Η ορολογία του κορωνοϊού – τα λέμε σωστά;

Στην προηγούμενη κρίση μάθαμε όλοι λίγα οικονομικά! Στην τωρινή θα μάθουμε όλοι ιατρική, λοιμωξιολογία και όλα τα παρεμφερή!

Καταρχάς το ίδιο το όνομα στην αρχή το λέγαμε κοροναϊός ή κορωναϊός, αφού το αγγλικό ήταν coronavirus και μας ήταν πιο εύκολα να το μεταφράσουμε στα ελληνικά κορώνα-ιος. Ωστόσο ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης μας διόρθωσε γρήγορα λέγοντας πως αρχικά το σωστό είναι «κορωνιός» αλλά είναι προτιμότερο να το λέμε κορωνοϊός.

Σχετικά με τα SARS και Covid πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι SARS-CoV-2 είναι το όνομα του νέου κορωνοϊού, ενώ COVID-19 (που βγαίνει από το Coronavirus Disease 2019) ονομάζεται η νόσος την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός. Άρα αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς και σωστοί πρέπει να λέμε «η COVID-19» διότι αναφερόμαστε στη νόσο. Αντίθετα ο ιός είναι αρσενικού γένους, οπότε το σωστό όπως το λένε οι περισσότεροι είναι «ο SARS-CoV-2».

Στα στατιστικά στοιχεία, υπάρχει μια «σύγχυση» μεταξύ θνητότητας και θνησιμότητας. Η θνητότητα (fatality) είναι συνήθως ένας δείκτης που μας δείχνει τον αριθμό των θανάτων από μια νόσο προς τον αριθμό των ατόμων που διαγνώστηκαν συνολικά από αυτή τη νόσο. Μας δείχνει δηλαδή τη σοβαρότητα της νόσου, πόσο θανατηφόρα μπορεί να είναι. Η θνησιμότητα (mortality) μας δείχνει το σύνολο των θανάτων σε έναν πληθυσμό στο διάστημα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (π.χ. ένα έτος). Η θνησιμότητα μπορεί να αναφέρεται γενικά, είτε για συγκεκριμένη αιτία. Ωστόσο επειδή πρόκειται για δείκτες και στατιστικά, υπάρχουν προεκτάσεις και διαφορές στις μετρήσεις.

Ακόμα είναι νωρίς να υπολογίσουμε τη θνητότητα και τη θνησιμότητα, όμως σε καθημερινή βάση μπορεί να υπολογίσει ο καθένας το ποσοστό θνητότητας σύμφωνα με τους θανάτους που έχουν καταγραφεί και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τη συγκεκριμένη μέρα. Η πραγματική θνητότητα είναι πιο δύσκολη υπόθεση επειδή δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για ασθενείς που μπορεί να έχουν τη νόσο αλλά λόγω ήπιων συμπτωμάτων να θεωρούν ότι δεν έχουν τη νόσο και σαν συνέπεια δεν έχουν κάνει το τεστ για να εξακριβωθεί η νόσος.

08/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!