλύσω. Αυτός, που συνδέει τον εαυτό του με ένα άστρο, δεν αλλάζει γνώμη.
Leonardo Da Vinci
Η επιρροή αυτών των γυναικών και άλλων πολλών που θέλουμε τόμους να μιλάμε για εκείνες, αντηχεί σε όλες τις ηλικίες. Η ηγεσία τους, η επιστημονική έρευνα και το καλλιτεχνικό όραμά τους έχουν χρησιμεύσει για να εμπλουτίσουν, να φωτίσουν και να διαμορφώσουν τη σύγχρονη κοινωνία.
Αυτές οι εκπληκτικές και με επιρροή γυναίκες, έχουν δώσει σε όλους εμάς γυναίκες και άνδρες, κάτι για να θαυμάσουμε και να αγωνιστούμε στη ζωή μας. Κρατήστε το βλέμμα στον Ήλιο, για να εξαφανιστούν όλες οι σκιές…
Δικτυογραφία: Wikipedia, Britannica