Το αντιδημοκρατικό σώμα των Μ.Α.Τ.

Μετά τα τελευταία γεγονότα άρχισε ξανά η γνωστή συζήτηση για «αυθαιρεσίες» μελών των Μ.Α.Τ. Αλλά πλέον η φράση «βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος» έχει γίνει καθημερινότητα για τον Έλληνα. Το θέμα δεν είναι απλώς οι αυθαιρεσίες του ενός ή του άλλου ένστολου ροπαλοφόρου, αλλά η ίδια η ύπαρξη των Μ.Α.Τ. που είναι η μεγαλύτερη «αυθαιρεσία». Το γεγονός αυτό έχει αναγνωριστεί ακόμα και από αστούς πολιτικούς. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως υπάρχουν μαρτυρίες μελών των Μ.Α.Τ.! Όπως του Χρήστου Μπρατάκου, που ήταν στα Μ.Α.Τ. από την ίδρυσή τους και παραιτήθηκε μετά τις δολοφονικές επιθέσεις σε διαδηλωτές. Αποτύπωσε την λειτουργία και ίδρυση των Μ.Α.Τ. στο βιβλίο «Μ.Α.Τ. Οι κρανοφόροι» που κυκλοφόρησε την δεκαετία του 1980.

Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από το κείμενό του:

«Κτυπάει το κουδούνι. Λεβέντες, σήμερα έχω ένα ευχάριστο νέο. Δημιουργείται μια νέα υπηρεσία. Ονομάζεται Μονάδα Αποκαταστάσεως Τάξεως.. θα απαρτίζεται από άνδρες των Λ.Ο.Κ. που θα έρθουν στην σχολή μετά από εσάς και από εσάς, όσοι διαθέτετε προσόντα βέβαια. Σε λίγο μπαίνει ο αξιωματικός των Μ.Α.Τ.».

«Γεια σας. Θα μπω απευθείας στο θέμα. Ο κύριος σκοπός των Μ.Α.Τ. είναι η καταστολή εξτρεμιστικών στοιχείων που δρουν σε κάθε διαδήλωση ή συγκέντρωση». Φεύγει από την αίθουσα και η παρέα μας συζητάει: «τα Μ.Α.Τ. θα ‘ναι καλή υπηρεσία, όλη την ημέρα γυμναστική και ταβλάκι, ούτε μηνύσεις ούτε τίποτα, συν το δημοκρατικό ξύλο όποτε λάχει».

Η κλούβα φτάνει στην συγκέντρωση των φοιτητών. Η διμοιρία πλησιάζει τους συγκεντρωθέντες και αρχίζει να τους σπρώχνει. Πολύ γρήγορα τα σπρωξίματα μεταβάλλονται σε ξυλοδαρμό. Ο Υπαστυνόμος γυρίζει προς τους αστυφύλακές του: «Παιδιά, κάνατε καλή δουλειά. Τους διαλύσατε σε χρόνο μηδέν». Ακούγεται ο Μίμης: «Ωραίο ξύλο, πολύ το χάρηκα, αλλά εσένα ψηλούλη, δεν σε είδα να τσακίζεις κανέναν μουσάτο, όλο γκομενούλες έσπρωχνες. Γιατί, ρε μαλάκα; Σε έπιασε πάλι κρίση συνειδήσεως;» Πετάγεται ο Υπαστυνόμος: «Τι τρέχει, ψηλέ; Μήπως είχαμε άδικο που δείραμε ένα μάτσο αλήτες;» Ο Χρήστος απαντάει νευρικά: «Αρχίζω να πιστεύω ότι αλήτες είμαστε εμείς και πιο αλήτες αυτοί που μας διατάζουν». Ο Υπαστυνόμος σηκώνεται όρθιος: «Με αυτό που είπες βρίζεις την κυβέρνηση και την υπηρεσία, είναι βαρύ». «Όταν, κυρ Υπαστυνόμε, μια κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να χρησιμοποιεί μια υπηρεσία, για να διαλύσει εκατό φοιτητές, που οι ογδόντα από αυτούς είναι κοπέλες, τότε δεν πρόκειται για κυβέρνηση, αλλά για βοσκούς που νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με γιδοπρόβατα. Και εμείς είμαστε τα μαντρόσκυλά τους να τους προσέχουμε. Γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να λεγόμαστε άνθρωποι, όταν βασανίζουμε ή δέρνουμε συνανθρώπους μας». Ο Υπαστυνόμος τον διακόπτει: «Άμα πιέζεσαι, να αλλάξεις υπηρεσία».

Όποιος έχει την άποψη ότι υπάρχει εξέλιξη και βελτίωση στα προβληθέντα προβληματικά πεδία ας κάνει μια έρευνα για τον τρόπο επιλογής των εν λόγω ένστολων. Τα ψυχολογικά τεστ ανύπαρκτα. Οι πολιτικές απόψεις είναι το βασικό «βιογραφικό» που επεξεργάζεται. Όμως το ακόμα χειρότερο είναι ότι στα Μ.Α.Τ. εντάσσονται άτομα που έχουν συγκεκριμένο όριο I.Q. Αν είσαι δηλαδή πολύ έξυπνος δεν κάνεις…!

Η διάλυση των Μ.Α.Τ. είναι στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα και τμήμα του αγώνα για τις ελευθερίες της εποχής μας. Δεν έχει σημασία η πολιτική άποψη του καθενός, τι κόμμα υποστηρίζει, σε ποια «πλευρά» γέρνει.

Κυβερνήσεις που αφήνουν τέτοια σώματα να λειτουργούν δεν μπορούν να μιλούν για «δημοκρατικά δικαιώματα».

*Το παρόν κείμενο βασίζεται σε απόψεις του συγγραφέα και αρθρογράφου

Πηγές:

Βιβλίο Χρήστου Μπρατάκου «ΜΑΤ Οι κρανοφόροι» 

Εικόνα: George Laoutaris

Ονομάζομαι Νίκος Ξηρόκωστας. Βρίσκομαι στην... προσπάθεια να τελειώσω το Πτυχίο μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Οικονομικής Επιστήμης. Επειδή οι σπουδές μου δεν μου προκαλούν το παραμικρό ενδιαφέρον, από εδώ θα ασχοληθούμε με θέματα ψυχολογίας και άσκησης εξουσίας καθώς και με την σύμπραξη του αθλητισμού με οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές επιρροές.