Άκου λοιπόν προσεκτικά. Δεν μπορείς να κρυφτείς. Δεν μπορείς να την αποφύγεις. Υπήρχε πριν από σένα και θα υπάρχει και μετά. Έχει πολλές μορφές και θα προσπαθήσει να σε πονέσει. Θα γίνει ο χειρότερος αφέντης σου ή ο καλύτερος υπηρέτης σου. Την απόφαση όμως αυτή θα σε αφήσει να την πάρεις εσύ. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την απόρριψη.
Η απόρριψη είναι κάτι που βιώσαμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Απόρριψη από έναν σύντροφο, από μια δουλειά ή και από τους ίδιους μας τους γονείς. Απόρριψη είναι όταν ο πατέρας σου δεν πιστεύει σε σένα, απόρριψη όμως είναι και ένα μήνυμα που ποτέ δεν απαντήθηκε. Διαφορετική ένταση, ίδιο συναίσθημα.
Απόρριψη είναι όταν δεν μας αποδέχονται οι φίλοι μας. Απόρριψη όμως είναι και όταν μας αποδέχονται, όχι όμως για αυτό που είμαστε, αλλά για αυτό που προσποιούμαστε ότι είμαστε π.χ. ευχάριστοι, κοινωνικοί ή δυνατοί. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε εμείς απορρίψει τον εαυτό μας…
Η απόρριψη θέλει μόνο ένα πράγμα από σένα: να μείνεις στη ζώνη ασφαλείας σου.
Να μην διεκδικείς, να μην ρισκάρεις, άρα και να μην εξελίσσεσαι.
Αν δεν την ακούσεις, σου δημιουργεί ενοχές, δυσαρέσκεια και εν τέλει πόνο. Εκεί παίζει ύπουλα. Η απόρριψη ενεργοποιεί στον εγκέφαλο νευρικές οδούς που ενεργοποιούνται όταν βιώνουμε σωματικό πόνο. Μιμείται δηλαδή τον πόνο που θα είχαμε αν τραυματίζαμε μέρος του φυσικού μας σώματος. Αλλά δεν σταματάει μόνο εκεί.
Την στιγμή που απορρίπτεσαι το μυαλό θέλει να δώσει μια εξήγηση. Σε αυτήν την περίπτωση θα επιβεβαιώσει κάποια ήδη υπάρχουσα περιοριστική πεποίθηση που έχεις για τον εαυτό σου. Αν, για παράδειγμα, θεωρείς ότι έχουν περάσει τα χρόνια σου και απορριφθείς από έναν άντρα, η εξήγηση που θα δώσεις είναι ότι σε απέρριψε για την ηλικία σου, ενώ η αληθινή αιτία ήταν η συμπεριφορά σου.
Αυτό που δεν ξέρεις όμως είναι ότι η απόρριψη είναι ένα τρομερό εργαλείο ανάπτυξης και καταλύτης για τεράστια επιτυχία. Αρκεί να ξεκαθαρίσεις κάποια πράγματα μέσα σου. Αρχικά, η απόρριψη είναι θέμα ερμηνείας και νοοτροπίας, άρα και κάτι το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε. Όταν μας απορρίπτουν, δεν έχει να κάνει τόσο με την δική μας αξία, αλλά με την ψυχολογική προβολή, την εσωτερική δηλαδή κατάσταση του άλλου ατόμου στη δεδομένη στιγμή της ζωής του.
Επιπλέον η απόρριψη λειτουργεί και σαν προστασία από κάποιον ή κάτι που δεν προορίζεται πλέον να είναι στην ζωή μας. Σε παίρνει απο το χέρι και σε οδηγεί σε άλλα καλύτερα μονοπάτια. Αντικαθιστώντας μόνο την λέξη απόρριψη με την λέξη προστασία, μειώνεται αυτόματα και ο πόνος που νιώθουμε, γιατί απλώς η λέξη απόρριψη μέσα μας είναι συνδεδεμένη με την προσωπική μας αξία.
Η απόρριψη έχει το χάρισμα να μας αποκαλύπτει την αλήθεια, πράγματα δηλαδή ή ικανότητες που χρειάζεται να βελτιώσουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Έτσι σταδιακά αποκτάς κάτι που είναι γνωστό ως αντοχή στον πόνο. Η ικανότητα δηλαδή να συνεχίζεις ακόμα και όταν ο πόνος είναι αφόρητος.
Σκεφτείτε για μια στιγμή όλους αυτούς που θαυμάζετε και αναρωτηθείτε πόσες φορές απορρίφθηκαν. Πώς αυτό λειτούργησε σαν πυξίδα να φτάσουν εδώ που είναι τώρα; Την επόμενη φορά που θα σας απορρίψουν, κάντε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: Μήπως τελικά κάτω από την πιο οδυνηρή στιγμή απόρριψής μου βρίσκεται κρυμμένο το επόμενο επίπεδο επιτυχίας μου;
Από τον Χρήστο Αγαπητό (Life Coaching)
https://www.facebook.com/agapitos.xristos/
Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου