Human Nature, το κανάλι στο YouTube που μας ταξιδεύει σε μονοπάτια της ιατρικής μέσα από ένα ξεχωριστό και διασκεδαστικό τρόπο. Η δημιουργός του καναλιού είναι η Άννα Ζαγοριανού η οποία ξεκίνησε την ιατρική το 2013 στο Βουκουρέστι και από το Σεπτέμβρη του 2019 είναι επίσημα γιατρός!
-Πώς σου ήρθε η ιδέα να ξεκινήσεις ένα τέτοιο κανάλι στο YouTube;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Σαν φοιτήτρια χρειάστηκε αρκετές φορές να συμβουλευτώ το YouTube για διάφορα ιατρικά θέματα στα αγγλικά π.χ. όταν κάποιος καθηγητής δεν εξηγούσε κάτι καλά ή όταν εγώ δεν κατανοούσα κάτι. Και αναρωτήθηκα για ποιο λόγο δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά. Επίσης, όταν βοηθούσα κάποιους συμφοιτητές μου στην ιατρική, διαπίστωσα πως όταν μαθαίνεις κάτι, για να το διδάξεις σε άλλους και όχι απλώς για να το δώσεις σε εξεταστική, σου μένει πιο εύκολα. Οπότε, με βοηθούσε και μένα προσωπικά στο δικό μου «διάβασμα».
-Από πού εμπνεύστηκες το όνομα του καναλιού;
Το αστείο είναι ότι μπορεί να ψάχνεις ώρες για μια ιδέα και να σου έρθει η «φώτιση» εκεί που δεν το περιμένεις! Ήμουν ανάμεσα σε 2 ονόματα. Το ένα ήταν το Be curious και το άλλο αυτό που έχω τώρα. Ρώτησα γνωστούς και φίλους και κατέληξα στο Human Nature.
-Γιατί επέλεξες να φτιάχνεις βιντεάκια τύπου καρτούν;
Καταρχάς, ήμουν πάντα λάτρης του καρτούν! Γενικά, ήθελα να παρουσιάσω κάτι που να το καταλαβαίνουν όλοι, ακόμα και όσοι δεν έχουν υπόβαθρο στην ιατρική ή να ασχολούνται με κάτι παρεμφερές. Θεωρώ πως σε οποιαδήποτε επιστήμη δεν υπάρχει κάτι δύσκολο, για να το κατανοήσεις. Το θέμα είναι πώς θα το παρουσιάσεις στον κόσμο, ώστε να είναι προσιτό και κατανοητό. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει περίπτωση να το δει και ένα μικρότερο παιδί και ίσως να παρατηρήσει ότι έχει κλίση πάνω σε αυτό τον τομέα.
-Πόση ώρα χρειάζεται κατά μέσο όρο, για να δημιουργήσεις ένα βιντεάκι;
Συνήθως 1 μήνα! Το διάβασμα και το κείμενο μού παίρνει 1 έως 3 μέρες. Το σκίτσο γίνεται με το χέρι οπότε μου παίρνει και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μετά, η ηχογράφηση ένα απόγευμα και το τελικό «ράψιμο» εικόνας και ήχου 1-2 μέρες.
-Ποιες είναι οι ηλικίες που σε παρακολουθούν περισσότερο;
Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού έχει ηλικία 25-34 και το αμέσως επόμενο ανήκει στο διάστημα 18-24.
-Τι σχόλια λαμβάνεις σχετικά με τα βιντεάκια σου;
Στη συντριπτική πλειοψηφία είναι αρκετά θετικά και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Αρκετά σχόλια είναι και απορίες, γιατί με αυτό τον τρόπο σου δείχνει ο κόσμος ότι τα καταλαβαίνει και θέλει να αλληλεπιδράσει.
-Ποιο είναι το αγαπημένο σου βίντεο και ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο χρηστικό;
Αν έπρεπε να διαλέξω κάποιο βίντεο, θα διάλεγα τις οφθαλμαπάτες, γιατί είναι λίγο πιο «ελαφρύ» και είναι παιχνιδιάρικο. Ως χρηστικό σίγουρα τα πιο πρακτικά βίντεο, όπως την αρτηριακή πίεση ή το πώς να αντιμετωπίσεις ένα εγκεφαλικό. Είναι πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας.
-Αγαπημένος/η σου YouTuber;
Δεν ξέρω ποιον να σου πρωτοπώ! Καταρχάς, όλα τα παιδιά από το ελληνικό YouTube που αρκετοί με βοήθησαν και τους ευχαριστώ. Για παράδειγμα, Καθημερινή Φυσική, The Mad Sc1ent1st, Astronio, The Skeptic Theory, Tech to me About it, Smart Chemistry, Biotech Guy, Science Behind Music, Rogue Astrophysics, Stavros Louverdis. Από ξένα κανάλια Osmosis, Armando Hasudungan, Sam Webster, Kurzgesagt – In a Nutshell.
-Πότε ανακάλυψες ότι σε ενδιαφέρει η ιατρική;
Το κατάλαβα στα 16 μου! Ήταν από τις καλύτερες αποφάσεις που θα μπορούσα να έχω πάρει! Μέχρι τα 16 ασχολούμουν με την ιατρική σαν χόμπι, δηλαδή διάβαζα διάφορα περί ιατρικής κ.λπ. Με αυτό που ήθελα να ασχοληθώ τότε ήταν η αστροφυσική. Εν τέλει, το χόμπι μου το έκανα επάγγελμα και το «επάγγελμα» χόμπι!
-Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σε έννοιες, ασθένειες κ.λπ. της ιατρικής;
Τι να πρωτοπιάσεις εδώ! Από τα εμβόλια που προκαλούν αυτισμό, ότι υπάρχει φάρμακο του καρκίνου και δεν το δίνουν και γενικά διάφορες «υποτιθέμενες θεραπείες» που γιατρεύουν τον κόσμο. Βέβαια, δεν ευθύνεται πάντα ο κόσμος. Είναι και το σύστημα. Κάποια πράγματα πρέπει να διδάσκονται και στα σχολεία, όχι με λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, τα αντιβιοτικά χτυπούν βακτήρια, όχι ιούς, και η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν, διότι έχω ακούσει και το εξής: «Έχεις ίωση; Άρα, πρέπει να πάρεις αντιβίωση!»
-Ποια είναι η κατάσταση της ιατρικής στην Ελλάδα;
Ήμουν έξω 7 χρόνια και για τα πανεπιστήμια δεν γνωρίζω πολλά. Στα νοσοκομεία ξέρω ότι υπάρχουν ελλείψεις και οι γιατροί προτιμούν να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε πολύ καλούς επιστήμονες, οπότε μάλλον κάτι κάνουμε λάθος στην Ελλάδα!
-Πέρα από τα βιντεάκια σου τι προτείνεις να παρακολουθεί ο κόσμος, για να ενημερώνεται σωστά περί ιατρικής;
Λοιπόν, το Sam Webster για ανατομία, για φυσιολογία τον Armando Hasudungan, το Osmosis που έχει μικρά βιντεάκια και αναλύει φυσιολογία ή κάποιες ασθένειες. Μετά, το Alila Medical Media που είναι και αυτό για φυσιολογία, το AnatomyZone για ανατομία και στα πιο δύσκολα το ECGZone, αλλά είναι πιο πολύ για φοιτητές. Και τέλος, το The Resuscitationist που έχει κάποιες κλινικές περιπτώσεις και φυσιολογία, αλλά είναι και αυτό πιο δύσκολο.
Ανακαλύψτε το Human Nature στα social media:
Facebook: Human Nature – Medicine made simple
Instagram: human_nature_videos
Συνέντευξη στον Μιχάλη Δραμιτινό
Επιμέλεια συνέντευξης: Ευγενία Κελαράκου