Η τελευταία συνέντευξη του Γιώργου Μελισσινού: «Κάθε μέρα είναι ένα καινούργιο ταξίδι. Στο στούντιο είναι σαν να βρίσκομαι σε cockpit και να πετάω αεροπλάνο»

Η μοίρα πάτησε ξαφνικά το mute. Ο Γιώργος Μελισσινός δεν είναι πια εδώ… Έφυγε από κοντά μας στις 31/05/22. Καλό ταξίδι Γιώργο… Αυτά τα λόγια αποτελούν το τελευταίο αντίο, την βαθιά υπόκλιση στον ένα και μοναδικό Γιώργο Μελισσινό από το ραδιοφωνικό του σπίτι, τον Rock Fm 96,9. Αιώνιος εραστής της μουσικής. Από τη πρώτη στιγμή που έπιασε κιθάρα στα χέρια του και τις πρώτες ερασιτεχνικές εκπομπές ως πιτσιρικάς μέχρι την καθιέρωσή του στα ερτζιανά ως ένας εκ των κορυφαίων ραδιοφωνικών παραγωγών της χώρας. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Γνωριστήκαμε με αφορμή ένα αφιέρωμα που ετοίμαζα για το ραδιόφωνο του σήμερα και τη σχέση του με το διαδίκτυο. Ανάμεσα στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που αποδέχτηκαν τη πρότασή μου ήταν και εκείνος. Άμεσος, φιλικός, ενθουσιώδης και ζεστός. Δέχτηκε αμέσως να συμμετάσχει και σε λίγες μέρες απάντησε στις ερωτήσεις μου. Δυστυχώς, το αφιέρωμα δεν ολοκληρώθηκε για κάποιους λόγους. Παρόλα αυτά, τα λόγια και οι σκέψεις του Γιώργου Μελισσινού παρέμειναν στα κιτάπια μου περιμένοντας τη κατάλληλη στιγμή για να βγάλουν φτερά και να πετάξουν στο αναγνωστικό κοινό. Δεν είχα αυτή τη συνθήκη στο μυαλό μου βέβαια… Ως ελάχιστο φόρο τιμής προς εκείνον αλλά και έχοντας στο νου τους ανθρώπους που τον γνώριζαν, τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του αλλά και το κοινό που τον άκουγε φανατικά από τη συχνότητα του Rock Fm, αποφάσισα να τα δημοσιεύσω. Καλό ταξίδι Γιώργο. Ευχαριστώ πολύ για τη χαρά της επικοινωνίας μας.

-Τι σημαίνει για εσένα το ραδιόφωνο;

Δεν είναι δουλειά. Kάνεις αυτό που αγαπάς και ευτυχώς σε πληρώνουν κιόλας (γέλια). Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου, σαν να μιλάω και να βάζω μουσική για μια παρέα από φίλους μου.

-Ο λόγος που το καθιστά τόσο ισχυρό ως μέσο επικοινωνίας;

Φαντάζομαι πως ο Heinrich Rudolf Hertz και ο Guglielmo Marconi, οι δυο βασικοί υπεύθυνοι για την δημιουργία του ραδιοφώνου στα τέλη του 19ου αιώνα, δεν είχαν ιδέα τι θηρίο έφτιαξαν. Το ραδιόφωνο είναι μοναδικό γιατί μπορεί να φτάσει ακαριαία σε πολύ μεγάλο κοινό και επιτρέπει στο κοινό του, αντίθετα από την τηλεόραση ή το ίντερνετ, να κάνουν και άλλα πράγματα ταυτόχρονα. Μπορείς να ακούς ραδιόφωνο και να οδηγείς, να δουλεύεις, να μαγειρεύεις, να βρίσκεσαι με μια παρέα φίλων και ο αγαπημένος σου σταθμός είναι εκεί, στο background και σου φτιάχνει το soundtrack της ζωής σου…

-Η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με αυτό;

Το ραδιόφωνο είναι κατά τη γνώμη μου ίσως το πιο διαχρονικό ισχυρό μέσο επικοινωνίας. Και το μόνο που αναπτύσσει μια περίεργη αλλά και δυνατή προσωπική σχέση ανάμεσα στον παραγωγό και τους ακροατές. Και όπως σου είπα πριν αισθάνομαι σαν να μιλάω και να βάζω μουσική σε παρέα από φίλους μου. Nομίζω πως και οι περισσότεροι ακροατές αισθάνονται κάπως έτσι. Σαν να είμαι ένας φίλος. Έχω πέσει σε ταξιτζή που με αναγνώρισε απ’ τη φωνή και στο τέλος της κούρσας δήλωσε «δεν παίρνω λεφτά από φίλους». Κάναμε μάχη για να δεχτεί να τον πληρώσω.

-Πώς έχει συμβάλλει σε αυτή τη σχέση το διαδίκτυο;

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η τηλεόραση οι «ειδικοί» προέβλεψαν το τέλος του ραδιοφώνου. Το ίδιο επαναλήφθηκε και όταν άρχισε να αναπτύσσεται το ίντερνετ. Τελικά οι «ειδικοί» μπορεί να πέσουν πολύ έξω. Όπως όλοι ξέρουμε το ραδιόφωνο όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε αλλά εκμεταλλεύτηκε τις νέες τεχνολογίες. Τώρα μπορείς να ακούσεις ραδιόφωνο και από την συσκευή της τηλεόρασής σου αλλά ακόμα περισσότερο διαδικτυακά, ειδικά όπου δεν φτάνουν τα ραδιοκύματα. Στον Rock FM έχουμε κάθε μέρα μηνύματα από ακροατές από όλη την Ελλάδα αλλά και από Ευρώπη, Αμερική, μέχρι και Αυστραλία!

-Τα συναισθήματά σου όταν βρίσκεσαι πίσω από το μικρόφωνο του Rock FM;

Κάθε μέρα είναι ένα καινούργιο ταξίδι. Στο στούντιο είναι σαν να βρίσκομαι σε cockpit και να πετάω αεροπλάνο. Όσο άσχημη κι αν είναι η μέρα – όλοι έχουμε τέτοιες – όσο χάλια να είναι ο καιρός, όσα απειλητικά ραβασάκια κι αν σου’ χει στείλει η Εφορία ή το ΕΦΚΑ, όταν μπαίνεις στο στούντιο σβήνουν όλα. Και αρχίζεις να πετάς. Και παίρνεις μαζί (ελπίζω) και αυτούς που σε ακούνε.

-Τι είναι για σένα ο Rock FM;

Κρησφύγετο! (γέλια). Πριν γυρίσω Ελλάδα έχω περάσει από ραδιόφωνα σε Ιταλία, Αγγλία και Αμερική και εδώ αργότερα από πολλά γνωστά αθηναϊκά ραδιόφωνα από τα οποία μερικά δεν υπάρχουν πια. O Rock FM είναι η μεγαλύτερη σχέση μου. Ο σταθμός στον οποίο αν δεν κάνω λάθος, έχω συμπληρώσει 15 χρόνια. Νομίζω αυτό τα λέει όλα.

-Το top 10 των κομματιών που λατρεύεις να βάζεις στις εκπομπές σου;

Όσο και αν το σκεφτώ δεν μπορώ να απαντήσω. Kαι δεν υπεκφεύγω. Με την έννοια ότι όλα τα κομμάτια που παίζουμε έχουν την αξία τους και τη στιγμή τους. Σαν τις στιγμές στη ζωή μας. Κάποιες μπορεί να θεωρηθούν σαν ορόσημα ως οι πιο σημαντικές αλλά τελικά όλες οι στιγμές μας είναι σημαντικές γιατί όλες στο σύνολό τους, μηδεμιάς εξαιρουμένης, σχηματίζουν την ζωή μας. Οπότε δεν έχει σημασία τι τραγούδια ακούω εγώ σπίτι μου. Το σημαντικό είναι τα κομμάτια στο ραδιόφωνο να φτιάχνουν «στιγμές» στο soundtrack εκείνης της μέρας για όλους όσους μας ακούνε και είναι όλα σημαντικά γιατί το κάθε ένα αποτελεί ορόσημο για κάποιον ή κάποιους που ακούνε. Εσένα μπορεί να σε αγγίξει ένα κομμάτι του Bowie, κάποιον άλλον ένα των Scorpions, έναν τρίτο κάτι από Red Hot Chili Peppers, Marilyn Manson και ούτω καθεξής. Οπότε για μένα όλα είναι σημαντικά, όλα τα αγαπάω γιατί το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί φτιάχνουν το ταξίδι και ελπίζω τη μέρα των ανθρώπων που με ακούνε. Τους βοηθάνε να πετάξουν.

-Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...