Γεώργιος Παπανικολάου – Αφιέρωμα στον πρωτοπόρο γιατρό

Στις 13 Μαΐου, το 1883, γεννιέται στην Κύμη Ευβοίας, ο Γεώργιος Παπανικολάου. Με αφορμή τη γέννησή του, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα για τον πρωτοπόρο γιατρό, που άλλαξε τη ζωή χιλιάδων γυναικών, με την εφεύρεση του «Τεστ Παπ» (Τεστ Παπανικολάου) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά, της οικογένειας Παπανικολάου. Γεννημένος στην Κύμη, πέρασε τα παιδικά του χρόνια εκεί, και τελειώνοντας το Δημοτικό Σχολείο στο ίδιο μέρος, οι γονείς του, τον στέλνουν στην Αθήνα προκειμένου να τελειώσει το γυμνάσιο και έπειτα να μπει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Σε ηλικία 21 ετών, έχει το πτυχίο του στα χέρια του, με άριστα, όμως πρέπει να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, κάτι που κάνει τότε. Αφού κλείσει και αυτός ο κύκλος, ο πατέρας του, του προτείνει να γίνει στρατιωτικός γιατρός, κάτι που εκείνος απορρίπτει μ’ ένα γράμμα που του στέλνει: «Όχι δεν θέλω να γίνω στρατιωτικός γιατρός. Θέλω να μείνω ελεύθερος, να αισθανθώ την χαρά που δίνει ο αγών της ζωής. Εμένα δεν με τρομάζει το πέλαγος. Θέλω την ελευθερία μου, την γλυκιά μου ελευθερία».

Μπορεί να είχε τελειώσει την ιατρική, όμως έτρεφε μεγάλη αγάπη για τη μάθηση διαφόρων κλάδων όπως των ξένων γλωσσών, της λογοτεχνίας, της μουσικής, ακόμα και της φιλοσοφίας, στους οποίους στράφηκε για να μάθει πράγματα. Θα λέγαμε ότι ήταν βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος.

Επιστρέφοντας στη γενέτειρα του, διαπιστώνει ότι η ιατρική δεν τον γέμιζε, και δεν ήταν κάτι με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί πρακτικά, αφού για δύο χρόνια, φρόντιζε αφιλοκερδώς λεπρούς. Με προτροπή του φίλου του, Αλεξάνδρου Δελμούζου, και δίνοντας οι γονείς του, τις τελευταίες τους οικονομίες, αναχωρεί για τη Γερμανία το 1907, για ανώτατες σπουδές, επιλέγοντας τον κλάδο της Βιολογίας.

Εκεί, το 1910, με μια εργασία του με τίτλο «Περί των συνθηκών της διαφοροποιήσεως του φύλου των Δαφνιδών», του απονέμεται ο τίτλος του Διδάκτορος της Φιλοσοφίας. Όσο καιρό βρίσκεται στη Γερμανία, ο Παπανικολάου συγκροτεί με τους φίλους του, με τους οποίους έχουν κοινές απόψεις, μια βραχύβια σοσιαλιστική ομάδα. Ταυτόχρονα, εκείνη την περίοδο, γράφει ένα άρθρο με τίτλο «Για τον εγωισμό και τους εγωιστάς», στο αθηναϊκό περιοδικό «Ο Νουμάς», προς απάντηση στο άρθρο «Εγωισμός ή αγάπη;». Από αυτό το δημοσίευμα, είχαν βγει αρκετά πορίσματα για τις απόψεις του, αλλά και για τον χαρακτήρα του.

Όπως προαναφέρθηκε, ο ίδιος δεν ήθελε να ασχοληθεί με την ιατρική. Έτσι, εξαιτίας της μετεκπαίδευσης στη Γερμανία, αποφάσισε να ασχοληθεί με την επιστημονική έρευνα που αναφερόταν και στην ιατρική την οποία σπούδασε, αλλά ήταν και επηρεασμένος από τις φιλοσοφικές θεωρίες του Νίτσε, Καντ κτλ επί του θέματος.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1910, παντρεύεται την Ανδρομάχη Μαυρογένους, γόνο στρατιωτικής οικογένειας, αλλά αναχωρούν σχεδόν αμέσως μετά τον γάμο τους για το εξωτερικό, διότι συνειδητοποιεί ότι η Ελλάδα δεν παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για να ασχοληθεί με το ερευνητικό του έργο. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι όμως, τον προλαβαίνουν, και αναγκάζεται να διακόψει την παραμονή του στο εξωτερικό, και να έρθει στην Ελλάδα για να υπηρετήσει ως υπολοχαγός στο ιατρικό σώμα.

Με τη λήξη τους, οι τεράστιες επιστημονικές ικανότητες του, δεν άργησαν να γίνουν αντιληπτές και να ανθίσουν στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Κορνέλλ, το οποίο τον ζήτησε και εργάστηκε εκεί το διάστημα 1914 – 1961, λαμβάνοντας πολλούς τίτλους. Εκεί ασκούσε επί τόσα χρόνια, το ερευνητικό του έργο, χωρίς ιδιαίτερο σταματημό. Το 1917, ξεκίνησε τη μελέτη του κολπικού επιχρίσματος των κατώτερων θηλαστικών και συσχέτισε τη μορφολογία του με τον ορμονικό κύκλο και τις ανάλογες μεταβολές στη μήτρα και τις ωοθήκες των ζώων. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μελέτες για την αξία που έχει η διάγνωση του κολπικού επιχρίσματος στον άνθρωπο, ξεκινώντας ως «πειραματόζωο» με τη γυναίκα του. Ως το 1920, αυτή η έρευνα είχε επεκταθεί και δοκιμάστηκε σε πολλές γυναίκες, και ανακηρύχτηκε ως μέθοδος για την έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτή η μέθοδος, είναι γνωστή ως και σήμερα με τον όρο «Τεστ Παπ» ή «Τεστ Παπανικολάου», αφού φέρει το όνομα του δημιουργού του.

Το 1961, μετά από σχεδόν μισό αιώνα και παραπάνω έρευνας, και αφού είχε αποσυρθεί στη Νέα Υόρκη, δέχεται την πρόταση να αναλάβει τη διεύθυνση ενός Καρκινολογικού Ινστιτούτο στο Μαϊάμι. Κάτι τέτοιο όμως τελικά δε συμβαίνει, καθώς τον βρίσκει ο θάνατος από καρδιακή προσβολή το 1962.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι είχε προταθεί δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ το οποίο εν τέλει δεν έλαβε. Η επιτροπή θεώρησε ότι δεν μπορούσε να βραβεύσει την ανακάλυψη μίας θεραπείας αλλά μόνο μίας διαγνωστικής μεθόδου. Σύμφωνα όμως με τα στατιστικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς εξαιτίας αυτής της μεθόδου τα περιστατικά θανάτου από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουν μειωθεί τουλάχιστον ως 70%. Παρόλα αυτά, απέσπασε άλλες τιμητικές διακρίσεις & προς τιμήν του έχουν φτιαχτεί προτομές, ενώ έχει δοθεί και το όνομα του σε νοσοκομεία.

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, και τον συγγραφέα Πέτρο Χριστούλια κυκλοφορεί ένα graphic novel με τίτλο «Δρ. Παπ: Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ. Ν Παπανικολάου», για μικρούς και μεγάλους, με σκοπό να μάθουν όλοι λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του.

Από την περιγραφή του βιβλίου:

Ο ερευνητής γιατρός Γεώργιος Ν. Παπανικολάου είναι γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο για την ανάπτυξη του διαγνωστικού τεστ που έχει σώσει αμέτρητες γυναίκες μέχρι σήμερα και φέρει τα πρώτα τρία γράμματα του ονόματός του. Ωστόσο, το τεστ ΠΑΠ ήταν ένας από τους τελευταίους σταθμούς μιας μεγάλης περιπλάνησης. Το ταξίδι της ζωής του σπουδαίου επιστήμονα μπορεί να μας αποκαλύψει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα κίνητρα μιας εξέχουσας προσωπικότητας που έχει προσφέρει κάτι εξαιρετικά σημαντικό στην ανθρωπότητα.

Βρείτε το βιβλίο: εδώ

Πηγές:


https://gpapanikolaou.gr/biografiko-gpapanikolaou.html

https://eviaportal.gr/georgios-papanikolaoy-biografiko/


https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85


Πηγή εικόνας:


https://www.ghkymis.gr/%CE%B3%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82/

Διαβάστε περισσότερα άρθρα: εδώ


Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.