Οι Έλληνες αναγνώστες απέναντι στα ερωτικά μυθιστορήματα

Τα αισθηματικά – ερωτικά μυθιστορήματα, είναι μια υποκατηγορία βιβλίων, που πρόσφατα εντάχθηκαν σε έντονο βαθμό στις βιβλιοθήκες των Ελλήνων αναγνωστών. Και αυτό, συνέβη κατά βάση, μετά τις διαστάσεις που πήραν τέτοιου είδους ξενόγλωσσα λογοτεχνικά βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί, και διαδόθηκαν σε εμάς, κυρίως μέσα από την πλατφόρμα του Tik Tok. Σίγουρα, άλλωστε, θα έχετε ακούσει έστω και μια φορά για την κατηγορία «BookTok». Μεγάλο μέρος των βιβλίων αυτών, έχουν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό πριν από αρκετά χρόνια. Κι όμως, μόλις πριν από σχεδόν δυο χρόνια ξεκίνησαν να μεταφράζονται και να αποκτούν απήχηση στην Ελλάδα.

Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, βρίσκεται σίγουρα πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι. Τα taboo της κοινωνίας μας, δε σταματούν εν έτει 2023 να μας ταλαιπωρούν, και να μας κρατούν στάσιμους. Βιβλία τα οποία περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο, ή έντονες ερωτικές σκηνές, δημιουργούν ακόμη αμηχανία σε πολλούς αναγνώστες. Επιπλέον, οι εκδοτικοί οίκοι που έχουν επιχειρήσει να ασχοληθούν με τη μετάφραση τέτοιου είδους βιβλίων, είναι λίγοι. Και ακόμα λιγότεροι, είναι αυτοί που έχουν εκδώσει βιβλία αισθηματικού – ερωτικού περιεχομένου, γραμμένα από Έλληνες συγγραφείς.

Το γεγονός όμως ότι Έλληνες συγγραφείς έχουν εντάξει αυτό το είδος στη δουλειά τους, αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αψηφούν τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί και μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, και προχωρούν μπροστά. Κάποιοι από τους εκδοτικούς οίκους, που τους στηρίζουν σε αυτήν την προσπάθεια, εκδίδοντας τα βιβλία τους, είναι οι εκδόσεις «Ψυχογιός», και σε μεγαλύτερο βαθμό οι εκδόσεις «Πηγή», καθώς και οι εκδόσεις «Silk», που εντάσσονται στην «Χάρλενικ Ελλάς».

Οι εκδόσεις «Ψυχογιός», πέρα απ’ το γεγονός ότι έχουν κυκλοφορήσει αρκετά μεταφρασμένα ερωτικά μυθιστορήματα, προωθούν τέτοιου είδους βιβλία και από Έλληνες συγγραφείς. Μια από αυτούς, είναι και η Μαρία Μαρσέλου. Το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Όλα όσα ψιθυρίσαμε», εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2021, ενώ μόλις τον Οκτώβριο του 2022, εκδόθηκε και το δεύτερο βιβλίο της, με τίτλο «Η επικίνδυνη».

Στις εκδόσεις «Πηγή», θα βρούμε μια μεγαλύτερη γκάμα ερωτικών μυθιστορημάτων. Η πλειοψηφία αυτών, ανήκει στη συγγραφέα Τατιάνα Τζινιώλη. Κάποιοι από τους τίτλους των βιβλίων της είναι «Μεθυσμένες αλήθειες», «Βραδινά ραντεβού», καθώς και η τριλογία «Manhattan», με τα βιβλία «Ένα βράδυ», «Μετά τα μεσάνυχτα» και «Πριν το ξημέρωμα».

Τέλος, έχουν διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό, τα ερωτικά μυθιστορήματα των εκδόσεων «Silk». Μια από τις κορυφαίες συγγραφείς της κατηγορίας αυτής, είναι η Έλενα Αντωνίου, με βιβλία όπως «Για έναν χαμένο παράδεισο», «Στα όρια του έρωτα», «Το τίμημα της εκδίκησης», αλλά και το υπό έκδοση «Της καρδιάς το πεπρωμένο». Μεγάλη απήχηση έχουν επίσης τα βιβλία των συγγραφέων Πωλίνα Νικολιδάκη και Carmella. Επιπλέον, έχει υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση για τα μυθιστορήματα «Έκπτωτος» και «Ναντίγια» της Οφηλίας, τα οποία μάλιστα ανήκουν στην κατηγορία «Silk erotica».

Αν ανήκεις στο σύνολο των ανθρώπων που έχουν λατρέψει τα ξενόγλωσσα-μεταφρασμένα ερωτικά μυθιστορήματα, τότε σίγουρα πρέπει να ψάξεις και τους Έλληνες συγγραφείς που γράφουν για την κατηγορία αυτή. Αν, πάλι, κρατάς επιφύλαξη ως προς τα μυθιστορήματα αυτά, οφείλω να σε ενημερώσω πως είναι ο λόγος που, εγώ προσωπικά, έχω κάνει την ανάγνωση βιβλίων μέρος της καθημερινότητάς μου.

Από την Βάλια Λαμπρινοπούλου

Πηγές:

https://www.psichogios.gr/

https://www.pigi.gr/

https://harlenic.gr/silk/

Δείτε περισσότερα άρθρα για βιβλία εδώ

Η Βάλια Λαμπρινοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Αγαπάει τα βιβλία και το θέατρο, και περνάει τον ελεύθερο χρόνο της διαβάζοντας. Η αρθρογραφία προέκυψε ξαφνικά, σε μια προσπάθεια να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο της, και κατέληξε ως ένα από τα ενδιαφέροντά της. Της αρέσει να γράφει κριτικές και άρθρα σχετικά με το θέατρο και τα βιβλία.