Παιχνίδια ελεύθερης πρόσβασης (δωρεάν) υπάρχουν;

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να χωριστούν σε δυο βασικές κατηγορίες, τα επί-πληρωμή, και τα δωρεάν. Παιχνίδι επί-πληρωμή θεωρείται ένα παιχνίδι, το οποίο διανέμεται έναντι ενός αντίτιμου το οποίο μπορεί να είναι εφάπαξ, ή μηνιαίο ποσό. Από την άλλη ένα δωρεάν παιχνίδι είναι αυτό που ο χρήστης δεν πληρώνει κάποιο αντίτιμο ώστε να το αγοράσει-παίξει. Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει τα δωρεάν παιχνίδια από το παγκόσμιο φαινόμενο League of legends που διανέμεται δωρεάν, μέχρι παιχνίδια στις πλατφόρμες android και IOS για κινητά βλέπουμε πληθώρα παιχνιδιών που ο χρήστης δεν χρειάζεται να πληρώσει για να τα εγκαταστήσει και να περάσει την ώρα του παίζοντάς τα.

Όμως είναι αρκετό αυτό για να καταταχτεί το παιχνίδι στην κατηγορία δωρεάν ή στην αγγλική free to play (F2P), και αν τα παιχνίδια αυτά είναι δωρεάν τότε οι εταιρίες πως βγάζουν κέρδος και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από εταιρίες που διανέμουν μη δωρεάν παιχνίδια; Πολύ απλά κανένα παιχνίδι ΔΕΝ είναι ΔΩΡΕΑΝ! Με αυτό εννοούμε ότι σύμφωνα με παρατηρήσεις βλέπουμε ότι οι χρήστες δωρεάν παιχνιδιών ξοδεύουν παραπάνω χρήματα στα «δωρεάν» από ότι οι χρήστες που αγοράζουν παιχνίδια και αυτό γίνεται γιατί τα δωρεάν παιχνίδια σου δίνουν την επιλογή να αγοράσεις πράγματα ώστε να γλιτώσεις χρόνο του παιχνιδιού και αυτά τα πράγματα συνήθως έχουν μικρές τιμές όποτε σε βάζουν στην διαδικασία ότι «είναι πολύ μικρό το ποσό δεν έγινε και τίποτα να το αγοράσω» και έτσι χωρίς να το καταλαβαίνεις έχεις πάρει 100 πράγματα για το παιχνίδι σε ένα βάθος χρόνου και έχεις πληρώσει την δεκαπλάσια τιμή από ένα παιχνίδι που θα το πλήρωνες για μια φορά και θα το έπαιρνες ολόκληρο. Έτσι λοιπόν οι εταιρίες έχουν ένα μεγάλο κέρδος από τα «δωρεάν παιχνίδια», που ναι μπορούν να είναι δωρεάν αν έχεις άπειρο χρόνο και υπομονή, γιατί όντως δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα, αρκεί να ξοδέψεις παρά πολύ παραπάνω χρόνο από κάποιον που πλήρωσε, επίσης μπορεί να πληρώσεις αντικείμενα καλλωπισμού.

Τελικά αυτό που θέλει να πει αυτό το άρθρο είναι ότι κανένα παιχνίδι δεν είναι εντελώς δωρεάν, μπορεί να θεωρηθεί ίσως αυτό που παγκοσμίως αναφέρεται στο f2p friendly, δηλαδή ότι είναι εφικτό να παίξεις χωρίς να ξοδέψεις χρήματα και να έχεις την ίδια απόδοση με κάποιον που ξοδεύει, γιατί ξοδεύει για καλλωπισμό και στα P2W δηλαδή στα pay to win παιχνίδια που στα οποία όσο περισσότερο πληρώνεις τόσο κερδίζεις. Όποτε μεγάλη προσοχή ειδικά οι γονείς σε παιχνίδια τα όποια έχουν αγορές εντός του παιχνιδιού και ας είναι δωρεάν.

Από μικρός είχα επαφή με την τεχνολογία είτε αυτό ήταν υπολογιστής, κινητό ή κάτι άλλο και αργότερα με το gaming . Όλο αυτό στο πέρασμα των χρόνων μεγάλωσε, καθώς εντάχθηκε και στις σπουδές μου σαν ηλεκτρονικός μηχανικός. Μαζί θα ρίχνουμε μια ματιά στην τεχνολογία και gaming!