Ορέστης Κατσάνης: «Κάποιος που προσπαθώ να αγαπήσω και κάποιος που αγαπώ»

Ο Ορέστης Κατσάνης είναι μία περίπτωση δημιουργού και τον «έμαθα» μέσα από ένα δελτίο τύπου που είχα λάβει. Από τα πολλά που λαμβάνει κάποιος όταν αρθογραφεί και κάνει συνεντεύξεις. Από πρακτορεία συναυλιών, υπεύθυνους σε εταιρείες παραγωγής δίσκων και μάνατζερς. Και ομολογώ ότι το εντόπισα ετεροχρονισμένα, κάπου τον Σεπτέμβρη όταν τέλειωναν οι καλοκαιρινές μου διακοπές. Άκουσα τον δίσκο που είχε φτιάξει με την αδερφή του Ερρικέτη Κατσάνη και έφερε τον τίτλο «Πάμε Εκεί». Εξεπλάγην. Εκείνη τη στιγμή του έστειλα μήνυμα για να του ζητήσω να κάνουμε μια συνέντευξη και λίγες μέρες μετά μου απάντησε. Ένιωσα συγκίνηση και χαρά για το αποτέλεσμα του δίσκου. Και ελπίδα. Ελπίδα ότι ακόμα και τώρα, στην ανύπαρκτη μουσική βιομηχανία με την κατακερματισμένη δισκογραφία όπου επιπλέει ως άλλος φελλός το τυποποιημένο μουσικό κατασκεύασμα, υπάρχουν νέοι άνθρωποι της ηλικίας μου με μεράκι, αγάπη και γνώση της ελληνικής μουσικής, η οποία κυλάει μέσα τους και μας κάνουν κοινωνούς της. Ακούγοντας τον δίσκο, θα αντιληφθείτε τι εννοώ. Θα σας έρθουν χρώματα και αρώματα μιας άλλης εποχής. Με μεγάλη χαρά τον φιλοξενώ στο your e-articles.

-Πώς κρίνεις το τοπίο στη δισκογραφία του σήμερα;

Στον λίγο καιρό που ασχολούμαι έχω, ήδη, γνωρίσει αρκετούς νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Τραγουδιστές, τραγουδοποιούς, μουσικούς. Υπάρχει μια ολόκληρη καινούρια φουρνιά. Ωστόσο, νιώθω ότι δεν τους δίνεται ο επαρκής χώρος και προβολή.

-Η διάδοση μουσικής μέσω διαδικτύου έκανε καλό ή κακό στους καλλιτέχνες;

Και καλό και κακό. Με δεδομένο ότι οι δισκογραφικές υποσιτίζονται, το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία σε όλους ανεξαιρέτως να προβάλλουν το έργο τους. Την ίδια στιγμή όμως, καθιστά δύσκολο το να είναι επιτυχής αυτή η προβολή εξαιτίας του μεγάλου όγκου των πληροφοριών που ανέφερα και παραπάνω.

-Υπάρχουν άξιοι δημιουργοί σήμερα;

Σίγουρα. Νομίζω πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν άξιοι δημιουργοί. Τους γεννάνε οι εποχές. Θεωρώ λάθος, βέβαια, να συγκρίνουμε δημιουργούς διαφορετικών εποχών μιας και η κάθε εποχή έχει ξεχωριστό φόντο αφηγήματος και απαιτήσεων από την μουσική που την συνοδεύει.

-Αν είχες τη δυνατότητα να συναντήσεις μια σπουδαία προσωπικότητα από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα για να δειπνήσετε και να μιλήσετε για μουσική, ποια θα ήθελες να είναι;

Θα ήταν δύο μαζί. O David Gilmour και o Roger Waters. Ωστόσο, πιστεύω δεν θα αρκούσε ένα βράδυ για όλες τις ερωτήσεις που θα είχα να τους κάνω.

-Πώς κρίνεις τη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Αθώα και όμορφη όταν θέλει να κάνει το καλό, πονηρά ευφυής όταν θέλει να κάνει το κακό. Δύσκολα διαχειρίσιμη, απρόβλεπτη, εγωίστρια, μπελαλού και καλοκάγαθη.

-Τα στοιχεία της που δεν τα αντέχεις;

Η εσωστρέφεια και ο ατομικισμός. Ζω στην Αθήνα. Ενδεχομένως αυτά να μην αντιπροσωπεύουν την επαρχία.

-Το προσωπικό σου καταφύγιο όταν όλα δείχνουν δύσκολα;

Είναι οτιδήποτε μπορεί να με κάνει να ξεχαστώ. Από καλή παρέα μέχρι το να παρακολουθήσω αθλητικά.

-Ο μεγάλος σου φόβος;

Ο θάνατος. Ο δικός μου ή όποιου αγαπώ. Είχα αρκετές απώλειες νωρίς στην ζωή μου.

-Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις;

Πάντα έχει ενδιαφέρον να σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να έχεις κάνει διαφορετικά και πάντα αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή η σκέψη δεν έχει ιδιαίτερο νόημα μιας και οι δικές μας αποφάσεις, μας οδήγησαν βήμα-βήμα σε ό,τι μας έχει συμβεί. Αν έπρεπε να διαλέξω κάτι θα ήταν να έδινα περισσότερο χρόνο και έμφαση σε οτιδήποτε όμορφο έχω συναντήσει. Είτε αυτό είναι ένα τοπίο, είτε είναι ένα συναίσθημα.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή τη περίοδο;

Ξεκινήσαμε πρόσφατα τις ηχογραφήσεις για τον δεύτερο δίσκο, ξανά με τον Γιώργο Ανδρέου σε ρόλο παραγωγού και πάνω-κάτω με τους ίδιους μουσικούς, βασικότερος όλων ο Βασίλης Ντίνος που είναι συνοδοιπόρος και παίζει μπουζούκι. Θα έχει δώδεκα τραγούδια τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε δύο μέρη με διαφορά έξι μηνών περίπου.

-Τα όνειρά σου για το μέλλον;

Να βελτιώνω διαρκώς τις σχέσεις με τους ανθρώπους που έχω γύρω μου, ιδιαίτερα τους πιο σημαντικούς για μένα. Επίσης, το να διατηρηθεί η θέληση και η όρεξη μου να γράφω μουσική για τα επόμενα πολλά χρόνια.

-Η συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα;

Είναι δυο πράγματα. Άπειρη δουλειά και μεγάλη πίστη στις δυνατότητές του.
Αλλά πιο σημαντικό από το να πραγματοποιήσει κανείς τα όνειρά του, είναι να γιορτάζει μέσα του κάθε μικρή επιτυχία στην διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα Ορέστης Κατσάνης;

Πολλές φορές θαρραλέος και άλλες φοβικός. Άλλοτε έξυπνος και άλλοτε χαζός. Κάποιος που προσπαθώ να αγαπήσω και κάποιος που αγαπώ.

-Ορέστη σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Εγώ σε ευχαριστώ.

Ορέστης Κατσάνης YouTube: εδώ

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...