Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που απεικονίζει τις νέες τάσεις στην συμπεριφορά των καταναλωτών μέσα στην πανδημία παρουσιάζει η Ernst & Young. Συγκεκριμένα φαίνεται να επικρατούν οι παρακάτω 4 κατηγορίες:
Save and stockpile: Αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο των καταναλωτών (35%) και δείχνουν μια τάση να τους ενδιαφέρει πιο πολύ η οικογένεια παρά η πανδημία. Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι τόσο αισιόδοξη για το μέλλον. Το 36% της συγκεκριμένης κατηγορίας ξοδεύει περισσότερα σε τρόφιμα.
Hibernate and spend: Οι καταναλωτές αυτοί (περίπου 11% των καταναλωτών), ανήκουν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών και ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο, μόνο το 40% εξ’ αυτών δηλώνουν ότι ψωνίζουν λιγότερο συχνά. Και ενώ το 42% δηλώνουν ότι τα προϊόντα που αγοράζουν έχουν αλλάξει σημαντικά, το 46% αναφέρουν ότι τα εμπορικά σήματα έχουν πλέον μεγαλύτερη σημασία για εκείνους.
Cut deep: Οι καταναλωτές αυτοί είναι κυρίως άνω των 45 ετών (αποτελούν το 27%) και έχουν βιώσει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο της κρίσης, στην απασχόλησή τους, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο βρίσκεται εκτός εργασίας, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα. Το 78% ψωνίζουν λιγότερο συχνά, ενώ το 64% αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα προϊόντα. To 33% πιστεύουν ότι τα εμπορικά σήματα (brands) είναι λιγότερο σημαντικά για εκείνους, υπό τις σημερινές συνθήκες.
Stay calm, carry on: Η εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνει το 26% των καταναλωτών, οι οποίοι δεν έχουν επηρεαστεί άμεσα από την πανδημία και σαν συνέπεια δεν έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές τους δαπάνες.
Ωστόσο οι κατηγορίες αυτές ενδέχεται να μετεξελιχθούν σε 5 εντελώς διαφορετικές ομάδες, καθώς μετριάζονται οι επιπτώσεις της κρίσης. Για παράδειγμα, η έρευνα εκτιμά ότι η πλειοψηφία όσων καταναλωτών ανήκουν σήμερα στην κατηγορία Save and stockpile, θα μετακινηθούν σε δύο νέες κατηγορίες, Remain frugal και Cautiously extravagant.
Η έρευνα αφορά 4.859 άτομα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της βδομάδας της 6ης Απριλίου.
Πηγή: EY – 12/05/20