Μάρα Ιωάννου: «Θα ήμασταν όλοι πολύ χαρούμενοι αν απλά αποδεχόμασταν πως οι προτιμήσεις είναι κάτι υποκειμενικό»

Αρχές Σεπτεμβρίου, η Μάρα Ιωάννου έκανε το πρώτο της επαγγελματικό, συγγραφικό βήμα, με την υποστήριξη της ομάδας των εκδόσεων Silk. Mέσα από τα μάτια της, θα γνωρίσουμε την ιστορία του Νικολάι Κοβάσεβιτς και της Άννα Μπιελίκοβα, την οποία γνωρίσαμε πρωτίστως στην πλατφόρμα του wattpad. Κάποια χρόνια μετά, το έργο αυτό παίρνει σάρκα και οστά, και βρίσκεται σήμερα, έντυπο, στα χέρια μας. Ας μάθουμε όμως πρώτα ποια είναι η Μάρα Ιωάννου.

-Ευχαριστούμε πολύ που δεχτήκατε την πρόσκληση μας για αυτή τη μικρή συνέντευξη. Αρχικά, θα θέλαμε να μάθουμε μερικά πράγματα για εσάς, ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Εγώ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Ζω στην Αθήνα, αγαπώ πάρα πολύ τα ταξίδια και τα βιβλία, διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου, λατρεύω να περνάω χρόνο με τους φίλους μου και έγραφα από πολύ μικρή. Ξεκίνησε από παραμυθάκια που εικονογραφούσα κιόλας με μεγάλη αποτυχία και συνέχισε με ποιήματα και μυθιστορήματα. Δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να γράφω πλέον, είναι η διέξοδός μου για τα πάντα.

-Για όσους δεν το γνωρίζουν, να πούμε πως ξεκινήσατε από την πλατφόρμα του Wattpad, και συνεχίζετε να γράφετε εκεί. Πως είναι αυτή η εμπειρία;

Η εμπειρία του Wattpad για ‘μένα ξεκίνησε και παραμένει μια ζεστή αγκαλιά. Υπάρχει επικοινωνία με τους αναγνώστες και αυτό είναι το αγαπημένο μου κομμάτι, γιατί σου δίνει την ευκαιρία να συζητάς για κάτι που παθιάζεσαι (το εκάστοτε βιβλίο που γράφεις) με άτομα τα οποία επίσης παθιάζονται με αυτό. Ανεκτίμητο συναίσθημα. Η αμεσότητα είναι επίσης μεγάλο θετικό της εφαρμογής. Νιώθεις ότι έχεις μια σχέση δούναι και λαβείν με τους αναγνώστες σου και είναι ειλικρινά σημαντικό και για τη βελτίωση σου αλλά και έχει τρομερή δύναμη το να γνωρίζεις ότι σε κάποιαν πράγματι αρέσουν αυτά που γράφεις. Και φυσικά έχω γνωρίσει πολύ αξιόλογα άτομα που μπορώ να αποκαλώ «φίλες» πλέον.

-Πως προέκυψε η έκδοση μίας από τις ιστορίες σας, του «Χόρεψε για μένα», από τις εκδόσεις Silk;

Πολλά κορίτσια από την εφαρμογή με παρότρυναν να στείλω τα βιβλία μου και σκέφτηκα πως δεν έχω τίποτα να χάσω. Έκανα μια μικρή έρευνα και είδα πως οι εκδόσεις Silk έχουν το ύφος που θα ήθελα για το βιβλίο μου, θα ταίριαζε ενδεχομένως και έτσι έστειλα δειλά κι εγώ την προσπάθεια μου. Νομίζω έξι μήνες μετά δέχτηκα ένα τηλέφωνο για να μου πουν πως τους άρεσε η ιστορία και έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου όλο το συναίσθημα πραγματικά. Ακόμα μου φαίνεται σουρεάλ όταν το σκέφτομαι.

-Ήταν κάτι που περιμένατε πως θα συμβεί; Σκεφτόσασταν γενικότερα να ασχοληθείτε και επαγγελματικά με τη συγγραφή;

Το να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον κόσμο του βιβλίου γενικότερα ήταν από πάντα κάτι που ήθελα. Ασχολούμαι πλέον, μιας και δουλεύω στον χώρο των εκδόσεων. Το να εκδώσω δικό μου βιβλίο φάνταζε λίγο άπιαστο όνειρο και τώρα περνάω μια φάση που αισθάνομαι πραγματικά ευγνώμων και ευτυχισμένη που συνέβη.

-Αν και έχουν περάσει λίγες μόνο ημέρες από την έκδοση του βιβλίου σας, αντιλαμβάνεστε ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό;

Λαμβάνω κάποια υπέροχα μηνύματα που μου δίνουν τόση χαρά και έμπνευση να συνεχίσω να κάνω αυτό που τόσο αγαπάω. Γνώρισα και κάποιες από τις κοπέλες από κοντά στην έκθεση βιβλίου και ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει. Όταν μου λένε πόσο τους βοήθησε σε κάποια δύσκολη στιγμή τους, πόσο αγάπησαν έναν χαρακτήρα, πόσο ταυτίστηκαν με έναν άλλον, για ‘μένα είναι το ομορφότερο συναίσθημα στον κόσμο. Αισθάνομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά για κάποιον εκεί έξω και είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

-Μιλήστε μας για το περιεχόμενο του βιβλίου σας, τι πρόκειται να διαβάσουμε;

Το βιβλίο έχει να κάνει με δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους. Την Άννα και τον Νικολάι που βρίσκεται ο ένας στον δρόμο του άλλου. H Άννα θα πέσει στην ανάγκη του Νικολάι για να σώσει την ζωή του αδερφού της και θα κάνει μαζί του μια συμφωνία, να εργαστεί έξι μήνες ως χορεύτρια σε ένα από τα μαγαζιά του και να ξεπληρώσει το χρέος του. Είναι και για τους δύο ένα ταξίδι αναζήτησης και αναγνώρισης του εαυτού τους. Η Άννα αντιμετωπίζει τα σκοτάδια της, τον κακοποιητικό πατέρα της, τους φόβους της, ο Νικολάι μαθαίνει να ανοίγεται, να σωματοποιεί και να δείχνει τα συναισθήματά του κάτι που ποτέ μέχρι τότε δεν είχε κάνει. Έχει φόντο την όμορφη Ρωσία και συγκεκριμένα τον κόσμο της μαφίας για τον οποίο αγαπώ να γράφω. Είναι εκρηκτικός έρωτας που περνάει φυσικά από σαράντα κύματα.

-Τι σας εμπνέει γενικότερα για τα έργα σας;

Οι συναναστροφές με ανθρώπους, συζητήσεις, κάτι που θα δω ή θα διαβάσω, μια σκηνή στον δρόμο, ο έρωτας. Κυρίως ο έρωτας. Τον παρατηρώ σε γνωστούς και αγνώστους γύρω μου. Πολλές φορές μπορεί να είναι και μια απλή φράση που απλά θα κάνει ένα κλικ μέσα μου και θα είναι αυτή η σπίθα που θα δώσει έμπνευση για μια ολόκληρη ιστορία.

-Υπάρχουν σκέψεις για έκδοση επόμενου βιβλίου; Έχετε προχωρήσει ίσως σε κάποιες συζητήσεις;

Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να εκδοθούν κι άλλα εννοείται. Έχω ήδη έτοιμα κάποια. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι ακόμη με τον εκδοτικό, είναι πολύ νωρίς, το βιβλίο μου έκλεισε μόλις δύο εβδομάδες από την ημέρα κυκλοφορίας του.

-Θεωρείτε πως το είδος που γράφετε κερδίζει το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα; Έχετε παρατηρήσει να το κρίνουν αρνητικά λόγω του περιεχομένου του;

Η αισθηματική λογοτεχνία έχει αναμφίβολα φανατικό αναγνωστικό κοινό και άτομα που αγαπούν και στηρίζουν το είδος. Δυστυχώς, παρά το μεγάλο κοινό είναι ένα είδος αρκετά παρεξηγημένο. Στην Ελλάδα ο ελιτισμός στην λογοτεχνία είναι ένα φαινόμενο πολύ υπαρκτό και ορισμένες φορές ενοχλητικό. Δε χρειάζεται να μπαίνουμε σε διαδικασία να επεξηγούμε συνέχεια γιατί προτιμάμε να διαβάζουμε κάτι. Εξάλλου η ανάγνωση είναι ένα χόμπι πολύπλευρο. Το ότι τη μία μέρα θα διαβάσεις έναν Ρώσο κλασικό και την άλλη κάποιο αισθηματικό μυθιστόρημα δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να θίγει κάποιον ή να τον κάνει να αισθάνεται έντονα την ανάγκη να καταδείξει την ύπαρξη ή μη ποιότητας του είδους. Ας διαβάζει ο κόσμος ο,τι θέλει και ο,τι τον ευχαριστεί, ας βλέπει τη μία μέρα μια χολιγουντιανή ταινία δράσης και την άλλη ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Θα ήμασταν όλοι πολύ χαρούμενοι αν απλά αποδεχόμασταν πως οι προτιμήσεις είναι κάτι υποκειμενικό.

-Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας!

Εγώ ευχαριστώ για τις υπέροχες ερωτήσεις!

Άποψη για το βιβλίο: εδώ

Μάρα Ιωάννου – Χόρεψε για Μένα, για το βιβλίο και την συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Βάλια Λαμπρινοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Αγαπάει τα βιβλία και το θέατρο, και περνάει τον ελεύθερο χρόνο της διαβάζοντας. Η αρθρογραφία προέκυψε ξαφνικά, σε μια προσπάθεια να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο της, και κατέληξε ως ένα από τα ενδιαφέροντά της. Της αρέσει να γράφει κριτικές και άρθρα σχετικά με το θέατρο και τα βιβλία.