Μαίρη Βανδώρου: «Τα πάντα ξεκινούν από μια ιδέα»

Αποκλειστική καλεσμένη μας η βραβευμένη από την UNESCO συγγραφέας Μαίρη Βανδώρου για να μιλήσουμε για το έργο της εδώ στο your e-articles.

-Αρχικά θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για εσάς, προκειμένου να σας γνωρίσουμε καλύτερα;

Γεννήθηκα στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λευκάδα και την Άρτα. Από το 2015, γράφω κριτικές, παίρνω συνεντεύξεις, δημοσιεύω κείμενα, ενώ έχω αναλάβει και το εικαστικό κομμάτι του καλλιτεχνικού site ArtScript (www.artscript/webnode.gr). Το παραμύθι «Πετρούλες στη φακή» κέρδισε έπαινο στον 9ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου για την Unesco, Τεχνών, Λόγου και Επιστημών. Ενώ το 2021 το διήγημα με τίτλο «Νεκρή Φύση», απέσπασε το 3ο βραβείο, στον 10ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου για την Unesco. «Το Παραμύθι του Δάσους» απέσπασε έπαινο στον 11ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου της Unesco, το 2022. Στη Συλλογή διηγημάτων «Μένουμε Σπίτι – Μέρες και Νύχτες μιας Καραντίνας» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός, συμπεριλήφθηκε το διήγημα μου, με τίτλο «Έξωση από τον καναπέ».
Από τις εκδόσεις Υδροπλάνο κυκλοφορεί από τον Απρίλη του 2022 το μυθιστόρημα μου «Συνοδός Κορυφής». Από τον Οκτώβριο του 2023, κυκλοφορεί το παραμύθι μου «Πετρούλες στη φακή» σε εικονογράφηση δική μου, από τις εκδόσεις Κομνηνός.

-Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με τη συγγραφή;

Από αρκετά νεαρή ηλικία διάβαζα βιβλία, μπορεί να μην ξετρελαινόμουν με τα σχολικά, αλλά λάτρευα τη μυθοπλασία. Προτιμούσα ένα μυθιστόρημα ή ένα νεανικό βιβλίο από την τηλεόραση. Αυτή ήταν η αρχή, λίγo αργότερα σκέφτηκα κάποιες ιστορίες και σταδιακά, και ανάλογα με τις υποχρεώσεις μου άρχισα να τις ρίχνω στο χαρτί.

-Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς και γιατί; Θεωρείτε ότι έχουν παίξει ρόλο στη γραφή σας σήμερα;

Είναι πάρα πολλοί, ποιον να αναφέρω και ποιον να αφήσω. Από τους κλασσικούς μαθαίνουμε, δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να γράψει – καλά – αν δεν έχει διαβάσει πολύ πρώτα. Αλλά φυσικά θαυμάζω και πολλούς σύγχρονούς μας, Έλληνες και ξένους. Όλο και κάποιον ρόλο θα έχουν παίξει, γιατί από αυτούς έμαθα με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, και κυρίως ευχάριστα, γιατί συνέβη ασυνείδητα και όχι με διδακτισμούς.

-Έχετε γράψει παραμύθια, διηγήματα αλλά και ένα μυθιστόρημα. Πώς είναι να καλύπτετε με τη γραφή σας, μια τόσο μεγάλη γκάμα ειδών;

Τα πάντα ξεκινούν από μια ιδέα, έπειτα αποφασίζεις σε ποιο είδος ανήκει και πόσο μπορεί να εξελιχθεί. «Οι Πετρούλες στη Φακή», ήταν καθαρά ιδέα για ένα παραμύθι. Αντίθετα ο «Συνοδός Κορυφής», δε θα μπορούσε παρά να απευθύνεται σε ενήλικο κοινό, (ή έστω σε έφηβους, αλλά όχι σε παιδιά), όμως πέρα από το είδος εξαρτάται και πόσο μπορεί να εξελιχθεί μια ιστορία σε εύρος. Για παράδειγμα η συλλογή 4 διηγημάτων, που έχουν δημοσιευθεί στο “ArtScript”, με τίτλο «Κυπαρισσένιοι», δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο από διηγήματα.

-Από που εμπνέεστε;

Από το οτιδήποτε μπορεί να εμπνευστεί κανείς. Από μια εικόνα στο δρόμο, από ένα τοπίο, από ένα αστείο. Εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει σε ένα ερέθισμα και έπειτα τι ζυμώσεις θα γίνουν, ώστε να γραφτεί ένα ποίημα, μια μελωδία, να ζωγραφιστεί ένας πίνακας ή να γραφτεί ένα βιβλίο. Τίποτα δεν είναι ασήμαντο, όσο κι αν αυτή την εικόνα μπορεί να δώσει στους υπόλοιπους, κάποιος μπορεί να το ξεχωρίσει.

-Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη… Πώς προέκυψε η ιδέα του συγκεκριμένου παραμυθιού «Πετρούλες στη φακή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κομνηνός»; Θα λέγαμε ότι έχει και μια παιδαγωγική χροιά.

Οι Πετρούλες στη φακή, εν μέρει είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, (και φυσικά δεν αναφέρομαι ως προς το γεγονός του πως βίωσαν η Πετρούλα με τον Πετράκη, το ταξίδι τους από το βουνό στην πόλη), αν και το ταξίδι αυτό όντως πραγματοποιήθηκε, ώσπου έφτασαν στο πιάτο μου. Αλλά ήμουν τυχερή και αντί να βρεθώ στην καρέκλα του οδοντογιατρού, βρέθηκα μπροστά από τον υπολογιστή να γράφω ένα παραμύθι. Όσον αφορά την παιδαγωγική χροιά, πέρα από τη διαδικασία της παραγωγής και πώς ένα γεωργικό προϊόν, είτε αυτό είναι φακές είτε κάποιο άλλο, θα βρεθεί στο τραπέζι μας, αναφέρεται και στην αδερφική αγάπη, αλλά και στην απομάκρυνση από τον αγαπημένο τόπο, και τα προσφιλή σου πρόσωπα.

-Τι θεωρείτε ότι έχει να αποκομίσει ένα παιδί από τα παραμύθια στις μέρες μας; Πιστεύετε ότι το διαδίκτυο τα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και στρέφονται «ενάντια» στα βιβλία;

Ως ρομαντική αναγνώστρια, χωρίς να εννοώ ότι διαβάζω ρομάντζα, θεωρώ ότι η αγάπη για το βιβλίο είναι σαν τον έρωτα. Με τα παραμύθια μεγάλωσε και η δικιά μας γενιά, όταν η τηλεόραση, και κυρίως η ιδιωτική ήταν στις δόξες της, εδώ και χρόνια τη θέση της πήρε το διαδίκτυο, όμως οι καλές ιστορίες δεν έπαψαν να τραβάν την προσοχή των αναγνωστών. Αν οι γονείς, αρχίσουν να δωρίζουν βιβλία στα παιδιά, ίσως τα βοηθήσουν να ανοίξουν μια πόρτα στη φαντασία και στην τέχνη. Το να διαβάζεις παραμύθια, οξύνει το νου και καλλιεργεί την ενσυναίσθηση. Οι ήρωες είτε πρόκειται για οργανικά πλάσματα είτε για ανόργανα δε λειτουργούν έξω από τη φόρμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Όλα υπάρχουν μέσα στον κόσμο που ζούμε. Τόσο τα υπέροχα όσο και τα άσχημα.

Το 2022 εκδόθηκε και το πρώτο σας μυθιστόρημα με τίτλο «Σύνοδος Κορυφής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο». Θα μας πείτε μερικά λόγια για αυτό, αλλά και την εμπειρία σας ως την έκδοση του;

Κεντρικός ήρωας στο «Συνοδό Κορυφής» είναι ο Αλέκος. Μεγαλωμένος στην επαρχία, επιθυμεί να μπει στον χώρο της εγχώριας σκηνής θεάματος, χωρίς όμως να έχει συγκεκριμένη κλίση ή αυτό που ρομαντικά θα ονομάζαμε ταλέντο. Ο Αλέκος πιστεύει ότι η εμφάνισή του είναι το εισιτήριο, και όντως θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει να παρεισφρήσει, όμως αρκεί αυτό; Και πόσα πρέπει να αφήσει πίσω του για να το καταφέρει; Η εμπειρία της έκδοσης ήταν συναρπαστική, δεδομένου ότι ήταν το πρώτο δικό μου βιβλίο που κυκλοφορούσε. Φυσικά αρκετοί άνθρωποι από τις εκδόσεις συνεισέφεραν στο άψογο αποτέλεσμα.

Πώς νιώθετε για τους επαίνους και τα βραβεία που έχετε αποσπάσει;

Δε θα κρύψω ότι το να διακριθείς με κάποιον έπαινο ή βραβείο, ικανοποιεί τον οποιοδήποτε καλλιτέχνη, μιας και αναγνωρίζεται η δουλειά του. Επίσης τον ενθαρρύνει να συνεχίζει. Αλλά δε μένουμε εκεί, εξακολουθούμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό που αγαπάμε και προσπαθούμε να εξελιχθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

-Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που είστε σε θέση να μοιραστείτε μαζί μας;

Εξακολουθώ με το ArtScript. Πάντα κάτι υπάρχει να κάνω παρασκηνιακά. Όμως για την ώρα πρέπει να αφήσω λίγο χρόνο στις Πετρούλες και να χαρώ μαζί τους το ταξίδι.

Περισσότερα για την συγγραφέα Μαίρη Βανδώρου και το έργο της: εδώ

«Πετρούλες στη φακή» – Μαίρη Βανδώρου – Εκδόσεις Κομνηνός (Άποψη): εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.