Γυναικεία απόλαυση: Ένα πολύπλοκο μυστήριο

Η σύγχρονη επιστήμη για το σεξ υπάρχει εδώ και λιγότερο από 100 χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε δεν έχουμε, ακόμα, βασική κατανόηση για το συγκεκριμένο σύστημα. Ο κόσμος, στις μέρες μας, νιώθει άβολα όταν μιλάει για το σεξ και την απόλαυση. Για αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η παιδεία που επικρατεί ανά τον κόσμο, που θεωρεί την σεξουαλική εκπαίδευση ασήμαντη και προαιρετική, ενώ μπορεί να μας μάθει πολλά για την σωματική αυτονομία και δύναμη.

Η απόλαυση συνδέεται βαθιά με το σεξ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τη σεξουαλική υγεία μέρος της γενικής ποιότητας της ζωής μας. Η θετική εξέλιξη, είναι πως υπάρχουν, πλέον, εκπαιδεύτριες/ες στο σεξ που διδάσκουν στον κόσμο να ζει με αυτοπεποίθηση και χαρά έχοντας ως γνώμονα την εκτενή διερεύνηση και γνώση.

Πώς θα άλλαζε η ζωή σας αν πηγαίνατε τον χρόνο πίσω και μαθαίνατε για το σώμα σας, για το σεξ;

  • Το σεξ κανονικά πονάει;
  • θα έπρεπε να υγραίνομαι ή να ερεθίζομαι;
  • Πώς μπορώ να αγαπήσω το σώμα μου και να έλκομαι από αυτό;

Απορίες που όλες οι γυναίκες έχουν (ή είχαν) και μπορούν να λύσουν με έρευνα στις πληροφορίες που πλέον έχουμε στα χέρια μας.

Γυναικεία ανατομία

Η γυναικεία ανατομία είναι από τα μεγαλύτερα αινίγματα που συνεχίζει να μπερδεύει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, κάτι που φαίνεται από τις αναφορές στον κόλπο ως κάτι που περικλείει τα πάντα.

Το σύνολο των γεννητικών οργάνων μιας γυναίκας, ονομάζεται αιδοίο. Στον κόσμο μας διδάσκεται λανθασμένα, ως «κόλπος». Εάν αναφερθείς στον κόλπο, περιορίζεσαι μόνο στην αναπαραγωγική λειτουργία.

Ο κόλπος, λοιπόν, είναι ένα από τα τρία στόμια που αλλάζει ως προς την ελαστικότητά του, ώστε να προσαρμοστεί στην γέννα, στη διείσδυση, ή στη γυναικολογική εξέταση. Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητα των κολπικών τοιχωμάτων.

Μετά, υπάρχει το εφηβαίο, συνήθως μια περιοχή με τρίχωμα, που είναι ορατή από την μπροστινή όψη μιας γυναίκας.

Η κλειτορίδα τώρα, είναι το πιο παρεξηγημένο κομμάτι της γυναικείας ανατομίας. Πιο ορατή απ’ όλα είναι η κλειτοριδική κουκούλα, μια πτύχωση του δέρματος που την προστατεύει. Η κλειτορίδα, ένα από τα πιο ευαίσθητα μέρη του γυναικείου σώματος, έχει δύο μεγάλους βολβούς που εκτείνονται κάτω από την επιφάνεια της κλειτορίδας.

Αυτοί οι δύο βολβοί είναι από στυτικό ιστό. Ανταποκρινόμενοι σε διέγερση, γεμίζουν με αίμα, ορθώνονται και είναι μια τεράστια πηγή απόλαυσης για τις γυναίκες.

Μύθος ή αλήθεια;

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που επικρατεί, σχετίζεται με τον υμένα που ερμηνεύεται ως σημάδι παρθενίας. Πιστεύεται πως πρέπει να γίνει διείσδυση στον κόλπο της γυναίκας, αλλιώς θεωρείται παρθένα. Και μπορείς να καταλάβεις αν συνέβη γιατί έσπασε ο υμένας της. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Όταν υπάρχει διείσδυση στον κόλπο, ο υμένας τεντώνεται. Αν σπάσει, όπως το δέρμα μας, θεραπεύεται. Δεν σπάει και μετά μένει σπασμένος. Δεν είναι σφραγίδα φρεσκάδας. Κι όμως η μεταφορά για το τι σημαίνει ο υμένας είναι τόσο ισχυρή, όχι λόγω όσων ισχύουν βιολογικά για τον υμένα, αλλά λόγω όσων ο πολιτισμός έχει καταστήσει αλήθεια.

Τι ακριβώς είναι ο οργασμός;

Πολλές γυναίκες πίστευαν πως απολάμβαναν οργασμό ενώ στην πραγματικότητα μπέρδευαν τις άλλες ευχάριστες αισθήσεις με τον οργασμό.

Η Αμερικανίδα νευροεπιστήμονας Nicole Prause υποστηρίζει πως ένας οργασμός, φυσιολογικά, είναι 8 με 12 συσπάσεις που συμβαίνουν σε όλη τη λεκάνη, αρχικά ανά ένα δευτερόλεπτο, κι όλο και πιο αργά μέχρι να τελειώσουν.

Τύποι οργασμών:

  • Κλειτοριδικός οργασμός
  • Κολπικός οργασμός που συνήθως συμβαίνει μέσω διείσδυσης
  • Πρωκτικός οργασμός
  • Μεικτός οργασμός, που συμβαίνει όταν βιώνεις τους δύο μαζί και τριπλός μεικτός οργασμός που πηγάζει και από τα τρία αυτά μέρη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι περίπου το 1/4 ως το 1/3 των γυναικών φτάνουν σε οργασμό μόνο από κολπική διέγερση. Τα υπόλοιπα 2/3 ως 3/4 των γυναικών μερικές φορές, σπάνια ή και ποτέ δεν φτάνουν σε οργασμό μόνο από κολπική διείσδυση.

Από πού πηγάζει κυρίως η αίσθηση του οργασμού; Από την κλειτορίδα.

Τι είναι τελικά το σημείο G;

Από επιστημονική άποψη, το σημείο G δεν υπάρχει. Ανατομικά, δηλαδή, δεν αναγνωρίζεται κουμπί για πρόκληση έκστασης μέσα στον κόλπο. Είναι αλήθεια ότι για κάποιες γυναίκες, όταν ο στυτικός ιστός της εσωτερικής κλειτορίδας διογκώνεται από διέγερση, ίσως πιέζει προς το μπροστινό τοίχωμα του κόλπου. Άρα αυτό που θεωρούμε ως σημείο G είναι η κλειτορίδα που διεγείρεται από μέσα.

Γνώσεις σαν και αυτές, μας τις μετέδωσαν κυρίως γυναίκες ερευνήτριες, ψυχοθεραπεύτριες και εκπαιδεύτριες για θέματα που αφορούν την γυναικείο σεξουαλικό κόσμο. Ο φεμινισμός δημιούργησε ένα πλαίσιο που επέτρεπε στις γυναίκες να εισέλθουν σε κάποιους χώρους και να ερευνήσουν όλες αυτές τις δυνατότητες της γυναικείας ανατομίας. Με όλη αυτή την πρόοδο, είμαστε ακόμα στην αρχή.

Μπορεί να φαίνονται πολλά χαοτικά και ξένα στο ταξίδι γνωριμίας με τον εαυτό μας αλλά η αυτοπεποίθηση που θα κερδίσουμε πιστέψτε με αξίζει!