Μέτρα, κορωνοϊός, εμβόλια, μεταδοτικότητα και δυστυχώς θανάτους, είναι μερικές λέξεις που ακούμε καθημερινά για τουλάχιστον 1 χρόνο. Έχουμε μάθει «νέες λέξεις», πώς λειτουργούν τα εμβόλια και επίσης όλοι έχουμε γίνει ειδικοί. Για αυτό το λόγο συνομιλώ με μια νέα γιατρό, την Άννα Ζαγοριανού, η οποία έχει το δικό της ιατρικό κανάλι στο YouTube ονόματι Human Nature και θα μας απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις.
-Ποιο είναι το μάθημα που δίδαξε ο κορωνοϊός στην ανθρωπότητα;
Νομίζω ότι μας έδειξε πολλά για τις ελλείψεις που υπήρχαν και δεν τις ξέραμε ή τις αγνοούσαμε, όπως ελλείψεις στον τομέα της υγείας, ή απαρχαιωμένες μεθόδους εργασίας κυρίως στο δημόσιο τομέα όπως περιορισμένη χρήση της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα όμως μας έβγαλε στην επιφάνεια και μειονεκτήματα όσον αφορά εμάς τους ίδιους, όπως η αντίληψη ότι ξέρουμε τα πάντα και ότι όλοι μπορούν να έχουν γνώμη για κάτι που δε γνωρίζουν ακόμα κι αν αυτό βάζει δυνητικά σε κίνδυνο κάποιον διπλανό τους, αποκαλύπτοντας έτσι πολλές φορές και αδιαφορία για τους άλλους γύρω μας. Πιστεύω ότι βγάζοντας στην επιφάνεια κάποια ελαττώματα όπως τα παραπάνω, η πανδημία μας έδειξε κατά κάποιο τρόπο πού μειονεκτούμε είτε σαν κοινωνία είτε ατομικά. Τώρα αν εμείς θα εκμεταλλευτούμε αυτό το μάθημα για να βελτιωθούμε από αυτό, είναι άλλο θέμα.
-Θεωρείς πως αποδίδουν τα μέτρα; Ή πρέπει να βρεθούν κάποια πιο έξυπνα;
Τα μέτρα δυστυχώς δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε, όχι γιατί είναι τα ίδια ελαττωματικά αλλά γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει συνεργασία από τους ανθρώπους. Δε λέω σε καμία περίπτωση ότι όλοι είναι έτσι, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που θεωρεί δικαίωμα να συνεχίζει να βγαίνει κανονικά, κάνοντας άσκοπες βόλτες με μόνο εγωιστικό σκοπό να φροντίσει τη δική της διασκέδαση ενώ ταυτόχρονα βαφτίζει αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά «ελευθερία». Ο κορωνοϊός όμως δεν κάνει εξαιρέσεις, και κάπως έτσι έχουμε βρεθεί σε ένα φαύλο κύκλο προσπαθειών σχεδόν ανήμποροι να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.
-Είναι επικίνδυνα τα εμβόλια; Ποια είναι η πιθανότητα να πάθει κάποιος κάτι σοβαρό;
Κανένα εμβόλιο δεν είναι επικίνδυνο. Ανεξάρτητα με τους μηχανισμούς που λειτουργούν, κοινός σκοπός όλων των εμβολίων είναι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό να ξέρει να αναγνωρίζει από πριν κάποιους εισβολείς, έτσι ώστε αν κάποια στιγμή θελήσουν να μας επιτεθούν, εκείνο να είναι έτοιμο και να μη βρεθεί προ εκπλήξεως. Δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, εκτός αν κάποιος έχει συγκεκριμένα αλλεργία σε κάποιο συστατικό του σκευάσματος, πράγμα που φυσικά μπορεί να συμβεί και με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο ή τρόφιμο.
-Ποια είναι η διαφορά στην τεχνολογία των εμβολίων τύπου Pfizer, Moderna με εκείνο της AstraZeneca;
Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna χρησιμοποιούν ένα αγγελειοφόρο RNA (mRNA) πάνω στο οποίο είναι γραμμένες οι πληροφορίες για μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που φέρει ο ιός στην επιφάνειά του. Το mRNA αυτό αφού μπει στα κύτταρα θα δώσει την πληροφορία αυτή στα ριβοσώματα, τα οποία με τη σειρά τους θα φτιάξουν την πρωτεΐνη που θέλουμε, και στη συνέχεια το κύτταρο θα την παρουσιάσει στην επιφάνειά του ώστε να την αναγνωρίσει το ανοσοποιητικό. Στην περίπτωση της AstraZeneca, η πληροφορία για την πρωτεΐνη θα γραφτεί πάνω σε ένα τμήμα DNA το οποίο θα μεταφερθεί στο κύτταρο με τη βοήθεια ενός άλλου ιού φορέα. Έπειτα από το DNA αυτό θα μεταγραφεί ένα mRNA το οποίο θα πάει στα ριβοσώματα, και όπως και πριν θα παράξει την πρωτεΐνη του ιού, η οποία θα εκτεθεί στην επιφάνεια του κυττάρου.
Να σημειωθεί εδώ για όσους φοβούνται αυτή την τεχνολογία ότι και στις δύο περιπτώσεις το εμβόλιο θα λειτουργήσει με σχεδόν τον ίδιο τρόπο που θα λειτουργούσε και ένας πραγματικός ιός, αφού και εκείνος μόλις εισβάλλει σε ένα κύτταρο χρησιμοποιεί μηχανισμούς όπως τα ριβοσώματα για να παράξει τις πρωτεΐνες του, πολλές από τις οποίες εκτίθενται στην επιφάνειά του ώστε να τις εντοπίσει το ανοσοποιητικό. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει συνεχώς στον οργανισμό μας, αφού όλη την ώρα ερχόμαστε σε επαφή με ιούς. Με απλά λόγια, αντιγράψαμε τις τακτικές του ιού και ακολουθώντας σχεδόν τα ίδια βήματα φτιάξαμε ένα εμβόλιο εναντίον του. Ουσιαστικά τον νικήσαμε με τα ίδια του τα όπλα.
-Πολλοί έχουν την εξής απορία: Μήπως θα έπρεπε να εμβολιαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι ηλικίες και τα άτομα που μεταδίδουν τον ιό, που κινούνται πιο συχνά; Πες μας τη γνώμη σου.
Η γνώμη μου είναι ότι πρώτες πρέπει πάντα να εμβολιάζονται οι ομάδες που κινδυνεύουν όπως ηλικιωμένοι και ομάδες με προβλήματα υγείας ή άτομα που έρχονται συχνά σε επαφή με αυτές τις ομάδες, όπως επαγγέλματα υγείας, υπάλληλοι ιδρυμάτων κλπ. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι το πλάνο εμβολιασμού που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο δυνατό.
-Θεωρείς ότι επιτροπή που παίρνει τις αποφάσεις για τόσο σημαντικά ζητήματα πρέπει να αποτελείται κυρίως από γιατρούς, λοιμωξιολόγους κ.λπ. ή και από έναν ευρύτερο κλάδο επιστημόνων, π.χ. ψυχολόγους, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους;
Από τη στιγμή που η πανδημία έχει επηρεάσει τα πάντα, πιστεύω πως ναι, η επιτροπή θα έπρεπε να περιλαμβάνει και ένα ευρύτερο κλάδο επιστημόνων. Ωστόσο, επειδή το βασικό πρόβλημα ξεκινάει από τον ίδιο τον ιό και την εξάπλωσή του, θεωρώ απαραίτητο τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι λοιμωξιολόγοι.
-Πες μας κάποιο λάθος που έχεις παρατηρήσει σε όλη την κατάσταση αλλά δεν έχει διορθωθεί ακόμα;
Το μεγαλύτερο λάθος που έχω εντοπίσει είναι όπως είπα και πριν από τη μεριά των πολιτών η ανυπακοή και η τάση πολλών να σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, ενώ από την μεριά της κυβέρνησης η έλλειψη ελέγχου των μέτρων. Όσο δεν τηρούνται 100% τα μέτρα τόσο ο ιός μεταδίδεται και τόσο παρατείνεται η πανδημία αλλά και το lockdown και η ζημιά στην οικονομία, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.
-Πιστεύεις από το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή θα έρθει νέο κύμα από το φθινόπωρο;
Η αλήθεια είναι ότι με τα μέτρα δεν τα καταφέραμε και πολύ καλά στο δεύτερο κύμα, και τα κρούσματα παραμένουν σε μεγάλους αριθμούς. Αυτό από μόνο του είναι κάτι που με κάνει να είμαι συγκρατημένη και να πιστεύω ότι πιθανόν να υπάρξει και ένα τρίτο κύμα, ειδικά μετά την τουριστική σεζόν. Παρόλα αυτά θέλω να είμαι αισιόδοξη και να πιστεύω ότι μέχρι τότε θα έχουμε εμβολιαστεί οι περισσότεροι άνθρωποι και θα έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου.
Ανακαλύψτε περισσότερα βίντεο στο κανάλι Human Nature