Συνέντευξη με τα Χίλια Χρόνια: «Η ομορφιά ενός συγκροτήματος είναι ότι μέσα από την πολυφωνία βγαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»

Τέσσερις φίλοι. Ο Αλέξης, ο Κώστας, ο Χάρης και ο Νίκος. Ένα συγκρότημα-μια καρδιά. Δραστηριοποιούνται στην Αλεξανδρούπολη και επιμελούνται εξ ολοκλήρου τα τραγούδια που γράφουν κάνοντας τη παραγωγή, τις ηχογραφήσεις και τα videoclips. Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους τραγούδι, το Κάνε Κάτι Και Εσύ. Σήμερα, στο your e-articles τα Χίλια Χρόνια.

-Πώς δημιουργήθηκαν τα Χίλια Χρόνια;

Κώστας: Αρχικά τα Χίλια Χρόνια γεννήθηκαν ως τραγούδι, κέρδισαν το 3ο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2008 και μετά έγιναν συγκρότημα.

-Με ποια διαδικασία επιλέχθηκε το όνομα του συγκροτήματος;

Κώστας: Είναι δανεισμένο από τον στίχο του Καββαδία στο τραγούδι Cambays Water όπου λέει ο ποιητής και αν λείψεις, χίλια χρόνια θα σε περιμένω. Το δανείστηκα και του έδωσα το δικό μας νόημα ότι για πάντα θα κυνηγάμε τα όνειρά μας.

-Ήταν καθοριστική η συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2008;

Κώστας: Πολύ καθοριστική διότι ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή όπου σκεφτόμουν να τα παρατήσω. Όμως ήρθε το βραβείο και όλα μέτα μπήκαν σε μια σειρά.

-Πώς αναλογίζεστε τη συνεργασία σας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου;

Κώστας: Νιώθουμε μεγάλη τιμή αλλά και τύχη. Είναι μοναδικό το συναίσθημα να συνεργάζεσαι με το μουσικό ήρωα των παιδικών σου χρόνων.

-Που κινούνται τα ακούσματά σας;

Αλέξης: Σε ένα ευρύ ροκ φάσμα απο classic rock μέχρι και πιο καινούργια πράγματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τους Doors, Pink Floyd, Dire Straits, Jimι Hendrix, Joe Bonamassa αλλά και από Έλληνες τους Παύλο Σιδηρόπουλο,Τρύπες και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

-Πώς γράφετε τα κομμάτια σας;

Κώστας: Δεν υπάρχει στάνταρ φόρμουλα. Τις μουσικές τις γράφω εγώ και ο Χάρης Ιωαννίδης, ο κιθαρίστας μας. Είτε τις φέρνουμε αυτούσιες και έτοιμες, είτε τις δοκιμάζουμε στην πρόβα, βάζει ο καθένας κάποιες ιδέες και μετά ο Αλέξης γράφει τους στίχους.

Είναι εύκολο να λειτουργείτε ως ομάδα; Τι είδους δυσκολίες έχετε να αντιμετωπίσετε;

Αλέξης: Σίγουρα σε μία μπάντα 4 ατόμων που λειτουργεί με ανοιχτούς ορίζοντες υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα που έχει να κάνει με την μουσική. Όμως αυτή είναι και η ομορφιά ενός συγκροτήματος ότι μέσα από την πολυφωνία βγαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

-Το 2009 κυκλοφόρησε ο δίσκος Φωτιά Μου Η Αγάπη. Πώς τον αναλογίζεστε 12 χρόνια μετά;

Κώστας: Με μεγάλη μας χαρά ακόμα ακούγεται στα αυτιά μας. Φρέσκος ο ήχος αν και πέρασαν τόσα χρόνια. Θα θέλαμε να είχε ακουστεί πιο πολύ αλλά τότε δεν διαθέταμε τα κατάλληλα μέσα.

-Πώς προέκυψε το νέο σας κομμάτι με τίτλο Κάνε Κάτι Και Εσύ;

Αλέξης: Αυτό το τραγούδι γράφτηκε πριν περίπου 10 χρόνια, τότε που ξεκινούσε η οικονομική – και όχι μόνο – κρίση στην Ελλάδα. Βλέπαμε το κακό που έχει έρθει πλέον μπροστά στην πόρτα μας και νιώθαμε ανήμποροι στο να αντιδράσουμε. Για να γίνει μία αλλαγή όμως στη ζωή μας προς το καλύτερο χρειάζεται πρώτα εμείς να πιστέψουμε στον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας, να διορθώσουμε πρώτα τον κακό εαυτό μας και μόνο τότε θα μπορέσει να έχει αποτέλεσμα μια συλλογική προσπάθεια για κάτι καλύτερο!

-Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στιγμή στη πορεία του συγκροτήματος που θεωρείτε ως κορυφαία;

Αλέξης: Σίγουρα είναι η συνεργασία μας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Η συμμετοχή του στο τραγούδι μας  Δεν Έχει η Θάλασσα Άκρη και οι κοινές εμφανίσεις μας ανοίγοντας κάποιες συναυλίες του.

-Κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο;

Αλέξης: Τα ανεκπλήρωτα όνειρα έχουν μία παγίδα. Μόλις πραγματοποιηθούν δημιουργούνται αμέσως καινούργια!

-Αν διαλέγατε ένα σπουδαίο συγκρότημα για να κάνετε tour και συναυλίες ποιο θα ήταν;

Αλέξης: Οι U2 των οποίων οι συναυλίες είναι ένα υπερθέαμα και είναι και απο τα αγαπημένα μας συγκροτήματα.

-Πώς κρίνετε τη κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας του 2021;

Αλέξης: Από οικονομικής άποψης είναι πολύ δύσκολη για αρκετό κόσμο. Αλλά η κρίση όπως προείπαμε έχει και άλλες παραμέτρους και σίγουρα μία από αυτές είναι και η κοινωνική. Μετά από 2 ακόμα δύσκολους χειμώνες με κλειστές πολλές δουλειές και την κοινωνική αποξένωση λόγω Covid σίγουρα θα έχει αντίκτυπο και στην οικονομία και εν συνεχεία και στην ίδια την κοινωνία. Αλλά ας κρατάμε και ένα μικρό δρόμο ελπίδας πάντα για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε και σε κάτι καλό μέσα από όλα αυτά που ζούμε.

-Επηρέασε ο κορωνοϊός τη ζωή των καλλιτεχνών;

Αλέξης: Σίγουρα μας έχει επηρεάσει πάρα πολύ. Το αρνητικό είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε live, να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο μας και μας λείπει πάρα πολύ αυτό. Από την άλλη πλευρά βέβαια ήταν μια καλή ευκαιρία να δουλέψουμε πάνω σε παλιές και καινούργιες ιδέες για να βγάλουμε νέο υλικό.

-Στάθηκε η Κυβέρνηση στο ύψος των περιστάσεων;

Αλέξης: Νομίζω πως δεν έδωσε αρκετή βοήθεια γιατι οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις τρέχουν στην καθημερινή ζωή και αυτά που δόθηκαν δεν ήταν αρκετά για ανθρώπους που έχουν να δουλέψουν πάνω από ένα χρόνο και περισσότερο.

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;

Κώστας: Η απάντηση κρύβεται στους στίχους του Αλέξη στο Κάνε Κάτι Και Εσύ. Να πιστέψει στον εαυτό του, στις δυνατότητές του και να τολμήσει να κάνει το πρώτο βήμα για να πλησιάσει τα όνειρά του.

-Τα όνειρά σας για το μέλλον;

Κώστας: Να μπορούμε να δημιουργούμε. Η δημιουργία δίνει νόημα στις ζωές μας.

-Ετοιμάζετε κάτι αυτό το διάστημα;

Κώστας: Νέα τραγούδια, τα οποία το καθένα από αυτά θα πλαισιώνονται με video clip, μια και η κύρια ασχολία του Αλέξη του τραγουδιστή μας ειναι videographer.

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε Χίλια Χρόνια;

Κώστας: Μια παρέα, ένα καλλιτεχνικό όχημα που μας πάει ένα μουσικό ταξίδι, ένας τρόπος για έκφραση και δημιουργία.

-Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εμείς σε ευχαριστούμε.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...