Συνέντευξη με τον Γιάννη Μπέζο: «Όταν μας τρομάζει το διαφορετικό τότε μας λείπει η πίστη στον εαυτό μας. Ουσιαστικά, φοβόμαστε τον εαυτό μας γιατί είναι ελλιπής»

Είναι ένας από τους πιο άξιους ηθοποιούς της γενιάς του. Μέσα από μια πολυετή πορεία στο θεατρικό σανίδι και την τηλεόραση έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από όσα ονειρεύτηκε χωρίς αυτό να τον έχει κάνει να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Την Πέμπτη 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων η πρεμιέρα του Οθέλλου, του ερωτικού δράματος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια με εκείνον στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σήμερα, στο your e-articles ο Γιάννης Μπέζος.

-Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του Οθέλλου, ενός από τα σπουδαιότερα έργα του ποιητή Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Από που πηγάζει η διαχρονικότητα του έργου;

Το έργο αυτό συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Θεωρείται κλασικό γιατί δεν έχει ούτε χρόνο, ούτε ηλικία. Πραγματεύεται τις ανθρώπινες αδυναμίες και έχει να κάνει με ένα μεγαλειώδες και ένα σκοτεινό κομμάτι που εμπεριέχουμε όλοι οι άνθρωποι. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθορίζουν ως διαχρονικό εφόσον ο δημιουργός έχει ταλέντο. Και στη περίπτωση του Σαίξπηρ είναι κάτι που δε το συζητάμε.

-Το έργο πραγματεύεται μεταξύ άλλων τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και την έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα. Πώς καταρρίπτονται όλα αυτά;

Δεν καταρρίπτονται έτσι εύκολα. Δεν αρκεί η νομοθεσία ή οι φωνές. Αποτελούν ένα βαθύ και εσωτερικό πρόβλημα. Όταν μας τρομάζει το διαφορετικό τότε μας λείπει η πίστη στον εαυτό μας. Ουσιαστικά, φοβόμαστε τον εαυτό μας γιατί είναι ελλιπής.

-Πώς νιώθετε που μετά από αρκετό διάστημα θα βρεθείτε και πάλι στη σκηνή;

Δεν υπάρχει καμία διαφορά για εμένα.

-Αποτελεί μια ανάσα για τη κοινωνία το άνοιγμα στις θεατρικές παραστάσεις;

Όχι μόνο στις θεατρικές παραστάσεις αλλά συνολικά. Μπορούμε ως κοινωνία να επανέλθουμε σε έναν τρόπο ζωής, αυτόν που ονομάζουμε κανονικότητα, έναν όρο που έχει γίνει της μόδας πια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η κανονικότητα είναι ακριβή και πρέπει να τη φροντίζουμε. Βλέπουμε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ακόμα και η ελευθερία μας. Είναι μια ευκαιρία να δούμε τα πράγματα από την αρχή και να εκτιμήσουμε το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας.

-Τα όνειρά σας για το μέλλον;

Πραγματοποίησα περισσότερα από αυτά που ονειρεύτηκα αρχικά. Το μόνο που θέλω είναι ψυχική και σωματική υγεία αλλά και προϋποθέσεις για ένα κλίμα δημιουργίας.

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;

Δεν δίνω ποτέ συμβουλές. Οι νέοι άνθρωποι δεν χρειάζονται συμβουλές αλλά παραδείγματα. Για το λόγο αυτό ο κάθε νέος άνθρωπος να χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα κάποιου και να πορευτεί.

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε το όνομα «Γιάννης Μπέζος»;

Παραμένω πάντα με ερωτηματικά.

-Κύριε Μπέζο σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...