Κατάργηση υποστήριξης λογισμικού – τι πραγματικά έγινε με τα windows 7

Μερικούς μήνες πριν είχαμε την ανακοίνωση από την Microsoft ότι για το αγαπημένο λειτουργικό σύστημα κάποιων (στους οποίους ανήκω κι εγώ) και για ακόμα περισσότερους τον πιο άξιο ανταγωνιστή των Windows XP, ότι καταργείται η υποστήριξη λογισμικού. Τότε άρχισε ένας πανικός, ότι τα PC μας θα σταματήσουν να δουλεύουν και ότι δεν είναι αξιόπιστα τα Windows 10 και δεν είναι ωραία, και κάθε είδος κινδυνολογία. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πραγματικά τι σημαίνει πρώτα η κατάργηση υποστήριξης λογισμικού και ακόμα θα αναλύσουμε 3 νόμιμους τρόπους για το πώς να αναβαθμίσεις τα windows 7 στο PC σου.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντάς το άμεσα. Κατάργηση υποστήριξης λογισμικού δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα Windows 7, ή όποιο λειτουργικό σύστημα υπάρχει, ότι θα σταματήσει να λειτουργεί. Για παράδειγμα (και για τους συνωμοσιολόγους – κινδυνολόγους) ο συγγραφέας αυτού του άρθρου έχει ένα φορητό υπολογιστή με Windows 7 που λειτουργεί κανονικά και ένα PC με το ακόμα πιο παλιό Windows XP. Επίσης, επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να λειτουργεί γενικά ο υπολογιστής μας (ναι, το έχω ακούσει και αυτό!).

Τι πρακτικά σημαίνει; Απλώς, η εταιρεία, συγκεκριμένα ο κολοσσός αυτός που λέγεται Microsoft, θα σταματήσει να βγάζει αναβαθμίσεις και ενημερώσεις για το συγκεκριμένο λειτουργικό και δεν θα επικεντρώνεται σε νέα «bugs» που μπορεί να δημιουργηθούν ή να υπάρχουν, το οποίο, κατά μία έννοια, δεν επηρεάζει τον μέσο χρήστη, αλλά ούτε και την μέση επιχείρηση που μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τα Windows 7 για να κάνουν την δουλειά τους. Υπάρχουν χρήστες και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ακόμα τα Windows XP, για να μην μιλήσω για τα εκσυγχρονισμένα πανεπιστήμιά μας.

Υπάρχουν 3 τρόποι για να αναβαθμίσουμε τα Windows 7 στην περίπτωση που είναι νόμιμα ή ακόμα και αν τα Windows 7 δεν είναι νόμιμα, wink-wink.

Πρώτος και πιο εύκολος αλλά και ακριβότερος τρόπος είναι να πάμε σε έναν τεχνικό έχοντας ή όχι νόμιμα Windows και να του ζητήσουμε να μας κάνει Format και εγκατάσταση των Windows 10 (να επιλέγετε καλύτερα μικροκαταστηματάρχες ή ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί έχουν καλύτερες τιμές σε τέτοιες υπηρεσίες από ό,τι τα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών).

Δεύτερος τρόπος ο οποίος δεν κοστίζει τίποτα είναι να κατεβάσουμε τον Windows tool δωρεάν από το επίσημο site της Microsoft και να επιλέξουμε να κάνουμε Upgrade στο υπάρχον λειτουργικό σύστημα. Είναι σχετικά μία μέτριας δυσκολίας διαδικασία, αλλά δεν χάνουμε κανένα αρχείο. Βέβαια, θα πρέπει τα windows να είναι αυθεντικά, σε περίπτωση που δεν είναι υπάρχει πιθανότητα να μας κλειδώσει το σύστημα. Εγώ, που το έχω κάνει σαν πείραμα, το μόνο που συμβαίνει είναι να σε δεσμεύει στο να μην μπορείς να αλλάξεις κάποιες γραφικές παραμέτρους των Windows 10 αλλά και ήχους και να έχεις ένα υδατογράφημα κάτω δεξιά που να σε ενημερώνει ότι τα Windows 10 δεν είναι αυθεντικά και να τα ενεργοποιήσεις.

Τρίτος τρόπος είναι με το να δημιουργήσεις ένα bootable USB μέσω του windows tool και να κατεβάσεις δωρεάν τα Windows 10 και το tool από την MS και να κάνεις φορμάτ στο PC σου. Θα έχεις τους ίδιους περιορισμούς, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αν δεν αγοράσεις κλειδί ενεργοποίησης. Σχετικά δύσκολος τρόπος και δεν συνίσταται σε κάποιον που δεν γνωρίζει καλά από υπολογιστές.

Τώρα, αν υπάρχει η ερώτηση για το αν θα πρέπει να κάνουμε αναβάθμιση λογισμικού εφόσον καταργήθηκε η υποστήριξη, η απάντηση είναι κάπου στην μέση. Δηλαδή, σίγουρα δεν είναι επιτακτικό και απαραίτητο, αλλά σαν απλώς καταναλωτής θα έτρωγες ένα προϊόν που έχει λήξει; Τότε γιατί να χρησιμοποιείς και ένα λειτουργικό που έχει λήξει;

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Από μικρός είχα επαφή με την τεχνολογία είτε αυτό ήταν υπολογιστής, κινητό ή κάτι άλλο και αργότερα με το gaming . Όλο αυτό στο πέρασμα των χρόνων μεγάλωσε, καθώς εντάχθηκε και στις σπουδές μου σαν ηλεκτρονικός μηχανικός. Μαζί θα ρίχνουμε μια ματιά στην τεχνολογία και gaming!