Γκ. Μαγιορκίνης: «Ο καλός καιρός θεωρείται σύμμαχός μας»

Ο Επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλάει στο Your e-articles για διάφορα θέματα που μας απασχολούν σχετικά με τον κορωνοϊό.

Κύριε Μαγιορκίνη, εμφανιστήκατε στις οθόνες μας τον τελευταίο καιρό «κουβαλώντας ένα βαρύ βιογραφικό». Πείτε μας περιληπτικά λίγα λόγια για εσάς.

Είμαι Επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας. Τελείωσα την Ιατρική Σχολή Αθηνών, έκανα μεταπτυχιακό στην Βιοστατιστική, διδακτορικό στη Μοριακή επιδημιολογία ιών και πήρα ειδικότητα Μικροβιολόγου. Πήγα στην Οξφόρδη σε θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή και στη συνέχεια πήρα υποτροφία «Μαρί Κιουρί» και μια δεύτερη υποτροφία από το Ιατρικό Συμβούλιο. Έχω βραβευτεί για την έρευνά μου στην εξάπλωση της Ηπατίτιδας C σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαι ένας από τους ηγέτες της έρευνας των 100.000 γονιδιωμάτων.

Η πανδημία του κορωνοϊού μαζί με τον φόβο έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας. Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα; Ποια είναι η πρόβλεψή σας;

Η πανδημία έχει προοπτικές να πάει πάρα πολύ καλά όσον αφορά την Ελλάδα. Βασικό στοιχείο είναι η καταστολή της νόσου σε πρώιμο στάδιο που έχει σχεδόν επιτευχθεί, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών για να αντιμετωπιστεί και μελλοντικά, αν χρειαστεί, σε δύο επίπεδα: διάγνωση και θεραπεία. Ο τομέας που χρειάζεται προσοχή είναι ο τουρισμός, επειδή αφορά το 20% περίπου του Α.Ε.Π. της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός δίνει στην Ελλάδα σημαντική οικονομική πνοή. Όμως πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο για πιθανή έξαρση της πανδημίας κυρίως τους μήνες που υποδεχόμαστε τους περισσότερους τουρίστες.

Ποιο ρόλο πιστεύετε ότι θα διαδραματίσουν στην εξέλιξη της νόσου οι καλύτερες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τους επόμενους μήνες;

Ο καλός καιρός θεωρείται σύμμαχός μας κι αυτό γιατί βοηθάει με τρεις κυρίως τρόπους. Πρώτον, ο κόσμος περνάει περισσότερες ώρες σε ανοιχτούς χώρους. Επομένως, αποφεύγεται ο συνωστισμός. Δεύτερον, ακόμα και οι κλειστοί χώροι αερίζονται καλύτερα, αφού λόγω ζέστης υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα πιο εύκολα πλέον. Και τρίτον, σύμφωνα με μελέτες, η επιβίωση του ιού σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας είναι μειωμένες. Όλα αυτά θα μειώσουν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που διαχωρίζει τον κορωνοϊό από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα;

Τα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά του κορωνοϊού είναι ο ξηρός επίμονος βήχας, η ανοσμία (έλλειψη μυρωδιάς) και η αγευσία (έλλειψη γεύσης).

Πώς γίνεται η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικά άτομα; Κουβαλούν το ίδιο ιικό φορτίο με τους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα;

Η μετάδοση του ιού, παρότι στην περίπτωση των ασυμπτωματικών δεν υπάρχει βήχας ή φτέρνισμα, γίνεται με τον κλασικό τρόπο. Δηλαδή, μέσω των σταγονιδίων που παράγονται κατά την αναπνοή. Δε γνωρίζουμε ακόμα με σιγουριά αν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς έχουν το ίδιο ιικό φορτίο με τους ασθενείς που εμφανίζουν εκτεταμένη συμπτωματολογία.

Στο πλαίσιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την προστασία μας είναι και το άνοιγμα των σχολείων. Πιστεύετε ότι είναι επικίνδυνο κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση;

Υπάρχει σαφώς ένας βαθμός κινδύνου, αλλά μέσω της σταδιακής άρσης των μέτρων θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε αυτόν τον κίνδυνο και κατ’ επέκταση να τον ελέγξουμε.

Είμαστε κοντά σε κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού και στο εμβόλιο που περιμένει η παγκόσμια κοινότητα;

Μια μερική αποτελεσματικότητα φαίνεται ότι έχει η ρεμδεσιβίρη. Όσον αφορά το εμβόλιο, ευελπιστούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν οι μελέτες. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε προπαρασκευάζονται εμβόλια, για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία της διάθεσής τους όταν  θα έχει ολοκληρωθεί επισήμως η ερευνητική διαδικασία.

Πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε σύντομα να γυρίσουμε πλήρως στην παλιά μας καθημερινότητα ή θα πρέπει να ξεχάσουμε τις αγκαλιές, τα φιλιά και τις χειραψίες για πολύ καιρό ακόμα;

Χωρίς τις τρεις βασικές προϋποθέσεις καταπολέμησης του ιού, δηλαδή φάρμακο, εμβόλιο ή εκρίζωση, δυστυχώς η συμπεριφορά μας θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται στο πλαίσιο των περιορισμών κρατώντας κοινωνικές αποστάσεις. Όταν κάποια στιγμή θα έχουμε διαθέσιμο το εμβόλιο και αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρη επιστροφή στην προ-κορωνοϊού ζωή μας.

Μιας και το έχουμε όλοι μας ανάγκη, ας κλείσουμε με ένα αισιόδοξο μήνυμα από εσάς.

Θεωρώ ότι η πανδημία δεν έκανε μόνο κακό. Μας δόθηκε η ευκαιρία για αλλαγές που, ενώ θέλαμε και έπρεπε να κάνουμε, δεν τολμούσαμε. Έχουμε εκμεταλλευτεί την πανδημία για βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας και για ισχυροποίηση των επιστημονικών συνεργασιών. Επενδύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό, ιατρικό και ερευνητικό, που αργότερα θα φέρει σημαντικά οφέλη. Ευχή μου είναι να περάσουμε τη δοκιμασία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες!

Συνέντευξη στη Ζωή Χριστακοπούλου

Επιμέλεια συνέντευξης: Ευγενία Κελαράκου

Είμαι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας Παντείου και εξειδικεύομαι στην Ψυχολογία και στην Συμβουλευτική. Μελλοντικά θα ήθελα να εκπαιδευτώ και στο life coaching. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω! Με συναρπάζει επίσης η επαφή με την φύση μέσω της ενασχόλησής μου με την Μελισσοκομία! Ελπίζω και εύχομαι τα άρθρα μου να σας φανούν ενδιαφέροντα!