Συνέντευξη με τον Γιώργο Σταυριανό: «Ο λύκος ήταν πάντα εδώ»

Ο σπουδαίος συνθέτης επανέρχεται σε μια ταραγμένη περίοδο για πολλούς λόγους με τη νέα του δισκογραφική κατάθεση από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Το Λύκε Λύκε Είσαι Εδώ; είναι πράγματι εδώ και αποτελεί βάλσαμο ψυχής. Σήμερα στο your e-articles ο Γιώργος Σταυριανός.

-Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο η νέα σας δισκογραφική δουλειά, το Λύκε, Λύκε Είσαι Εδώ; Πώς προέκυψε αυτή η κατάθεση;

Στην πραγματικότητα έτυχε. Δεν μπορούσε να προκύψει μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αρκετά ιδιαίτερη και δυστοπική, που διόλου δεν ευνοούσε καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ο περιορισμός των προσωπικών ελευθεριών με αφορμή την υγειονομική βόμβα που έσκασε παγκοσμίως, δεν αποτελεί και τον καλύτερο σύμβουλο για ανάλογες πρωτοβουλίες. Η μοναχικότητα δεν διασφαλίζει και απαραίτητα δημιουργικότητα.

-Υπήρξε δημιουργική περίοδος για σας η καραντίνα;

Καθόλου. Διάβασα όμως αρκετά, η σκέψη περιπλανήθηκε σε ατραπούς πρωτόγνωρες, προκαλώντας πότε την ίδια την ζωή και ξεγελώντας τον τρόμο. Δεν μπορώ όμως να ισχυριστώ ότι έγινα ούτε σοφότερος, ούτε δημιουργικότερος.

-Απέχετε μια αναπνοή από τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων στη δισκογραφία. Από την Έρημη Πόλη έως σήμερα νιώθετε ότι πραγματοποιήσατε όσα επιθυμήσατε;

Δεν ξέρω αν οι επιθυμίες κάποια στιγμή στερεύουν… Σίγουρα μπαίνουν προτεραιότητες, και μια κάποια αναβλητικότητα στην πραγμάτωση σχεδίων ή και αλλαγή πλεύσης ακόμα. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν εξαφανιστεί.. Ζώντας σε ένα κόσμο που συνταράσσεται από τεκτονικές αλλαγές, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η φιλοσοφία του και ο τρόπος ζωής του δεν έχουν υποστεί είτε καθιζήσεις, είτε προσαρμογές, είτε ριζικές αλλαγές.

-Η πανδημία άλλαξε τις ζωές μας ολοκληρωτικά. Πώς αισθάνεστε με την άρση των περιορισμών και το άνοιγμα τη θερινή περίοδο;

Ο τρόμος εξακολουθεί να υπάρχει, δεν έχει μεταναστεύσει. Ο περιορισμός υπήρξε και ένα τεράστιο πείραμα επιβίωσης σε συνθήκες πρωτόγνωρες. Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Με μια οικολογική καταστροφή που οι ειδικοί ισχυρίζονται πως είναι πια μη αναστρέψιμη, με μια κούρσα εξοπλισμών φρενήρη, με την ξηρασία να έχει καταστρέψει ολόκληρες χώρες στην Αφρική, με μεταναστευτικά ρεύματα που κανείς δεν μπορεί να περιορίσει, με διαφαινόμενες τις απειλές βιολογικής τρομοκρατίας και με επικείμενες αποκαλύψεις για τα ΑΤΙΑ, τα είδωλα γκρεμίζονται, οι θρησκείες αμφισβητούνται και το καλοκαίρι έχει πάψει πια να είναι αυτό που ήταν… 

-Τι θα φέρει στα καλλιτεχνικά δρώμενα;

Τα αποκαλούμενα καλλιτεχνικά δρώμενα θα αναπροσαρμοστούν. Υβριδικές κατασκευές με την τελειοποίηση της ρομποτικής επιστήμης, τα πάντα είναι πια υπό αίρεση. Στην Ελλάδα τουλάχιστον τίποτα καινούριο δεν έχει γίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια. Οι δρόμοι που χάραξαν ο Μάλαμας και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μοιάζουν να κυριαρχούν στις περισσότερες νέες δισκογραφικές καταθέσεις. Ακούς μια δουλειά και σου φαίνεται περίεργα οικεία. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις που διαφοροποιούνται.

-Τα όνειρά σας για το μέλλον;

Κάθε μια μέρα που ξημερώνει, είναι και μια καινούρια μέρα. Όμως θα πάρει χρόνο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Χρειάζεται ένας καινούριος μύθος που να συμπαρασύρει μέχρι αφανισμού τα τοπία στα οποία είχαμε συνηθίσει. Ο κόσμος απόκτησε μια στόφα αγνώστου υλικού.

-Υπάρχει κάποια ευχή που κάνετε για το αύριο όλων μας;

Οι ευχές είναι καλό να γίνονται όταν υπάρχουν κατάλληλος χώρος και προϋποθέσεις. Θα πάρει καιρό μέχρι να ξαναβρεί ο κόσμος μια ελπιδοφόρα ρότα. Είτε το ομολογούμε είτε όχι, το τραύμα παραμένει βαθύ και ανεπούλωτο. Μια ευχή θα ήταν να συνειδητοποιηθούμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά σαν υπεύθυνοι πολίτες, καταδικασμένοι να ζούμε σε μια διαρκή αβεβαιότητα, με κάποιες φωτεινές εκλάμψεις.

Αν έκανα μια ευχή αυτή θα ήταν η Δημοκρατία να μην ηττηθεί ποτέ στον κόσμο, και να υπηρετήσει σωστά την ανθρωπότητα. Γιατί καθώς φαίνεται, κι αυτή έχει πλέον μερικώς διαβρωθεί.

Και μην ξεχνάμε πως… Ο λύκος ήταν πάντα εδώ!

-Κύριε Σταυριανέ σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...