Πώς Οι Πεποιθήσεις Και Οι Αξίες Μας, Μας Καθορίζουν

Γεννιόμαστε ίδιοι, σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, χώρες και συνθήκες αλλά είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορεί να μην μας δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες όμως όταν πλέον ενηλικιωθούμε, δυνητικά έχουμε όλοι την ίδια ευκαιρία για να εξελιχτούμε.

Συμφωνώ πως σε κάποιους η ζωή δεν έχει «χαριστεί», πως από μικρή ηλικία ορισμένοι άνθρωποι περνούν καταστάσεις δύσκολες. Τι χρειάζεται όμως για να ζήσουμε την ζωή που επιθυμούμε, έχετε αναρωτηθεί;

Χρειάζεται η θέληση να γίνω, αυτό που εγώ θέλω να είμαι.

Όλοι μας έχουμε και από ένα παράδειγμα ανθρώπου στον κύκλο μας που παρόλες τις αντίξοες συνθήκες της παιδικής ή ενήλικης ζωής του, είχε την θέληση να αναπτυχθεί και τελικά το κατάφερε. Γιατί;  Μα γιατί πίστεψε σε αυτό που ήθελε να γίνει και δεν έβλεπε μπροστά του εμπόδια παρά μόνο ευκαιρίες.

Τι θέλετε από την ζωή σας και τι είναι αυτό που σας σταματάει από το να το αποκτήσετε;

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι τρέχουν μονίμως για να αποκτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνουν. Υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που ενώ αποκτούν τελικά τους καρπούς των κόπων τους δεν μπορούν να τους απολαύσουν.

Ίσως να μην είναι πάντα εύκολο να αποκτήσεις μια ζωή έτσι όπως την επιθυμείς, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο, αν δουλεύεις με στρατηγική και μεθοδικότητα.

Τα 2 μοναδικά πράγματα που ελέγχουν τα πάντα στην ζωή μας είναι οι πεποιθήσεις και οι αξίες μας.

Οι πεποιθήσεις είναι ιδέες, απόψεις που ο κάθε άνθρωπος θεωρεί ως αληθινές.  Μπορεί να προέρχονται από τις προσωπικές του εμπειρίες, από εμπειρίες άλλων, από τους κανόνες της κοινωνίας μέσα στην οποία μεγάλωσε, από το τί του έχει πει ο γονιός ή ακόμα και ο δάσκαλος. Είναι λοιπόν εμπειρίες που βασίζονται στην πορεία της εξέλιξής μας από παιδιά έως την ενηλικίωση, οι οποίες κατά την πάροδο των χρόνων έχουν εδραιωθεί μέσα μας και τελικά καθορίζουν τις σκέψεις μας, τις δράσεις μας, τις συμπεριφορές μας.

Οι πεποιθήσεις αυτές καθώς μεγαλώνουμε και εγκαθίστανται μέσα μας μετουσιώνονται σε αξίες. Μερικά παραδείγματα αξιών είναι, ευτυχία, αποδοχή, ανάπτυξη, οικογένεια, σοφία κ.ο.κ

Κατανοείτε λοιπόν πως αυτό που καθορίζει τις κινήσεις μας, τις συμπεριφορές μας και τα αποτελέσματά μας είναι οι πεποιθήσεις και οι αξίες μας. Το δύσκολο κομμάτι στην ζωή μας αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι όταν συγκρούονται οι αξίες μας.

Άραγε έχετε αναρωτηθεί ποιες είναι οι αξίες σας και κατά πόσο σας επηρεάζουν στις αποφάσεις σας έστω και χωρίς να το συνειδητοποιείτε;

Ίσως σας έχει συμβεί, να βρίσκεστε σε έναν χώρο,  επαγγελματικό ή με μια ομάδα ανθρώπων, μέσα στον οποίο χωρίς να συνειδητοποιείτε τον λόγο απλά δεν μπορείτε να εκφραστείτε, να νιώσετε ελεύθερα, άνετα και να αναπτυχθείτε. Αυτό συμβαίνει γιατί για κάποιο λόγο συγκρούονται οι αξίες σας.

Ίσως για αυτό ενώ πήρατε εκείνη την προαγωγή ή όταν αλλάξατε εργασιακό περιβάλλον, τελικά δεν νιώσατε την ικανοποίηση που περιμένατε.

Οι πεποιθήσεις λοιπόν μετατρέπονται σε αξίες, οι οποίες με τις σειρά τους καθορίζουν την στάση μας άρα και την συμπεριφορά μας.

Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη στρατηγική ώστε να οδηγηθούμε στην εκπλήρωση των στόχων μας, η αναγνώριση πεποιθήσεων και αξιών είναι καθοριστική.

Μέσα λοιπόν από μια coaching συνεργασία αναγνωρίζουμε ποιες είναι οι πεποιθήσεις μας, εντοπίζουμε ποιες αξίες καθορίζουν τις στάσεις μας, καθοδηγούν τις πράξεις μας και τελικά μαθαίνουμε τον λόγο για τον οποίο βιώνουμε τις όποιες δυσκολίες.

Με αυτόν τον τρόπο είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα νέο στρατηγικό πλάνο δράσης και με μεθοδικότητα να προχωρήσουμε για την ολοκλήρωση των στόχων μας.

Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας και μόνο όταν τις αναζητήσουμε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Για υπηρεσίες coaching επισκεφτείτε:

mariabakirtzi.com

Πηγή: https://mariabakirtzi.com/pos-oi-pepoithiseis-kai-oi-aksies-mas-mas-kathorizoun/

Business & Executive Coach with focus on Personal & Corporate Development. To coaching είναι ο δρόμος προς την προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή. Είναι ο δρόμος που επέλεξα να χαράξω, όχι όμως μόνη μου, μαζί με όσους επιθυμούν να εκπληρώσουν το δικό τους στόχο.