Ο Δημήτρης Καλτσώνης υπήρξε καθηγητής μου στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει Συνταγματική Ιστορία. Εξαιρετικός ως διδάσκων αλλά και σαν άνθρωπος, κάτι που δεν συναντάται συχνά. Θυμάμαι, έναν όμορφο πρωινό περίπατο στο Θησείο, γύρω από την Αρχαία Αγορά, όπου είχε διοργανώσει για τους τότε φοιτητές του. Ανάμεσα στις αμέτρητες ώρες διδασκαλίας μέσα σε αίθουσες, αυτή είναι η πιο ξεχωριστή ανάμνηση των φοιτητικών μου χρόνων. Μετά από χρόνια, ο μαθητής συναντά τον δάσκαλο σε μια συνέντευξη για το yourearticles, όπου συνομιλούμε για τη τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας.
– Γεννηθήκατε στον Πειραιά. Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια;
Γεννήθηκα στον Πειραιά αλλά μεγάλωσα στην Αθήνα, στο Κουκάκι. Εκεί πρωτοπήγα σχολείο, κάτω από την Ακρόπολη. Μια περιοχή πανέμορφη, μαγική.
-Η ανάμνηση που σας ακολουθεί μέχρι σήμερα;
Τα καλοκαίρια πηγαίναμε διακοπές στην Αίγινα. Το πευκοδάσος, η θάλασσα, οι μυρωδιές τους και οι ώρες ανεμελιάς είναι η πιο όμορφη ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων.
-Τι σας έκανε να στραφείτε στις νομικές σπουδές;
Μου άρεσε πολύ η ιστορία και η πολιτική επιστήμη αλλά δήλωσα μόνο Νομική θεωρώντας ότι βρίσκεται κοντά στα ενδιαφέροντά μου και ότι δίνει περισσότερες επαγγελματικές προοπτικές. Τελικά, βρήκα το δρόμο μου συνδυάζοντας τις επιστήμες αυτές.
– Τι αποκομίσατε;
Νομίζω πως η νομική επιστήμη μου έδωσε μια πιο συγκροτημένη, ορθολογική, «μαθηματική» προσέγγιση των πραγμάτων και αυτό βοήθησε πολύ στις ερευνητικές μου προσπάθειες.
-Διδάσκετε στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ποια είναι τα συναισθήματα σας ως διδάσκων;
Είμαι πολύ ευτυχισμένος που διδάσκω στο πανεπιστήμιο. Ήταν το όνειρό μου από μικρός. Επιπλέον, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικά το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής έχει ένα πολύ καλό, δημιουργικό και φιλικό κλίμα που δεν το συναντά κανείς εύκολα στον ακαδημαϊκό χώρο.
-Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει να κερδίσει ένας καθηγητής με τους φοιτητές του;
Να κερδίσει την αγάπη τους, το σεβασμό τους, να τους βοηθήσει να ανοίξουν ορίζοντες, να απλώσουν τα φτερά τους και να πετάξουν με τις δικές τους δυνάμεις.
-Η γεύση που σας άφησε το αποτέλεσμα των εθνικών αλλά και των περιφερειακών εκλογών του 2023;
Νομίζω ότι υπάρχουν τρία στοιχεία: Πρώτον, η προσωρινή κατίσχυση των συντηρητικών δυνάμεων. Δεύτερον, η απογοήτευση μεγάλου τμήματος του λαού από τις προσφερόμενες εναλλακτικές λύσεις, γεγονός που τον οδηγεί στην αποχή. Τρίτον ,η αναζήτηση ριζοσπαστικών λύσεων που εκφράστηκε με την ενίσχυση του ΚΚΕ.
-Η άποψη σας για το ζήτημα της απλής αναλογικής;
Είναι το μόνο τίμιο, δημοκρατικό εκλογικό σύστημα. Το μόνο που δεν νοθεύει τη λαϊκή βούληση. Θα έπρεπε να είναι πάγιο και κατοχυρωμένο συνταγματικά. Έτσι, δεν θα μπορούσαν να εκβιάζουν το λαό τα μεγάλα καθεστωτικά κόμματα.
-Βλέποντας κανείς τη σύνθεση της Βουλής, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια ροπή της κοινωνίας προς τους συντηρητικούς ιδεολογικούς σχηματισμούς. Πως το κρίνετε;
Όπως φάνηκε και από το β’ γύρο η ροπή αυτή είναι εύθραυστη. Τα κοινωνικά προβλήματα θα οξυνθούν και αναπόφευκτα κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι θα αναζητήσουν πραγματικές, ριζοσπαστικές εναλλακτικές.
-Ο ρόλος της σημερινής Αριστεράς; Βρίσκεται σε εγρήγορση ή σε μούδιασμα;
Το όραμα μια κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς ανισότητες, χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Εναπόκειται στις δυνάμεις αυτές να βρουν τους δρόμους επικοινωνίας με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν καθημερινά από τις κυρίαρχες πολιτικές. Να τους συνεγείρουν, να τους συνενώσουν, να τους βοηθήσουν να οργανωθούν, να διεκδικήσουν.
-Περιμένατε τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και την ηχηρή επικράτηση της ΝΔ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει την ολοένα και μεγαλύτερη δεξιά στροφή του, ενώ η ΝΔ έμεινε προς το παρόν χωρίς αντίπαλο.
-Το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει πως ένα τμήμα του λαού αναζητά εναλλακτική λύση σε ριζοσπαστική κατεύθυνση.
-Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι τα υψηλά ποσοστά της αποχής. Γιατί υπάρχει μια τέτοια αποστροφή του εκλογικού σώματος από την διαδικασία των εκλογών;
Η ταύτιση της σοσιαλδημοκρατίας με το νεοφιλελευθερισμό, η απογοήτευση των ψηφοφόρων από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά την ακύρωση του δημοψηφίσματος του 2015, το ασφυκτικό πλαίσιο των Μνημονίων, των κατευθύνσεων και εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αποχή.
-Πόσο ανησυχητικό είναι ειδικά για τις νεότερες γενιές;
Νομίζω πως οι νέοι θα βρουν τον τρόπο, μέσα από του δικούς τους δρόμους για να διεκδικήσουν τη ζωή τους, να ριζοσπαστικοποιηθούν και να μην αφήνουν άλλους να αποφασίζουν για λογαριασμό τους.
-Πως κρίνετε τη σημερινή ελληνική κοινωνία; Έχει παθογένειές ;
Ακολουθεί την ευρύτερη συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από την προσωρινή επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων. Έχει όμως ιστορικές μνήμες, ιδίως από την ΕΑΜική αντίσταση και το Πολυτεχνείο καθώς και πιο πρόσφατες εμπειρίες και αγωνιστικά αποθέματα.
-Τα όνειρα σας για το μέλλον;
Να συμβάλλω σε ένα καλύτερο αύριο για όλους, γράφοντας βιβλία, διδάσκοντας και με όποιο άλλο τρόπο μπορώ.
-Η συμβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;
Δεν θα το έλεγα συμβουλή, απλώς μια γνώμη: να ακολουθεί το δρόμο της καρδιάς, αυτό που τον συγκινεί και τον συναρπάζει. Να είναι αξιοπρεπής και να μην υποτάσσεται. Να μην ξεχνά ότι η πορεία της ανθρωπότητας (και του καθενός) είναι μια επίπονη πορεία από τα σκοτάδια της άγνοιας στο φως της γνώσης.
-Κύριε Καλτσώνη σας ευχαριστώ για την επικοινωνία μας.
Και εγώ σε ευχαριστώ Χρήστο.
Δημήτρης Καλτσώνης – Βιογραφικό: εδώ
Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο