Κατερίνα Θεοδώρου: «Αξίζει και με το παραπάνω να ασχοληθεί κάποιος με την εγχώρια σκηνή τρόμου και φαντασίας»

Σημερινή καλεσμένη στο yourearticles με αφορμή την έκδοση του νέου της βιβλίου «Πυραμίδες» από τις εκδόσεις Bookstagram, η Κατερίνα Θεοδώρου, ας γνωρίσουμε την ίδια και το έργο της.

1.Αρχικά θα θέλατε να μοιραστείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουμε;

Καλώς σας βρίσκω και ευχαριστώ για την τιμή! Μένω στον Αστακό, είμαι δασκάλα, εργάζομαι πολλά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και έχω ολοκληρώσει κύκλους σπουδών στην Ειδική Αγωγή και στη Σχολική Ψυχολογία. Είμαι παντρεμένη πολλά χρόνια με τον Βασίλη Ζαγκότα, Σύμβουλο Εκπαίδευσης, και έχουμε δύο κορούλες, τη Στέλλα και τη Δήμητρα που είναι μαθήτριες Δημοτικού. Με τον άνδρα μου, που είναι από τις Σέρρες, γνώρισα καλύτερα τις ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας και ανθρώπους που έγιναν αγαπημένοι και ξεχωριστοί φίλοι. Μου αρέσει ο καφές, το διάβασμα, οι συζητήσεις με καλή παρέα, η ατμοσφαιρική μουσική, οι γάτες και η θάλασσα. Τα βιβλία που έχω εκδώσει μέχρι στιγμής είναι: «Ο δρόμος για την Κόλαση» -Δυάς Εκδοτική (εξαντλημένο), Εκείνη – Εκδόσεις Λυκόφως, Νυχτερινό Τρένο (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή) και το τελευταίο μου, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, «Πυραμίδες» – εκδόσεις Bookstagram. Το «Νυχτερινό Τρένο» προχώρησε σε β’ έκδοση λίγο πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας, και πολλά διηγήματά μου συμπεριλαμβάνονται σε ανθολογίες, μερικά από τα οποία διακρίθηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

2.Τι αγαπάτε, τι φοβάστε και τι έχετε χάσει στη ζωή;

Πέρα από τα προαναφερθέντα, αγαπώ την ηρεμία, θαυμάζω και εκτιμώ την ειλικρίνεια στους ανθρώπους που γνωρίζω και τη συμφωνία μεταξύ λόγων και έργων. Κάτι που φοβάμαι είναι μερικά πράγματα που μας ξεπερνούν και ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας, όπως μία ξαφνική ασθένεια και γενικότερα οτιδήποτε αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής των δικών μου ανθρώπων. Από τη ζωή έχω χάσει λίγο πολύ ό,τι μπορεί να χάσει ο καθένας. Άλλα σοβαρότερα, όπως είναι απώλεια αγαπημένων προσώπων και άλλα άνευ σοβαρότητας, όπως χρόνο, σε μερικές περιπτώσεις την ψυχραιμία μου, κ.α. τα οποία ξεπερνιούνται ανώδυνα.

3.Αγαπημένη συνήθεια της ημέρας την οποία δε θα αλλάζατε με τίποτα;

Το να χαλαρώνω και να απολαμβάνω το καφεδάκι μου με τη συντροφιά ενός λογοτεχνικού βιβλίου ή να ψάχνω στο διαδίκτυο για είδη και μουσικά συγκροτήματα που δε γνωρίζω.

4.Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς Έλληνες ή ξένοι τους οποίους ξεχωρίζετε;

Από τους ξένους συγγραφείς διαβάζω King, Barker, Masterton, Lovecraft και άλλα γιατί με αυτά μεγάλωσα και ακόμα τα αναζητώ. Δε λέω όχι σε αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ. Σε σχέση με συγγραφείς δεν μπορώ να χαρακτηρίσω κάποιον αγαπημένο μου, περισσότερο κοιτάζω πόσο μου άρεσε ένα βιβλίο παρά ποιος το έγραψε. Από Έλληνες συγγραφείς υπάρχουν αρκετοί που έχουν δώσει πολύ όμορφα δείγματα γραφής, με κάποιους έχω τη χαρά να διατηρώ φιλικές σχέσεις και να έχω συνεργαστεί στο παρελθόν, με άλλους πάλι δεν έχει τύχει να επικοινωνήσουμε, τους γνωρίζω από τη δουλειά τους. Θα αποφύγω να αναφέρω ονόματα και έργα, από τον φόβο παράλειψης κάποιου προσώπου. Ωστόσο, στο είδος μας υπάρχει μεγάλο ρεύμα και πληθώρα βιβλίων που μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Αξίζει και με το παραπάνω να ασχοληθεί κάποιος με την εγχώρια σκηνή τρόμου και φαντασίας.

5.Γιατί επιλέξατε να στραφείτε στο λογοτεχνικό είδος της φαντασίας;

Με τη φαντασία δεν έχω πολύ μεγάλη επαφή ούτε δέσιμο, είμαι πιο πολύ του τρόμου, όμως δεν μπορώ να τη βγάλω και από τα βιβλία μου. Απλώς, προκύπτει. Έρχεται πάντα ακάλεστη για να λειτουργήσει συμβολικά. Αγαπώ τις ανατριχίλες που προσφέρει η λογοτεχνία τρόμου, πάντα διασκέδαζα με τρομακτικές ιστορίες, σειρές, ταινίες, οπότε το να υιοθετήσω ένα παρόμοιο κλίμα στα γραπτά μου ήρθε εύλογα και αβίαστα.

6.Ας περάσουμε στο έργο σας, «Πυραμίδες», τι πρόκειται να διαβάσουμε;

Μια περιπέτεια φαντασίας, με κεντρικούς ήρωες κάποιους εφήβους που άθελά τους ανακαλύπτουν ένα τρομερό μυστικό που συνδέεται με περίεργα γεγονότα στην πόλη τους και προσπαθούν να ξεδιαλύνουν το μυστήριο. Βέβαια, δε θα το χαρακτήριζα εφηβικό, οι ήρωες του νέου μου βιβλίου καλύπτουν κάθε ηλικιακή γκάμα, θεωρώ ότι ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες αναγνωστών (προτεινόμενο όριο 14+) που θέλουν να διαβάσουν μια νουβέλα με γρήγορη εξέλιξη, με στοιχεία θρίλερ και φαντασίας. Είναι ένα διάλειμμα μεταξύ δύο μυθιστορημάτων, του «Νυχτερινού Τρένου» και του νέου βιβλίου που γράφω, το οποίο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ αλλά θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή μέχρι να το κρατήσετε στα χέρια σας.

7.Πώς εμπνευστήκατε το συγκεκριμένο έργο;

Οι «Πυραμίδες» γράφτηκαν πριν από αρκετά χρόνια, μάλλον από την ανάγκη μου να κοιτάξω πίσω, στη δική μου εφηβεία και να θυμηθώ πρόσωπα και καταστάσεις από εκείνες τις εποχές. Το βρήκα κάπως νοσταλγικό και χάρηκα το γράψιμό του. Ήθελα στις σελίδες του να πλανάται ένα μυστήριο, ένα αόρατο κακό να πλησιάζει τους κατοίκους μιας περιοχής και να τους αναγκάζει να λειτουργήσουν ως ένα για να το αντιμετωπίσουν. Ήθελα η ίδια να διαβάσω κάτι τέτοιο, είχα αυτή ακριβώς τη διάθεση και για αυτό κάθισα και το έγραψα.

8.Ταυτίζεστε με κάποιον από τους πρωταγωνιστές σας;

Όχι, αλλά συμβαίνει κάθε χαρακτήρας που γράφω να φέρει στοιχεία ή να λέει φράσεις ανθρώπων που έχω γνωρίσει ή έχω ακούσει για αυτούς. Αυτό δεν αφορά απαραιτήτως όλα τα πρόσωπα. Όμως έχω πιάσει χαρακτήρες των βιβλίων μου να μιλούν ακόμα και με τις δικές μου σκέψεις ή με δικές μου εκφράσεις. Σε πολύ περιορισμένο βαθμό για να λέμε την αλήθεια, όμως κάπου υπάρχει και αυτό. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι εμπνέομαι από οτιδήποτε μπορεί να δω και να ακούσω.

9.Ποια τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Θα ήθελα πολύ να εκδοθεί στο μέλλον κάποια από τις παιδικές μου ιστορίες, είναι κάτι που το ζητούν συνεχώς οι μαθητές μου. Ξέρω καλά τι αρέσει και ιντριγκάρει τις μικρότερες ηλικίες γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το δω πιο θερμά και να το τολμήσω. Έπειτα, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί, μέσα στον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Bookstagram ένα βιβλίο ξεχωριστό σε μορφή και περιεχόμενο και είμαι χαρούμενη που συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια καθώς έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με πολύ σημαντικά ονόματα του χώρου. Επιπλέον, θέλω να αφοσιωθώ στο γράψιμο του νέου μου βιβλίου ενηλίκων, το θρίλερ που σας έλεγα, και θα προσπαθήσω να εργαστώ πιο πειθαρχημένα καθώς η σύλληψη της ιδέας και το ξεκίνημά του έγινε παλιότερα, καιρός είναι τώρα να γραφτούν και άλλες σελίδες. Επίσης εκκρεμεί η επανέκδοση του πρώτου μου βιβλίου. Ξέρω ότι πολλοί το αναζητούν, ωστόσο θεωρώ ότι είναι κάτι που μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα…

10.Σας ευχαριστούμε για την όμορφη συνέντευξη.

Η χαρά δική μου, να είστε καλά! Καλό καλοκαίρι σε όλους μας με όμορφα αναγνωστικά ταξίδια!

Περισσότερα για την συγγραφέα Κατερίνα Θεοδώρου και το βιβλίο της: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Τρέχει διαγωνισμός στο FB (μέχρι 30/7) με δώρο ένα αντίτυπο του βιβλίου, για συμμετοχές: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.