Τα καλά σημάδια στη φιλία

Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στις ζωές μας. Όταν δυο άνθρωποι έχουν μια φιλική σχέση, βλέπουν κάποιες ενδείξεις σε αυτή· είτε θετικές είτε αρνητικές. Συνήθως, όταν μιλάμε για μια υγιή φιλία τείνουμε προς τις θετικές. Ποια είναι, λοιπόν, μερικά από τα καλά σημάδια σε έναν φίλο;

Σίγουρα με έναν σωστό φίλο μπορούμε να είμαστε πάντοτε ο εαυτός μας. Αυτό σημαίνει πως αυτός ο άνθρωπος σέβεται τις επιλογές μας και τις πεποιθήσεις μας χωρίς να μας κατακρίνει. Επιπλέον, μας αφήνει να εκφραζόμαστε ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς – αρκεί βέβαια να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Ακόμη, είναι σημαντικό να αποδέχεται τις ατέλειές μας και τα ελαττώματά μας και να μας κάνει με τον τρόπο του να αισθανόμαστε άνετα με αυτά. Δηλαδή, ένας καλός φίλος είναι υποστηρικτικός.

Όταν βρισκόμαστε σε μια υγιή φιλία είναι βασικό να έχουμε ως δεδομένο πως θα λάβουμε θετικά συναισθήματα και αντιδράσεις. Με λίγα λόγια, ο φίλος μας δεν θα είναι αυστηρός μαζί μας αν κάνουμε κάποιο λάθος σε οποιονδήποτε τομέα στη ζωή μας, ούτε θα χρησιμοποιήσει φράσεις του τύπου «στα έλεγα εγώ». Όμως, κάτι που έχει επίσης σημασία είναι να υπάρχει ειλικρίνεια, καλοπροαίρετη πάντα, η οποία θα είναι βοηθητική για εμάς. Ουσιαστικά, αυτή είναι και η «αρμοδιότητα» του φίλου· να δίνει συμβουλές και να μας συμπαραστέκεται.

Κάποιος που είναι φίλος μας χαίρεται με τις επιτυχίες μας και δεν ζηλεύει. Για οποιοδήποτε θετικό γεγονός στη ζωή μας, ο φίλος μας θα είναι από τους πρώτους ανθρώπους που θα πανηγυρίσει μαζί μας. Μερικές φορές, οι φίλοι μας ενθουσιάζονται και περισσότερο από εμάς, αν είναι πολύ κοντινοί μας έως και αδελφικοί, καθώς νιώθουν τη χαρά μας και δική τους. Επίσης, ένα σημάδι που δείχνει πως ο φίλος μας μάς εκτιμά είναι το γεγονός ότι δεν μας συζητάει με άλλους, με την έννοια του κουτσομπολιού. Τα προαναφερθέντα όχι μόνο δε δείχνουν φθόνο, αλλά αγάπη.

Είναι απαραίτητο ο φίλος μας να μας δίνει χώρο και να κατανοεί την ιδιωτικότητά μας. Όταν του εξηγούμε πως δεν έχουμε διάθεση να μιλήσουμε ή να βρεθούμε μαζί του, πρέπει να το αποδέχεται και να μη ζητάει εξηγήσεις. Άλλωστε, μπορούμε να του μιλήσουμε μετέπειτα για κάτι που μας απασχολεί, αν είναι αυτός ο λόγος που δεν επιθυμούμε επικοινωνία και συνάντηση. Έπειτα, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει κατανόηση όσον αφορά την έλλειψη χρόνου. Δεν πρέπει να θυμώνει μαζί μας, αντιθέτως πρέπει να μας παροτρύνει να πραγματοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Όλα τα παραπάνω παίζουν καθοριστικό ρόλο για τα θεμέλια μιας φιλίας. Είναι βασικές προϋποθέσεις για να χτιστεί μια πολύ καλή σχέση, η οποία μπορεί να έχει και βάθος χρόνου.

Η Μάρθα Καντιδάκη γεννήθηκε το 2001 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται, όμως, από τα Χανιά της Κρήτης. Είναι τελειόφοιτη Ι.ΙΕΚ στην ειδικότητα των παιδαγωγικών, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων. Παράλληλα με τις σπουδές της ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, παρακολουθώντας μαθήματα δια ζώσης. Στον ελεύθερο χρόνο της, της αρέσει να διαβάζει, να γράφει και να βλέπει ταινίες. Επίσης, πού και πού αθλείται. Στόχος ζωής για εκείνη, αποτελεί το να αφήσει το αποτύπωμά της στις ψυχές των ανθρώπων (είτε μέσω του επαγγέλματός της είτε μέσω των γραπτών της στο your e-articles και στο προσωπικό της blog αντίστοιχα). Επιπλέον, έχει δημοσιευθεί στο Moonlight Tales το πρώτο της μυθιστόρημα.