Το 1964 ο Θανάσης Βέγγος αποφάσισε να φτιάξει τη δική του εταιρεία παραγωγής, που ονόμασε «ΘΒ- ταινίες γέλιου». Ο ηθοποιός ίδρυσε την εταιρεία ώστε να είναι ελεύθερος να γυρνά τις ταινίες με απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία…
Αποφασίζει να μπει ο ίδιος στην κινηματογραφική παραγωγή με το ΕΞΩ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ (συμπαραγωγός ο Γιώργος Οικονομίδης). Σκηνοθέτησε συνολικά επτά ταινίες. Γνωστές παραγωγές της εταιρείας είναι οι ταινίες «Φανερός πράκτωρ 000», «Τρελός παλαβός και Βέγγος» και «Ποιος Θανάσης». Παρά όμως την αποδεδειγμένη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, η εταιρεία τελικά δεν κατόρθωσε να επιβιώσει. Σύμφωνα με το γιο του, Βασίλη Βέγγο, «Η απόφαση αυτή άλλαξε τη ζωή του πατέρα μου: καλλιτεχνικά δικαιώθηκε, αλλά οικονομικά καταστράφηκε. Για τον πατέρα το να κάνεις μια παραγωγή και να σκέφτεσαι το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν έγκλημα – γι’ αυτό κι έφτασε στο σημείο που έφτασε. Γι’ αυτόν καλλιτέχνης είναι ο άνθρωπος που βάζει πάντα την τέχνη και το μεράκι πάνω απ’ όλα τ’ άλλα…».
Η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη, μια και ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του καλλιτεχνικού προϊόντος. Ο Βέγγος, όσο κι αν εκτιμούσε τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς, ασφυκτιούσε. Ένιωθε ότι δεν αντιμετωπιζόταν όπως έπρεπε. Μολαταύτα, παρά τις επιτυχίες, το αποτέλεσμα στο ταμείο (της εταιρείας) ήταν μείον. Οι άνθρωποι που γνώριζαν καλά τον Θανάση Βέγγο, πιστεύουν πως αιτία της οικονομικής του καταστροφής ήταν η παροιμιώδης τελειομανία του. Ο ηθοποιός, όταν έγινε ο ίδιος παραγωγός, δηλαδή χρηματοδότης των ταινιών του, δεν λογάριαζε τα χρήματα. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήταν ικανός να επαναλάβει την κάθε σκηνή αμέτρητες φορές, μέχρι να ικανοποιηθεί. Ακόμα και για μια μικρή λεπτομέρεια, μπορούσε να σταματήσει το γύρισμα και να το ξεκινήσει από την αρχή. Όλα αυτά, σε μια εποχή που το φιλμ ήταν πολύ ακριβό….
Έτσι, το 1969, λόγω χρεών, αφού ο Βέγγος δεν ήταν ποτέ καλός διαχειριστής, σταματά η λειτουργία τις επιχείρησης. Τελευταία «δική» του ταινία, το «Θου-Βου, Φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ»
Από τον Νίκο Γκάτσιο
Διαβάστε περισσότερα στο https://musicmoviehistory.blogspot.com/
Εικόνες: Flickr