Μένω στο σπίτι και ζω ποιοτικά!

Την δύσκολη περίοδο της πανδημίας του COVID-19 που διανύουμε χρειάζεται να εφοπλιστούμε με δύναμη ψυχής. Φυσικά και μένουμε στο σπίτι μας, ώστε να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας τηρώντας τις οδηγίες των επίσημων φορέων υγείας. Όσοι λοιπόν δεν εργαζόμαστε εκεί έξω και ζούμε αυτές τις μέρες του εγκλεισμού στην οικία μας, ας εκμεταλλευτούμε αυτό το δώρο του άπλετου χρόνου που μετά δυσκολίας βρίσκαμε τους προηγούμενους μήνες. Κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα με βοηθήσουν να ζήσω ποιοτικά μέσα στο σπίτι μου:

1) Κάνω γυμναστική στο σπίτι μου.

Γυμνάζομαι με ό,τι εξοπλισμό διαθέτω-λάστιχα, βαράκια, σχοινάκι ή και με το βάρος του σώματος. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές που μπορώ να κατεβάσω στο κινητό ή να πάρω ιδέες από πολλά βίντεο με γυμναστική στο διαδίκτυο. Η κίνηση ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας, που είναι υπεύθυνες για την καλή μας διάθεση. 

2) Διαβάζω βιβλία.

Διαβάζοντας ένα βιβλίο μεταφέρομαι σε έναν άλλο κόσμο, σε μια άλλη εποχή και βιώνω συναισθήματα. Τα βιβλία είναι οι καλύτεροί μας φίλοι. Εμπλουτίζουν τον ψυχικό μας κόσμο, το λεξιλόγιό μας και τις καρδιές μας. 

3) Βλέπω ταινίες ή σειρές.

Μπορώ να κάνω μία λίστα με τις αγαπημένες ταινίες ή σειρές που θα ήθελα να παρακολουθήσω. Εκτός από το διαδίκτυο μπορώ να δω και όμορφες εκπομπές στην τηλεόραση. Φυσικά, δεν αφιερώνω περισσότερο από δυόμιση ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, διότι είναι βλαβερό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.

4) Tρέφομαι υγιεινά.

Ετοιμάζω υγιεινά γεύματα και δεν πέφτω στην παγίδα της κλεισούρας καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες φαγητού και ανθυγιεινών σνακ. Η ισορροπημένη διατροφή με βοηθά να διατηρήσω το σωστό βάρος και να έχω μια καλή ψυχολογία.

5) Δημιουργώ καλλιτεχνικά.

Για όσους έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες αυτή είναι ιδανική περίοδος να εκφραστούν μέσω της τέχνης. Η τέχνη ανθίζει στη χαρά, αλλά και στη λύπη. Μπορώ να ζωγραφίσω, να φτιάξω πράγματα με όσα υλικά διαθέτω. Είναι εκπληκτικό πόσες ιδέες δίνει το pinterest με πράγματα που έχω μέσα στο σπίτι μου. 

6) Ενημερώνομαι από υπεύθυνες πηγές.

Αυτές είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι κρατικές αρχές, οι έγκριτοι επιστήμονες και η διεθνής βιβλιογραφία. Αποσύρομαι διαδικτυακά ή/και κλείνω την τηλεόραση, αν νιώσω άγχος, και περιορίζομαι στις πρακτικές οδηγίες προφύλαξης του εαυτού μου και των γύρω μου.

7) Εκφράζω τα συναισθήματά μου.

Μιλώ στους ανθρώπους που αγαπώ και εμπιστεύομαι για το πώς νιώθω την παρούσα στιγμή. Αν δεν έχω κάποιον άνθρωπο κοντά μου, δοκιμάζω την τηλεφωνική επικοινωνία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό για διάφορους λόγους, μπορώ να γράψω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου σε ένα ημερολόγιο.

Ζούμε στο παρόν και ελπίζουμε για το καλύτερο. Η μέρα εκείνη δε θα αργήσει…

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου