Το Alexander: The Making of a God είναι το νέο ντοκιμαντέρ – ιστορική σειρά 6 επεισοδίων διάρκειας 45 λέπτων του Netflix.
Η σειρά από την αρχή ακόμα (πριν το 5ο λεπτό) του πρώτου επεισοδίου, φροντίζει να τραβήξει τα βλέμματα με την προσέγγιση της ερωτικής σχέσης του Μ. Αλέξανδρου με τον Ηφαιστίωνα. Υπάρχει βέβαια εδώ μία έντονη αντίθεση ακόμα και στα λόγια του ειδικού ιστορικού ο οποίος αναφέρει πως: Η ομοφυλοφιλική ερωτική σχέση των δύο αντρών είναι δεδομένη αλλά στον αρχαίο κόσμο η έννοια της ομοφυλοφιλίας δεν ήταν παρόμοια με την σημερινή καθώς είχαν άλλη αντίληψη της σεξουαλικότητας τους.
Αυτή η προσέγγιση με λογική κλειδαρότρυπας του Μέγα Αλέξανδρου όπως είναι αντιληπτό δεν προμηνύει να δει ο θεατής κάτι αξιόλογο. Ο Ηφαιστίωνας παιδαριωδώς τον αποκαλεί διαρκώς: ”Alex” μπροστά στους στρατηγούς του, με την λογική της ερωτικής σχέσης τους (μάλλον) αν και πρόκειται για τον βασιλιά. Φυσικά η ερμηνεία και προσέγγιση αυτή δεν είναι η μόνη αδύναμη που πάσχει σε τραγικό βαθμό. Όλες οι ερμηνείες είναι κάτω του μετρίου.
Στο ντοκιμαντέρ οι μάχες είναι στημένες πρόχειρα (με λίγους κομπάρσους και μέτρια CGI) δεν υπάρχει ανάλυση επαρκώς της διαβόητης μακεδονικής φάλαγγας και τον σχηματισμό της, ούτε τη δράση της στο πεδίο, κάτι απαράδεκτο. H ταινία του Όλιβερ Στόουν Alexander (2004 film) έχει επικές μάχες και προσεγγίζει σωστότερα τον πόλεμο στην αρχαιότητα, αν και αυτή η ταινία απέτυχε στην ουσία της και έτσι τιμήθηκε με 6 χρυσά βατόμουρα καθώς πάσχει στις ερμηνείες και κάπως έτσι κατέληξε να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες του Hollywood (Γνωστές κινηματογραφικές ταινίες που απέτυχαν εμπορικά -Μέρος Α’). Aυτή η ταινία να υπερέχει στην απεικόνιση και τον ρεαλισμό της μάχης ενός ντοκιμαντέρ, είναι τραγικό και φανερώνει την προχειρότητα της παραγωγής του Netflix.
Κάποιες ακόμα αστοχίες της σειράς – ντοκιμαντέρ είναι ότι μας δείχνει το πώς σώθηκε από τον Κλείτο, αλλά δεν μας αφηγείται ενδελεχώς το πώς ο Αλέξανδρος έφτασε τελικά στο να θανατώσει τον Παρμενίωνα, μετά τη συνωμοσία του γιου του εναντίον του στρατηλάτη. Ακόμη, μας ξεπετάει τον θάνατο του Αττάλου, που είχε παίξει κομβικό ρόλο στη δολοφονία του Φιλίππου, η οποία με τη σειρά της είχε ανοίξει τον δρόμο για την παντοδυναμία του Αλεξάνδρου.
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι κάποιες πληροφορίες που δίνονται σκόρπιες και ακούγονται για πρώτη ίσως φορά καθώς δεν είναι ευρέως διαδεδομένες όπως ότι υπήρχαν Έλληνες μισθοφόροι στο πλευρό του Δαρείου, που και αυτό το δεδομένο πάσχει καθώς βασικό γνώρισμα του αρχαίου κόσμου είναι πως η αρχαία Ελλάδα ήταν δομημένη ως πόλεις – κράτη χωρίς ενιαία υπόσταση.
Αυτό ήταν και ένα από από τα κατορθώματα του Μ. Αλέξανδρου, να κατακτήσει πρώτα όλα τα εδάφη της Ελλάδας και μετά υπό την ηγεμονία του να οδηγήσει για πρώτη φορά έναν ενιαίο στρατό ενάντια στον Πέρση βασιλιά Δαρείο που ηγούνταν της Περσίας, μίας τεράστιας αυτοκρατορίας.
Το προσωνύμιο Μέγας του αποδόθηκε λόγω των μέγιστων στρατιωτικών του ικανοτήτων όπου είχαν ως αποτέλεσμα ο μικρότερος στρατός υπό την ηγεσία του να καταφέρνει να νικάει διαρκώς τον μεγαλύτερο στρατό που είχε απέναντί του. Η Μάχη των Γαυγαμήλων είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, εκεί με την άψογη στρατηγική του κατάφερε να νικήσει με 47.000 στρατιώτες τον πολυάριθμο στρατό των Περσών του Δαρείου Γ΄ της Περσίας όπου αριθμούσε 120.000 με σύγχρονες εκτιμήσεις ενώ οι αρχαίες πηγές κάνουν λόγο για 250.000 ως και 1.000.000.
Ενδιαφέρον θα είχε τέλος να υπήρχε και η άποψη ιστορικών και αναλυτών των χωρών που σήμερα βρίσκονται στις εκτάσεις που κατέκτησε ο Μ. Αλέξανδρος ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν την ίδια άποψη γι’ αυτήν την ιστορική προσωπικότητα, φυσικά ούτε αυτό υπάρχει, αντιθέτως έχουν επιλεγεί ειδικοί μόνο από τα δυτικά κράτη.
Κάπως έτσι καταγράφεται ακόμα μία αποτυχημένη επιπόλαιη και αρκετά φθηνή προσέγγιση τηλεοπτικής μεταφοράς του Μέγα Αλέξανδρου η οποία θέλει αλλά δεν καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή, καθώς τα φάλτσα είναι περισσότερα από τα θετικά κάτι που φανερώνει τεράστια αδυναμία στην προσέγγιση της ιστορίας και εφόσον πρόκειται για ντοκιμαντέρ όπου η πιστότητα, ο ρεαλισμός και τα ακριβή ιστορικά στοιχεία είναι απαραίτητα συστατικά, σε αντίθεση με μια ταινία, το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται ως αρνητικό.
Πηγές:
The Mythologist: Μια Γνώμη για τον «Αλέξανδρο» του Netflix!
Το Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού παίζει από σήμερα στο Netflix
To “Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός θεού” έκανε ντόρο για όλους τους λάθος λόγους.
Netflix: Αντιδράσεις προκάλεσε η σκηνή που δείχνει τον Μέγα Αλέξανδρο να φιλάει τον Ηφαιστίωνα