Η πυθαγόρεια σκέψη

Η ζωή του

Ο Πυθαγόρας ήταν σημαντικός φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και ασχολούνταν και με την μουσική. Γεννήθηκε στη Σιδώνα της Φοινίκης το 580 π.Χ. και πέθανε το 490 στο Μεταπόντιο της Ιταλίας. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την ορολογία του φιλοσόφου, διότι υποστήριξε ότι πραγματικοί φιλόσοφοι είναι μόνο οι θεοί και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να την κατακτήσουν παρά μόνο να την προσεγγίσουν με κριτήριο την αλήθεια και τον αγώνα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατακτήσουν την φιλοσοφία επειδή ανήκουν στα θνητά όντα.

Ήταν μαθητής του Φερεκύδη και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους φιλοσόφους διότι ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Περσία, τη Συρία, την Κρήτη κτλ. Στόχος των ταξιδιών του ήταν η αναζήτηση της απόλυτης γνώσης και επηρεάστηκε τόσο από τους Ίωνες όσο και από τον Ορφισμό. Ο ίδιο επηρέασε πολύ τον φιλοσοφικό και θρησκευτικό τομέα στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ και έγινε γνωστός για το Πυθαγόρειο Θεώρημά του, σύμφωνα με το οποίο το οποίο το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών ισούται με το τετράγωνο της υποτείνουσας κάτι το οποίο ισχύει μόνο για τα ορθογώνια τρίγωνα.

Πυθαγόρεια σχολή

Ο Πυθαγόρας συνήθιζε να χρησιμοποιεί σύμβολα στην διδασκαλία του. Ως βασική εκπαίδευση έθεσε την μουσική, η οποία απαλλάσσει τον άνθρωπο από τα πάθη, τις ασθένειες και του προσδίδει δύναμη να αντιμετωπίσει τις μετέπειτα δυσκολίες. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε την λύρα εμπνευσμένος από τον θεό Απόλλωνα.

Στην είσοδο της Πυθαγόρειας σχολής ήταν γραμμένη φράση «αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω» κάτι το οποίο το συναντάμε και στην είσοδο της Πολιτείας του Πλάτωνα. Η έκφραση αυτή αποδεικνύει πως αν κάποιος δεν γνωρίζει γεωμετρία δεν επιτρέπεται να εισαχθεί στην σχολή. Για τους Πυθαγόρειους τα πάντα στο σύμπαν διέπονται από αριθμούς με κυρίαρχη την μονάδα. Αν οι άνθρωποι αντιληφθούν όχι μόνο τις αριθμητικές έννοιες αλλά και τα αξιώματα τότε μπορούν να αντιληφθούν και τον κόσμο γύρω τους.

Οι Πυθαγόρειοι έδωσαν στο δόγμα τους μία «γνωσιοθεωρητική διάσταση», ο αριθμός είναι αυτός που καθιστά τα πράγματα γνωστικά αντικείμενα. Κατά τον Ιάμβλιχο ταυτίζεται με την τετρακτύν ή τετράδα που ονομαζόταν δεκάδα, αποτελεί θεμελιώδες δόγμα των Πυθαγόρειων. Η τετρακτύς αποτελείται από φυσικούς αιρθμούς [1,2,3,4=10] που παριστάνεται με τελείες, οι οποίες είναι έτσι τοποθετημένες ώστε να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Οι αριθμοί αυτοί παριστάνουν όλες τις αρμονίες και μεταγενέστερα ο Πυθαγόρας τους ανακάλυψε στη μουσική κλίμακα. Ο τέλειος αριθμός είναι το 10 επειδή προκύπτει από το άθροισμα των τεσσάρων αριθμών. Οι Πυθαγόρειοι υποστήριζαν ότι τα ουράνια σώματα είναι δέκα και επειδή τα ορατά ουράνια σώματα είναι εννέα [γη, σελήνη, ήλιος, πέντε πλανήτες και η ουράνια σφαίρα] δημιούργησαν την αντί-γή για να γίνουν δέκα. Η αντί-γή θεωρείται ο δέκατος πλανήτης που είναι αόρατος από την Γη.

Πηγές:

https://www.evprattein.gr/el/pythagoras-o-samios

https://www.characters.gr/site/gr/stories/classic/pythagoras-arithmoi-kosmos-el

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΝΙΚΟΣ ΑΥΓΕΛΗΣ ,Ζ΄ΕΚΔΟΣΗ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ Κ & Μ.ΑΝΤ.ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Είμαι φοιτήτρια του τμήματος φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Τα θέματα που μου προκαλούν περισσότερο ενδιαφέρον σχετίζονται με τον άνθρωπο και την κοινωνία και οι θεματικές ενότητες που θέλω να ασχοληθώ είναι η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, τα παιδαγωγικά, η φιλοσοφία και η εγκληματολογία.