Συνέντευξη με την Σοφία Νάτσιου και τον Κώστα Φασουλά: «Είναι απλό. Τρεις φίλοι σε ένα δίσκο. Τρεις άνθρωποι που εκτιμούν ο ένας τον άλλο»

Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία. Τρεις αγαπημένοι καλλιτέχνες. Δυο ξεχωριστοί δημιουργοί και μια σπουδαία ερμηνεύτρια. Όταν υπάρχει μεράκι, αγάπη και πάθος για δημιουργία αλλά και στέρεα ριζωμένη μουσική ταυτότητα το πράγμα μόνο πολλά υποσχόμενο μπορεί να είναι. Με αφορμή την εμφάνιση της Φωτεινής Βελεσιώτου στον Σταυρό του Νότου το Σάββατο 14 Μαίου όπου θα παρουσιάσει τραγούδια από τον νέο της δίσκο με τίτλο Άδεια Ρούχα, φιλοξενώ στο your e-articles τους δημιουργούς του δίσκου. Τη συνθέτιδα Σοφία Νάτσιου και τον Στιχουργό Κώστα Φασουλά.

-Πώς γεννιέται η έμπνευση για έναν δημιουργό;

Σοφία Νάτσιου: Αισθάνομαι την έμπνευση ως έναν τόπο στον οποίο τα πάντα αποκτούν μία άλλη διάσταση. Ο δημιουργός είναι θαμώνας αυτού του τόπου. Με κάθε αφορμή τον επισκέπτεται, λαχταράει μάλιστα για την επόμενη επίσκεψή του! Η γέννα είναι κάτι που ακολουθεί. Ουσιαστικά το έργο γεννιέται και όχι η έμπνευση.

Κώστας Φασουλάς: Μπορεί να φαντάζει ως απρόσμενος επισκέπτης όμως δεν είναι. Η έμπνευση είναι αποτέλεσμα βαθιάς εσωτερικής ανάγκης. Είναι ο καπνός μιας μηχανής, η φωνή μιας προετοιμασίας που συμβαίνει στην ψυχή του δημιουργού.

-Τα συναισθήματα που κυλούν μέσα σας όταν δημιουργείτε;

Σ.Ν.: Η στιγμή της δημιουργίας είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτη από συναισθηματική φόρτιση. Αγάπη, έρωτας, απογοήτευση, παράπονο, θυμός, αισιοδοξία ή το αντίθετο. Ανάλογα με την αφορμή που οδηγεί στην δημιουργία ενός τραγουδιού. Ο στίχος (εφόσον προηγείται) προκαλεί ένα συναισθηματικό κλίμα μέσα στο οποίο γεννιέται και μορφοποιείται και η μουσική…

Κ.Φ.: Νομίζω ότι η μεγάλη ευεργεσία της τέχνης, μιλάω για τη στιγμή που κάποιος δημιουργεί, είναι η ελευθερία. Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι ο εθισμός στη τέχνη προκαλείται από αυτό ακριβώς το στοιχείο.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Σ.Ν.: Πολύ γλυκά και άμεσα. Ήταν θέμα χρόνου καθώς με την Φωτεινή μας συνδέουν χρόνια φιλίας και συνεργασίας ενώ ο Κώστας Φασουλάς είναι ένας στιχουργός με τον οποίο πάντα ευχόμουν να συνεργαστώ.

Κ.Φ.: Δεν πρόεκυψε, ήρθε. Και μάλιστα σε μια στιγμή που εγώ τουλάχιστον αναζητούσα τον λαϊκό ήχο του σήμερα, την επανατοποθέτηση του για την ακρίβεια στο σημερινό χρόνο. Η Σοφία Νάτσιου μου έδειξε το τρόπο. Δημιουργός με ισχυρό σήμα, βαθιά ανθρώπινη με ακαριαίο μουσικό αίσθημα.

-Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο δίσκος Άδεια Ρούχα με τα τραγούδια που γράψατε για τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Πώς αισθάνεστε που τα τραγούδια αυτά θα βγουν από τα χείλη της;

Σ.Ν.: Είναι πραγματικά υπέροχο να ακούς τα τραγούδια σου από τα χείλη μίας ερμηνεύτριας που μιλάει στην ψυχή σου. Η Φωτεινή δίνει οντότητα σε ό,τι τραγουδάει και αυτό είναι μεγάλη τύχη για τα τραγούδια μας.

Κ.Φ.: Είναι απλό. Τρεις φίλοι σε ένα δίσκο. Τρεις άνθρωποι που εκτιμούν ο ένας τον άλλο.

– Με ποια διαδικασία χτίστηκε ο δίσκος;

Σ.Ν.: Στίχος, μουσική, ακρόαση, διάλογος μεταξύ των τριών και ενορχήστρωση. Οι στίχοι του Κώστα μου δημιούργησαν απίστευτα ξαφνιάσματα και δονήσεις, ώστε να τους μελοποιήσω σχεδόν αμέσως. Με πολύ σεβασμό φυσικά στα νοήματα και στην στιχοπλοκή του τόσο έμπειρου και αυθεντικού δημιουργού. Ο Κώστας Παρίσσης ενορχηστρώνει σεβόμενος την αρχική δημιουργία και προσθέτοντας τις απαραίτητες πινελιές ώστε να φωτιστούν όλες οι κρυφές πτυχές του τραγουδιού. Και αυτό είναι που τον κάνει τόσο καλό ενορχηστρωτή.

-Κοιτώντας πίσω όταν ξεκινήσατε από την ολοκλήρωση του πρώτου τραγουδιού μέχρι σήμερα που ολοκληρώθηκε ο δίσκος, πώς αναλογίζεστε τη διαδρομή που καλύψατε;

Σ.Ν.: Ως ένα μεθυστικό ταξίδι στον τόπο της έμπνευσης που λέγαμε.

Κ.Φ.: Όπως ακριβώς ένα ταξίδι που ξέρεις καλά απ’ τα μέσα σχεδόν της διαδρομής του, ότι θα σου αφήσει ισχυρές αναμνήσεις μιας όμορφης και ασκίαστης συνεργασίας.

-Τα Άδεια Ρούχα θα είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά με δυο δημιουργούς και με μια βασική ερμηνεύτρια, πράγμα που δε συμβαίνει συχνά λόγω της κρίσης στη δισκογραφία. Πώς κρίνετε το τοπίο;

Σ.Ν.: Θεωρώ ότι καμία κρίση δεν είναι ικανή να φιμώσει την ανάγκη μίας καλλιτεχνικής συνεργασίας και συνύπαρξης. Μάλλον θα πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε με το άγχος της επιτυχίας και να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Δεν ξέρω αν συμβαίνει συχνά ή όχι η ολοκληρωμένη δουλειά δύο δημιουργών και ενός ερμηνευτή. Ξέρω μόνο ότι θέλαμε να το κάνουμε και το κάναμε!

Κ.Φ.: Ανήκω στους αισιόδοξους. Η κρίση της μουσικής βιομηχανίας, δε σηματοδοτεί κρίση στην δημιουργία του τραγουδιού. Είμαστε κοντά σε μια νέα πραγματικότητα, κοντά σε ένα καινούργιο ξέφωτο.

-Υπάρχουν σήμερα άξιοι καλλιτέχνες;

Σ.Ν.: Σαφώς και υπάρχουν. Πάντα θα υπάρχουν.

Κ.Φ.: Εννοείται υπάρχουν. Είναι θέμα χρόνου, η διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού στο ελληνικό τραγούδι.

-Τι συμβουλή δίνετε σε έναν νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;

Σ.Ν.: Να έχει υγιή όνειρα, δηλαδή να μην εστιάζει στην καριέρα αλλά στον υπέροχο δρόμο που έχει να διανύσει. Γιατί ο δρόμος αυτός δεν βαδίζεται εύκολα αλλά έχει απίστευτες εμπειρίες να σου προσφέρει.

Κ.Φ.: Να έχει παραγωγική αγωνία για την υλοποίησή τους.

-Κυρία Νάτσιου, κύριε Φασουλά σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εμείς σε ευχαριστούμε.

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...