Τζένη Καρέζη – Αφιέρωμα στη μεγάλη ηθοποιό

Τζένη Καρέζη: Σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1932, γεννιούνται τα πιο όμορφα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου.

Τότε ήταν απλά η Ευγενία. Αργότερα, έγινε η Τζένη όλων μας, που έγραψε τη δική της ιστορία, και μεγαλώνει ως και σήμερα γενιές και γενιές, παρόλο που δεν είναι πια ανάμεσά μας.
Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη, και φοίτησε στην εσωτερική «Ελληνογαλλική σχολή, Καλογραιών Καλαμαρί». Αργότερα, φοιτά στην Αθήνα, στην «Ελληνογαλλική σχολή Saint Joseph», στην οποία από Ευγενία, έγινε Τζένη. Μια καλόγρια, της ανακοίνωσε ότι από ‘δω και στο εξής θα τη φωνάζουν Τζένη, επειδή προκύπτει από το όνομα της στα γαλλικά. Έτσι κι έμεινε.

Ως τελειόφοιτη στη σχολή «Saint Joseph», συμμετέχει στην παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στο θέατρο Rex. Εκεί, ήταν και η πρώτη της επαφή με το θέατρο.
Τελειώνοντας, και παρόλο που ο πατέρας της δε συμφωνούσε με το γεγονός να ασχοληθεί με την υποκριτική, εκείνη, εισέρχεται στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1951 και αποφοιτά με άριστα το 1954. Κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο, πλέον επαγγελματικά, αμέσως μετά την αποφοίτησή της, πλάι στη Μελίνα Μερκούρη, με το έργο «Ωραία Ελένη». Τον ίδιο χρόνο, βρίσκεται δίπλα στην Κατίνα Παξινού, με το έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».

Η παρθενική της εμφάνιση στον κινηματογράφο, έγινε το 1955, με την ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», η οποία εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε, έφερε στο φως δύο χρόνια αργότερα τη συνέχειά της, «Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο».
Το ταλέντο της δεν άργησε να φανεί, είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο. Η επιτυχία για εκείνη, ήταν πλέον μονόδρομος.

Στην καριέρα της, σημείωσε σημαντικές ταινίες όπως: «Η θεία απ’ το Σικάγο», «Ραντεβού στην Κέρκυρα», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η νύφη το ‘σκάσε», «Το κόκκινα φανάρια», «Λόλα», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Τζένη Τζένη», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», κ.α. Αξιοσημείωτο, είναι ότι είχε γυρίσει μια γαλλική ταινία με τίτλο «Una balle au coeur» («Μια σφαίρα στην καρδιά»), από την οποία έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας μόνο ένα μικρό απόσπασμα.

Το 1962, στο απόγειο, της καριέρας της, παντρεύεται τον Ζάχο Χατζηφωτίου, εφοπλιστή και δημοσιογράφο. Ο γάμος τους λήγει το 1964, μετά από αρκετά προβλήματα που δημιούργησαν χάσμα μεταξύ τους, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Χατζηφωτίου στο βιβλίο του με τίτλο «Η Τζένη Καρέζη όπως τη γνώρισα».

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή της, όπως είχε δηλώσει και εκείνη σε συνέντευξή της, υπήρξαν οι άντρες της ζωής της, Κώστας και Κωνσταντίνος Καζάκος.
Μια παρτίδα τάβλι στα διαλείμματα των γυρισμάτων της ταινίας «Κοντσέρτο για πολυβόλα», έμελλε να γεννήσει έναν μεγάλο έρωτα, που είχε χαρακτηριστεί από πολλούς, ως κινηματογραφικός έρωτας. Υπήρξαν ο ένας για τον άλλο, συνοδοιπόροι στη ζωή αλλά και στο θέατρο. Το 1969, ήρθε στη ζωή τους ο γιος τους, Κωνσταντίνος, κι εκεί η Τζένη εκτέλεσε τον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής της, εκείνον της μητέρας.

Ο θίασος «Καρέζη – Καζάκου», ανέβασε δυνατά θεατρικά έργα, όπως: «Πάπισσα Ιωάννα», «Το νου σου στην Αμέλια», «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ», «Έντα Γκάμπλερ», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Μήδεια», «Ο Βυσσινόκηπος», κ.α. Το πιο σημαντικό έργο τους, υπήρξε «Το μεγάλο μας τσίρκο», καθώς ανέβηκε την περίοδο της δικτατορίας, παρόλη την λογοκρισία που υπήρχε, προσελκύοντας πλήθος θεατών, και κυρίως φοιτητών. Η Τζένη συνελήφθη για το ανέβασμα αυτού του έργου, και οδηγήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ Νέας Φιλαδέλφειας, όπου κρατήθηκε για ένα μήνα στην απομόνωση. Βγαίνοντας από ‘κει, τίποτα δεν τη σταματάει και το έργο ξανά ανεβαίνει, ενώ η πτώση της Χούντας βρίσκεται καθοδόν.

Η Τζένη Καρέζη, εκτός από ηθοποιός και θιασάρχης, υπήρξε και σεναριογράφος. Έγραψε την ταινία «Ερωτική Συμφωνία», που κυκλοφόρησε το 1972. Ακόμη, έγραψε δύο σίριαλ, με τίτλους «Μαρίνα Αυγέρη» και «Μαύρη Χρυσαλλίδα». Το τελευταίο, μάλιστα, είναι πλέον διαθέσιμο για όλους μας, μετά από αρκετά χρόνια, καθώς ανέβηκε στην πλατφόρμα της ΕΡΤ: ertflix.gr

Έφυγε από τη ζωή, τον Ιούλιο του 1992, μετά από τριετή μάχη με τον καρκίνο.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο της, κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, με τίτλο «Τετράδια Ζωής».

«Όμορφα όνειρα. Απλά. Όσο απλή, είναι και η ζωή. Ή όσο απλή είναι και η κατάθεση μιας ολόκληρης ζωής.» Τζένη Καρέζη, (Τετράδια ζωής)

Απόσπασμα από την τελευταία παράσταση της Τζένης, «Διαμάντια και Μπλουζ», που ανέβηκε την περίοδο 1990 – 1991 στο θέατρο «Αθήναιον» (σημερινό «Τζένη Καρέζη»).

Πηγές:

  • «Τετράδια Ζωής» – Τζένη Καρέζη
  • «Η Τζένη Καρέζη όπως τη γνώρισα» – Ζάχος Χατζηφωτίου
  • «Μεγάλοι Έλληνες ηθοποιοί – Τζένη Καρέζη» – Μάκης Δελαπόρτας

Για περισσότερα άρθρα δείτε: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.