Πώς γεννιούνται τα παιδιά;

Μια παιδική απορία την οποία όλοι οι γονείς θα κληθούν κάποια στιγμή να λύσουν. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «παγώνουν» στο άκουσμά της. Και όμως, η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και η πλέον φυσιολογική διαδικασία της αναπαραγωγής.

Όταν λοιπόν, θα αρχίσουν να ρωτάνε, τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια, ακόμα και αν θεωρούνται πολύ μικρά για τους γονείς τους. Αυτού του είδους οι ερωτήσεις, ξεκινούν συνήθως από την ηλικία των 3-4 ετών. Μεγαλώνοντας, τα παιδιά, αναζητούν περισσότερες πληροφορίες. Στην ηλικία των 7-8 ετών σημαντική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν τα παιδικά βιβλία που αναφέρονται στην ανατομία των γεννητικών οργάνων και τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Τα παιδιά είναι συνήθως έτοιμα να ακούσουν την πλήρη αλήθεια στην προεφηβεία, δηλαδή περίπου στα 10 τους χρόνια.

Αυτό που έχει σημασία είναι οι γονείς να είναι πάντα διαθέσιμοι να απαντήσουν. Οι υπεκφυγές του τύπου «είσαι μικρός ακόμα, θα μάθεις όταν μεγαλώσεις», θεωρούνται απαγορευτικές από τους ειδικούς, καθώς αφενός υποτιμούν το παιδί, αφετέρου μπορεί να μειώσουν την αυτοπεποίθησή του. Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα είναι του γονιού, ο οποίος δεν είναι έτοιμος να απαντήσει και όχι του παιδιού που είναι μικρό. Το αποτέλεσμα είναι να παύουν τα παιδιά να ρωτούν τους γονείς τους.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει, η σεξουαλική συμπεριφορά των γονέων μέσα στο σπίτι, καθώς μπορεί να περάσει διάφορα μηνύματα στα παιδιά, τόσο για τη σεξουαλικότητα όσο και για τις σχέσεις.  Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βλέπουν τους γονείς τους να εκφράζουν την αγάπη τους στην καθημερινότητά τους (αγκαλιές, φιλιά, χάδια). Από εκεί και πέρα, η σεξουαλική ζωή των γονέων θα πρέπει να έχει «ιδιωτικό» χαρακτήρα και να μην εκτίθεται στα μάτια των παιδιών.

Ακόμη, καλό είναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι τα παιδιά αρχίζουν να εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους από πολύ μικρή ηλικία, ίσως λίγο πριν τα 2 έτη και είναι σημαντικό οι γονείς να μην δημιουργήσουν ενοχές στα παιδιά μαλώνοντάς τα.

Τέλος, στα «άτακτα» παιδιά που αγγίζουν τα γεννητικά όργανα συγγενών και φίλων του αντίθετου φύλου, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι αυτά τα σημεία του σώματος δεν επιτρέπουμε να μας τα αγγίζουν, παρά μόνο όταν μεγαλώσουμε και με τη συγκατάθεσή μας. Η εξήγηση αυτή μπορεί, επιπλέον, να τα προστατεύσει και από τυχόν σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Επιπλέον, η μέση ηλικία που τα παιδιά χρησιμοποιούν τα porn chat είναι τα 11 έτη. Το να έρχεται σε επαφή ένα παιδί αυτής της ηλικίας που δεν έχει προσδιοριστεί σεξουαλικά με παρεκκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές συνιστά υπερβολή. Εισπράττει πληροφορίες που του προκαλούν σύγχυση. Για αυτό και οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τη χρήση του διαδικτύου.

Παρόλο που σύμφωνα με τον «κανόνα» σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξ πρέπει να απαντάμε με την αλήθεια, οι κατευθύνσεις και οι εξηγήσεις που θα δώσει κάποιος στο παιδί του εξαρτώνται και από τις δικές του πεποιθήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουν οι γονείς κοινή γραμμή τοποθέτησης στο θέμα και να προσπαθήσουν να μάθουν στα παιδιά ότι το σεξ είναι μια ευχάριστη διαδικασία, που θα πρέπει να αισθάνονται καλά μέσα σε αυτήν και όχι ένα απαγορευτικό και κακό σενάριο.

Το ζητούμενο λοιπόν, είναι η ισορροπία!