Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Έρωτες με λέξεις καμωμένοι. Λέξεις με έρωτα βαμμένες. Μέχρι που έγιναν ένα και άφησαν το σημάδι τους στα χρόνια που πέρασαν. Έρωτες Αθάνατοι που στην ιστορία έχουν ξαπλώσει…
Μέσα σε αυτό το βιβλίο μπορούμε να βρούμε τους τρόπους που διάφοροι λογοτέχνες εξέφρασαν τον έρωτά τους στους ανθρώπους που ερωτεύτηκαν και έμειναν ερωτευμένοι μέχρι το τέλος της ζωής τους. Δίνονται πληροφορίες για τη ζωή του καθενός ξεχωριστά και μετά περιγράφεται ο έρωτας τους μέσα από επιστολές, γράμματα και φυσικά… ποιήματα.
Το βιβλίο είναι υπέροχα οργανωμένο με φωτογραφίες των λογοτεχνών και τα γεγονότα τεκμηριωμένα από ασφαλείς πηγές.
Ίων Δραγούμης – Πηνελόπη Δέλτα: Ένας έρωτας που δεν άνθισε. Πόθοι που έμειναν ανεκπλήρωτοι. Άνθρωποι που χωρίστηκαν πριν καν σμίξουν. Τον γνώρισε όντας παντρεμένη. Η κοινωνική κατακραυγή και η ενδεχόμενη απώλεια των δύο κορών της την έκαναν να αφήσει τον μεγάλο της έρωτα. Αργότερα ο Δραγούμης σύναψε δεσμό με την Μαρίκα Κοτοπούλη και έμεινε μαζί της ως την δολοφονία του το 1920.
Ανδρέας Εμπειρίκος – Μάτση Χατζηλαζάρου: Γνωρίστηκαν όταν αυτή πήγε στο γραφείο του να ζητήσει βοήθεια αφού αυτός ήταν ψυχαναλυτής. Ακόμα κι όταν χώρισαν και μετά τον θάνατό του έγραψε το «Αντίστροφη Αφιέρωση» αφιερωμένο ανοικτά σ’ εκείνον.
Περικλής Γιαννόπουλος – Σοφία Λασκαρίδου: Η πρώτη τους συνάντηση έγινε μια μέρα που αυτή επέστρεφε σπίτι και αυτός σταμάτησε να κόψει ένα λουλούδι. Έτσι ξεκίνησε ο έρωτάς τους που έληξε με το γράμμα αυτοκτονίας του Γιαννόπουλου.
Κώστας Καρυωτάκης – Μαρία Πολυδούρη: Πιστεύω από τους πιο πολυσυζητημένους έρωτες στη λογοτεχνία. Αν και η σχέση τους έληξε άδοξα καθώς η αρρώστια του Καρυωτάκη τον ανάγκασε να χωρίσει την αγαπημένη του και στη συνέχεια έδωσε τέλος στη ζωή του στην Πρέβεζα.
Άγγελος Σικελιανός – Άννα Σικελιανού: Όταν γνωρίστηκαν ήταν ακόμη παντρεμένη. Ήταν αναπόφευκτο. Ακολουθήσε μία δικαστική διαμάχη και μετά o γάμος. Έμειναν μαζί μέχρι το τέλος του Σικελιανού το 1951.
Νίκος Καζαντζάκης – Ελένη Καζαντζάκη: Όλα ξεκίνησαν με ένα δώρο και μία αφιέρωση και τελείωσε το 1957 με τον θάνατο του Καζαντζάκη.
Κωστής Παλαμάς – Ελένη Κορτζά (Ραχήλ): Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η σχέση τους περιορίστηκε στα γράμματα που αντάλλασσαν και στις συναντήσεις στο γραφείο του. Η αλληλογραφία τους κράτησε μέχρι το 1935.
Από την Ειρήνη Λόκα