America Online: Η εταιρεία που μας έμαθε το ίντερνετ!

Η AOL ή αλλιώς America Online ήταν από τους πρωτοπόρους του διαδικτύου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και από τις πιο αναγνωρισμένες μάρκες διαδικτύου στις Η.Π.Α., καθώς εκείνη την περίοδο δεν ήταν τόσο διαδεδομένο το διαδίκτυο και δεν υπήρχαν πολλές εταιρείες. Η εταιρεία ήταν τόσο διάσημη στην εποχή της που αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία «You’ve Got Mail» το 1998 με τους Tom Hanks και Meg Ryan. Οι βασικές υπηρεσίες την περίοδο άνθησης της εταιρείας ήταν υπηρεσίες dial-up, e-mail, instant messaging, web browser.

Το 1991 η AOL είχε ένα σημαντικό σκοπό, να διαδώσει το διαδίκτυο στο ευρύ κοινό και όχι μόνο σε ακαδημαϊκούς ή επιστήμονες που ήταν οι βασικοί που χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Ένα άλλο στοιχείο ήταν η απλότητα στη χρήση. Οι υπολογιστές εκείνη τη δεκαετία δε διέθεταν modem, καθώς οι κατασκευαστές δεν θεωρούσαν ότι ο κόσμος θα ήθελε να βρίσκεται στο διαδίκτυο και οι servers ήταν αρκετά πολύπλοκοι στη χρήση, αφού απαιτούσαν εξειδικευμένο προσωπικό. Η AOL ήθελε να ξεπεράσει τέτοια εμπόδια.

Το 1992 η μετοχή άξιζε 11,50 δολάρια. Από το 1993 ξεκίνησε μια επιθετική στρατηγική προκειμένου να αποκτήσει καινούριους χρήστες στις υπηρεσίες της. Έτσι, άρχισαν οι μαζικές αποστολές από δισκέτες και CD με το λογισμικό της εταιρείας και μερικές ώρες δωρεάν υπηρεσίες σε υποψήφιους πελάτες. Και όπως όλα έδειξαν πέτυχε! Από σχεδόν 200.000 εγγραφές το 1992 έφτασε τις 25.000.000 εγγραφές μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Στις αρχές του 2000 έγινε μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην ιστορία, καθώς η AOL απέκτησε την Time Warner με ποσό της τάξεως των 160 δις. δολαρίων. Φαινόταν καλή ιδέα, διότι η Time Warner διέθετε μάρκες όπως το CNN και HBO. Και τότε άρχισε η πτώση. Ένας σημαντικός παράγοντας ήταν η φούσκα dot com που έπληξε τις εταιρείες διαδικτύου εκείνη την περίοδο. Το 2002 κατέγραψε απώλειες σχεδόν 99 δις. δολαρίων, ένα ιστορικό ποσό απωλειών. Η συγχώνευση των 2 εταιρειών φαίνεται πως δεν πέτυχε δημιουργώντας προβλήματα στο εσωτερικό τους περιβάλλον. Επίσης, ερχόταν και ο ανταγωνισμός από άλλες εταιρείες κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους.

Μέχρι το 2006 ο κόσμος άρχισε να προτιμάει τη σύνδεση broadband σε σχέση με τη dial-up σύνδεση της AOL. Yahoo, Google, MSN, Microsoft άρχισαν να παίρνουν τη θέση της AOL. Σύμφωνα με το C.E.O. της εταιρείας εκείνη την περίοδο, η AOL είχε την ευκαιρία να αγοράσει εταιρείες όπως το YouTube και να συνεργαστεί με το Facebook, αλλά φαίνεται πως δεν υπήρχε η κατάλληλη στήριξη. Από κει κι έπειτα δεν κατάφερε να αναδειχθεί ξανά στις κορυφαίες εταιρείες. Όμως, σίγουρα θα μείνει στην ιστορία ως η εταιρεία που έμαθε το διαδίκτυο στον κόσμο.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/AOL

The Rise And Fall Of AOL
AOL: The Rise and Fall of the First Internet Empire

Εικόνες:Trending Topics 2019, ken fager

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.